telefoon gebruik als millennial verschil vroeger
Column Persoonlijk

Mijn eerste telefoon als millennial

Als dertig plusser (geboren in ’85) blijf ik me er enorm over verbazen hoe snel de groei van de technologie is gegaan de laatste jaren. Waar ik als tiener me al de bom voelde met mijn Pocketline Swing (weet je nog) is dat tegenwoordig allemaal wel anders. Hebben we niet ook allemaal wel snake gespeeld op onze Nokia 3310? De tijd was gewoonweg anders dan dat het nu is, soms verlang ik daar best wel naar terug…. En jij?

Toen sms-en werd geïntroduceerd

Ik kan het me nog ontzettend goed herinneren! In de tweede (of misschien derde) klas werd het ineens mogelijk om met verschillende telefoons een sms te versturen. De ene telefoon werd wel klaargemaakt en de ander nog niet. Zo was het mogelijk dat de ene helft van de middelbare klas wel kon sms-en met elkaar en de rest nog moest wachten. Ik had toentertijd een prepaidkaart van Dutchtone en er gingen wilde verhalen dat na de proefperiode (die gratis zou zijn) je toch ineens je beltegoed kwijt zou zijn. Volgens mij heb ik er slapeloze nachten om gehad omdat ik al direct veel aan het sms-en was geslagen.

Sms-jes zo kort mogelijk houden

Sinds ik ook WhatsApp berichtjes met mijn dochter uitwissel, kom ik er ineens achter dat ik nu ook nog veel afkortingen gebruik in mijn berichtjes. Het was vroeger natuurlijk een sport om je sms-jes zo kort mogelijk te houden want dat scheelde je in je tegoed en kosten. Daarbij, we hadden geen Qwerty toetsenbord op onze telefoon dus het duurde ook nog eens bijzonder lang als je ieder woord uit moest tikken op die paar toetsen. En zo werd bijvoorbeeld inderdaad- idd. Het kostte minder tijd en ook minder tegoed, dit was de ideale oplossing.

Telefoons zonder camera

Koelkasten van telefoon, klaptelefoons, mobiele telefoons die zo klein mogelijk moesten zijn. Ik heb ze allemaal voorbij zien komen en alle telefoons waren zonder camera. Toen ik een jaar of 18 / 19 was kwamen de telefoons mét camera van 1 mp of iets dergelijks. Het was korrelig en van slechte kwaliteit. Toen kon ik me echt niet voorstellen dat ik ooit een telefoon met camera zou hebben die geweldige foto’s zou maken. Sterker nog, ik had me toen ook nooit kunnen voorstellen dat mijn bedrijf zo zou draaien op alle foto’s en video’s die ik met mijn telefoon maak. Bizar!

De nadelen van het online leven

Toch ben ik ook wel blij dat het toen zo ontzettend anders was dan nu, waarom? Het leven van tegenwoordig vind veelal online plaats, voor ons als volwassenen maar zeker ook voor kinderen. Keek ik als kleine meid echt uit naar de momenten dat ik naar Telekids kon kijken. Tegenwoordig is de keuze enorm waardoor het veel minder speciaal is om tv te kijken. Dat is gemakkelijk maar zorgt ook voor gemakzucht bij mijn dochter. TikTok, Instagram en ga zo maar door. Alles is online te vinden. Wat je nu als 8-jarige online zet kan nog naar boven getoverd worden wanneer je 80 bent. Daar heb ik als millenial geen last van. Foto’s die we tijdens een avondje stappen maakten met een losse camera lieten we afdrukken. Was de foto niet ideaal? Dan gooide je hem in de prullenbak en klaar. Tegenwoordig kan die niet ideale foto voor van alles worden gebruikt zodra hij online staat. Even met je dronken kop een foto delen en de volgende ochtend bedenken dat het misschien niet handig is, dat is eigenlijk al te laat.

Hoe bereid jij je kind voor op het online leven? Met deze tips kan jij je kind voorlichten.

Yup, ik word een oud wijf

Inmiddels ga ik qua leeftijd meer naar de 40 dan naar de 30. En waar ik ervan overtuigd ben dat een mobiele telefoon zoals nu ook echt leuk was geweest als tiener, ben ik wel blij dat ik het niet had. Geen idee of mijn domme tienerhoofd vol hormonen ook goed om had kunnen gaan met alle social media, appjes, foto’s en video’s. Ik heb bergen fouten gemaakt en avonden gehad die heel leuk waren. Maar gelukkig zijn er geen foto’s van. Of in ieder geval niet op social media. En ik zeg niet dat alles vroeger beter was, we weten allemaal dat dit op een hoop vlakken niet zo was. Echter ben ik er behoorlijk blij mee dat mijn jeugd niet zo online heeft plaatsgevonden. En jij?

Tip, lees ook: onzeker worden door Instagram?

Liefs, Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms ben ik werkzaam als cursusleider in de verstandelijke gezondheidszorg.

«

»