vloer woonkamer uitkiezen
Home en interieur

Hoe kies je de ideale vloer voor jouw woonkamer?

Op zoek naar een nieuwe vloer voor in je woonkamer en weet je niet zo goed waar je nu voor wilt gaan? De mogelijkheden zijn eindeloos, ik licht in deze blog de meest belangrijke punten toe waar je rekening mee moet houden bij de aankoop van een nieuwe woonkamervloer.

Vloeren woonkamer 2020-2021

Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor de woonkamervloer. De trends voor vloeren gaan volledig mee met de woontrends en dus zal er altijd wel een vloer zijn die bij de rest van jouw interieur past. Ook zijn er vele mogelijkheden qua laminaat of bijvoorbeeld een kurkvloer voor de woonkamer.

Welke vloer past in jouw woonkamer?

Het is belangrijk om voor jezelf na te gaan welke verwachtingen je hebt van een vloer en bepaal wat de vloer zal moeten kunnen verdragen. Denk bijvoorbeeld eens aan de volgende punten:

Het schoonmaakgemak van de vloer

Wil je o.a. de vloer kunnen dweilen omdat je kinderen en huisdieren hebt? Kijk dan naar het schoonmaakgemak van de verschillende vloeren. De ene vloer heeft een speciale reiniger nodig, de ander kan niet worden gedweild en weer een ander kan niet te vaak worden gedweild. Zo kan het heel fijn zijn om vloerbedekking in je slaapkamer te hebben maar in de woonkamer niet vanwege eten, drinken en huisdieren.

Hoe wordt de woonkamer verwarmd?

Het is misschien niet iets waar je direct bij stilstaat maar niet alle soorten vloeren zijn mogelijk met alle soorten verwarming. Gaat je woonkamer verwarmd worden door vloerverwarming, dan zijn er ook weer een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Zo kan de ene vloer heel goed gebruikt worden met vloerverwarming en de ander niet. Het zou zonde zijn als achteraf blijkt dat je mooie nieuwe vloer toch niet kan met vloerverwarming en dus vervangen zal moeten worden.

De keuken en het interieur

Wanneer je keuken zich ook in de woonkamer bevind dan kan je het overwegen om in de keuken een andere vloer te leggen dan in de rest van de woonkamer. Een vloer in de woonkamer moet ook passend zijn bij de rest van je interieur. Kijk goed naar je interieur en kijk naar de mogelijkheden voor een vloer die je interieur complementeert.

woonkamer vloer uitkiezen

Hoe intensief zal de vloer gebruikt gaan worden?

Zodra je voor een nieuwe vloer gaat kijken is het belangrijk om goed te onthouden hoe intensief de vloer gebruikt zal gaan worden. Een gezin met huisdieren gebruikt de vloer een stuk intensiever dan een bijvoorbeeld een alleenstaande. De ene vloer is meer slijtvast dan dat de andere vloer is. Hou dus in je achterhoofd hoe lang je de vloer zal willen gaan gebruiken.

De grootte van de woonkamer

De grootte van de woonkamer zal bepalend zijn in de keuze voor een vloer. Een grotere ruimte kan een donkere kleur vloer beter dragen dan een kleinere ruimte, deze zal namelijk al snel nog kleiner ogen met een donkere vloer. Ook het lichtinval kan een grote rol spelen in de mogelijkheden, laat je daarom goed informeren door de verkoper.

Geluiddempende vloer in je woonkamer?

In hoeverre moet de nieuwe vloer in je woonkamer geluiddempend zijn? De behoefte aan een geluiddempende vloer zal bijvoorbeeld groter zijn in een appartement of flat dan in een vrijstaande woning. Zeker met kinderen kan het heel fijn zijn voor je buren wanneer je een vloer hebt die geluiddempend is. Kinderen spelen en springen, zoals het hoort, maar die geluiden kunnen behoorlijk doordringend zijn voor de buren. Beter een goede buur dan een goede vriend, dus probeer hier ook rekening mee te houden.

Op het moment zijn kurken vloeren en gietvloeren zeer populair. Gietvloeren hebben het voordeel dat je ze in diverse kleuren kan bestellen en dat het materiaal gemakkelijk schoon te maken is. Daarbij past een gietvloer heel goed bij een industrieel interieur. Ook populair voor de industriële inrichting is de betonvloer, deze strakke vloer zal het strakke en stoere uiterlijk perfect aanvullen.

Kurken vloeren zijn brandwerend, isolerend en kan je in iedere gewenste kleur beitsen. Deze vloeren zijn verkrijgbaar in tegels of in laminaat-uitvoering. Dan zal de laminaat plank een laag met kurk hebben.

PVC- vloeren zijn de laatste jaren in opmars. Logisch ook wel want deze vloeren zijn isolerend, onderhoudsarm, geluidswerend en in vele uitvoeringen verkrijgbaar. Daarbij zijn deze vloeren vriendelijk voor je portemonnee en gemakkelijk zelf te leggen.

Liefs, Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms coach ik moeders en vrouwelijke ondernemers naar meer zelfvertrouwen en zelfzorg.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeventien + zes =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.