Eerste maand basisschool
Column School

Eerste maand naar de basisschool

Inmiddels is de eerste maand voorbij dat Evi naar de basisschool gaat. Hoe we het hebben ervaren en hoe het gaat? Ik schrijf er in deze blog meer over.

Vriendjes

Eerder schreef ik al over de eerste week basisschool en over de vriendenboekjes die Evi mee had gekregen. Waar ik me aanvankelijk toch wel zorgen maakte of Evi aansluiting zou vinden, bleek dat toch wel snel te gaan. In de 2e week kreeg zij de vriendenboekjes mee. Ook werd zij in deze week herkend door andere kindjes. Inmiddels heeft Evi een aantal keer benoemd dat zij met kindjes gespeeld heeft en dat zij hen leuk vind. Ook liep zij een aantal keer met deze kindjes hand in hand naar buiten. Erg leuk om te zien! Meestal heeft Evi namelijk wel redelijk snel aanspraak maar verder begeeft zij zich toch wel een beetje aan de rand van gezelschappen. Niet zo raar, dat hebben haar vader en ik zelf ook. Er zijn nog geen kindjes uitgenodigd om bij ons thuis te spelen, dat zit niet zo in haar systeem nog. Maar ook andersom is zij nog niet gevraagd. Komt wel goed denk ik als ik de oudere kindjes uit haar klas zo zie. En ik moet ook niet te veel willen denk ik in die eerste maand.

 

Ziek

Evi was vorige week flink ziek. En waar we dachten dat het over was en ze dus weer een ochtend naar school ging om rustig op te starten, ging het toen in de nacht weer mis. Daarom is ze vorige week uiteindelijk “maar” 2 ochtendjes naar school geweest. En dat terwijl ze echt wel meer wilde maar het gewoonweg niet trok en omdat ik vond dat ze dus maar een extra dag moest uitzieken. Het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat ze andere kindjes aansteekt.

 

Uitjes

Met de basisschool hadden ze de afgelopen tijd het thema: Restaurant. Nu is Evi helemaal gek op restaurants en speelt zij dit ook graag na. Alle aspecten kwamen terug in de les op school en Evi was er erg enthousiast over. Op een vrijdagochtend hadden zij met de klas een uitje naar een restaurant. Ik had helaas die dag een vroege dienst en kon dus niet mee. Ook sprak ik juf niet die dag en de week erna was Evi dus ziek. Ik vind het dan wel jammer om geen terugkoppeling te krijgen hoe het uitje is verlopen. Evi liet er weinig over los en dat terwijl ik het wel erg leuk had gevonden om er wat meer over te horen. Zeker omdat het haar eerste uitje was met school. Maar goed, dat ga ik dus de komende week aan juf vragen.

 

Vermoeidheid

Eigenlijk vind ik het wel meevallen met hoe vermoeid Evi is als ze uit school komt. Ze is zelfs als ze de middag vrij is behoorlijk drukker. Wel stort ze na het eten in en probeer ik haar dus te douchen voor het eten zodat ze tussen half 7 en kwart voor 7 in bed kan liggen. Wij eten namelijk om 6 uur omdat de man dan net thuiskomt. Dat is echt ons moment als gezin om bij te kletsen, als ik geen avonddienst heb dan tenminste. Wel merk ik aan mijzelf dat ik het zwaar vind om meerdere avonddiensten te draaien in een week terwijl de wekker weer vroeg gaat. Dat ben ik natuurlijk ook helemaal niet gewend. Daarom ben ik al een aantal keer weer mijn bed ingegaan als ik Evi naar school had gebracht.

 

Haasten

Soms is het behoorlijk haasten. Evi heeft geen continuerooster, vond ik wel fijn omdat ik haar dan dus tenminste nog zou zien bij een avonddienst. Maar doordat ze om 12 uur uit is en vaak pas tegen 5 over 12 naar buiten komt, en weer om 5 voor 1 op school moet zijn is dat dus wel haasten. Lopend is het namelijk zo’n 4 minuten lopen. Stelt niets voor maar wel als er dus thuis nog snel een boterham met drinken in moet. Er moet natuurlijk ook nog even geknuffeld worden. Daarom probeer ik Evi tussen de middag maar snel met de fiets op te halen, dat gaat wat sneller heen en weer. We kwamen in de 2e week namelijk al te laat en achteraf had ik misschien Evi die middag gewoon thuis moeten houden. Maar ok. Het is nog maar een maand dat we in het ritme moeten leven en dus hebben we nog wel de tijd om dat ritme op te pakken.

 

Wennen

Al met al is het dus nog steeds erg wennen. Voor Evi en voor mij. Wennen aan de tijden, wennen aan het feit dat we elkaar een stuk minder zien. Evi verklaart me geregeld dat ze me zo mist en dat ze veel van me houdt. Er moet behoorlijk veel geknuffeld worden in een veel kortere tijd. Het is een stuk wennen dus. Komt wel weer goed, daar heb ik dan wel weer vertrouwen in 🙂

Eerste maand

Al met al is die eerste maand ons dus erg meegevallen. Het is een beetje wennen aan het ritme en elkaar zo weinig zien. Maar ook dat we weinig informatie terug krijgen zoals we dat wel kregen bij de PSZ is gewoonweg wennen. Niet zo raar ook dat juf er minder tijd voor heet. Ze werkt alleen met meer kindjes dan de PSZ, de overdrachten zijn anders etc. Het is denk ik ook nog een stukje loslaten. Maar Evi vind het enorm fijn om naar school te gaan en kletst er voluit over. En dat is fijn. Het maakt me blij.

A happy beeb is a happy mom !

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast Beebs and Moms ben ik coach in Zwangerschapsverlies via www.liefgedragen.nl

«

»

2 COMMENTS

 • MamaIssues

  Leuk he zo’n eerste periode op school! Ik vond het geloof ik spannender als mijn kids haha
  Nu is t allemaal zo normaal en hebben we een hele vaste routine 🙂

  • beebsandmoms
   AUTHOR

   Het blijft allemaal zo spannend denk ik met nieuwe dingen, inmiddels zijn we ook redelijk gewend 😉

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijftien + 5 =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.