praktische tips tuinverlichting
Home en interieur

Praktische tips voor jouw tuinverlichting!

De tuin is een verlengstuk van jouw huis en wanneer je jouw tuin goed verlicht is de verlichting ook nog eens een bescherming tegen inbraak. De verlichting van de tuin kan best lastig zijn wegens o.a. stroom. Met deze 5 praktische tips voor jouw tuinverlichting zal jouw tuin er gezellig en mooi bijliggen.

De verlichting in jouw tuin

Met een mooi verlichte tuin is het een feestje om in de avond naar buiten te kijken. De sfeervolle verlichting zal je uitnodigen om op een zomerse avond lekker lang in de tuin te blijven en te genieten van jouw tuin. BBQ aan, drankje erbij en genieten maar! Wanneer je het goed aanpakt kun je ook nog met elkaar spelletjes spelen buiten en misschien zelfs puzzels maken of een boek lezen. Jij kan dat ook realiseren met deze 5 praktische tips voor jouw tuinverlichting!

Solar tuinverlichting

Om jouw tuin goed verlicht te krijgen hoef je niet per se stroom door de hele tuin aan te leggen. Tegenwoordig is het aanbod in tuinlampen op zonne-energie steeds uitgebreider en luxer. Deze solar tuinlampen zijn ideaal wanneer je geen stroom door de tuin hebt lopen en dat ook liever niet wilt doen. Er zijn solar tuinlampen die je kunt ophangen aan bijvoorbeeld de schuur of aan de schutting. Maar ook solar lampen die je in je plantenbakken of borders kunt plaatsen en decoratieve solar tuinlampjes die je bijvoorbeeld op tafel kunt zetten. Deze lampen laden allemaal op door de zon en dus kan het voorkomen dat na een bewolkte dag de solar lampen minder fel licht afgeven. Het grote voordeel van deze lampen is dat je ze gewoon kunt neerzetten of ophangen waar jij hen wilt hebben. Je bent niet afhankelijk van stroompunten.

Ledverlichting in de tuin

Ook met ledstrips kun je eindeloos variëren in je tuin en toffe accenten aanbrengen. Denk hierbij bijvoorbeeld eraan om een ledstrip aan de onderkant van je luifel, uitbouw, overkapping of parasol aan te brengen. Maar ook bij een zitje of een hoek die je uitgelicht wilt hebben kun je ledstrips aanbrengen. Je hebt deze strips op batterij (makkelijk wanneer je geen stroom hebt in je tuin) maar ook op stroom. Daarnaast zijn de ledstrips te koop in kleur en met wit licht.

Een verlichtingsplan maken voor je tuin?

Wanneer het op verlichting aankomt – of dat nou in huis is of in de tuin – is het altijd verstandig om een verlichtingsplan te maken. Op deze manier kun je namelijk goed bekijken wat er mogelijk is, wat er nodig is en wat je moet aanschaffen. Een verlichtingsplan is handig en overzichtelijk. Bekijk de mogelijkheden en je wensen maar ook die van de andere gebruikers van de tuin. Daarnaast kan het voor jou prettig zijn om bijvoorbeeld veel verlichting in de tuin aan te brengen maar kan het voor de buren vervelend zijn om naast een felverlichte tuin te wonen. Je maakt in je verlichtingsplan onderscheid tussen sfeerverlichting en noodzakelijke verlichting. Maar hou ook rekening met hoeken of plekken die je uit wilt lichten met behulp van bijvoorbeeld spots.

Door een verlichtingsplan op te stellen breng je alle wensen en behoeftes in kaart. Ook die van je buren. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de ingangen van de tuin en hoe je deze het beste kunt verlichten. Dat is vooral fijn om thuis te komen in de avond nadat je een avond (of nachtje) bent weggeweest en thuiskomt met de fiets. Ook voor pubers is die verlichting dus erg prettig en handig.

Denk vooral praktisch en maak het jezelf niet te moeilijk

Hou in jouw verlichtingsplan ook rekening met eventuele onderdelen die je in de komende jaren gaat vervangen. Wil je bijvoorbeeld verlichting op stroom aan je schutting maar ga je volgend jaar die schutting vervangen? Dan kun je waarschijnlijk beter wachten met het plaatsen van de verlichting aan die schutting, zeker wanneer de stroomkabels nog ingegraven moeten worden. Dat kun je dan namelijk mooi combineren met het vervangen van de schutting.

Denk praktisch en kijk naar de mogelijkheden die je hebt. Op die manier zal jouw tuin mooi verlicht zijn en naast sfeervol zijn ook nog eens inbrekers afschrikken. Inbrekers houden namelijk niet zo van goed verlichtte tuinen.
Wanneer je rekening houdt met al deze praktische tips voor jouw tuinverlichting, dan komt het zeker goed met de verlichting in jouw tuin!

Liefs, Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast Beebs and Moms ben ik coach in Zwangerschapsverlies via www.liefgedragen.nl

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 + dertien =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.