Zwangerschap

Zwangerschap en Social Media?

Tjsa, de laatste tijd valt me iets op Social Media op. Of misschien word ik me er nu pas bewust van. Het lijkt wel alsof er steeds eerder op Social Media verteld moet worden over je zwangerschap. En dan vraag ik me toch eigenlijk gewoon van alles af.

Zwangerschapstest

Ik snap best dat als je over die test heen hebt geplast en een + hebt ontdekt, of een positief of whatever, dat je super-enthousiast bent. Dat je jouw zwangerschap wilt delen met de rest van de wereld. Het valt me alleen op dat er een hoop vrouwen zowat zodra ze die positieve test hebben gezien, dat ze het al zowat delen op Facebook ofzo. Begrijp me goed, ik wil nu niet een hoop zwangeren bashen en tegen de zwangere buik stoten. Echt niet, hell no. Zwangeren hebben al genoeg om zich druk om te maken. Maar misschien dat iemand het  me uit kan leggen?

Echo

Hetzelfde met die echo’s hè. Super cool van je kind, hallo in jouw buik. Maar wie heeft het bedacht om die echo’s als profielfoto’s te gaan gebruiken, serieus? Waarom?! Ik begrijp het echt niet. Misschien dat ik gewoon iets ontzettend mis maar waarom zou je nou toch je ongeboren beeb als jouw profielfoto willen? Ik snap het al niet van geboren kindjes. Je bent toch je eigen persoontje, je kindje heeft er blijkbaar geen keuze in.

Kijk, ik heb ook mijn echo’s gedeeld met vrienden/ familie. Maar dat deed ik door hen de foto’s te laten zien. Persoonlijk. Zelfs de 3D/ 4D echo heb ik met de besties gedeeld. Thuis op de bank. Ik heb er nooit de behoefte aan gehad om die te delen op Facebook en denk ook niet dat mijn oude klasgenootje van de middelbare school hardcore zit te wachten op mijn echo’s. Maar hé misschien die van jou wel.

Blogs

Ook meerdere blogdames zie ik hun zwangerschap al met 8 weken bekend maken. Moeten ze uiteraard zelf weten. Echt waar. Ik vraag me dan alleen af: Wat ga je doen als in week 10 toch je beebje het helaas niet gered heeft? Ga je dan ook grote blogs schrijven?

Ik snap best dat ik nu als een pessimistische azijnzeiker overkom. Het is niet anders. Maar kan iemand het me gewoon uitleggen? Zelf heb ik de zwangerschap van Evi bekend gemaakt met zo’n 17 weken, toen achtte ik het veilig genoeg. En ja na haar geboorte heb ik in mijn hormoontoestand ook wel Facebook gespamd met foto’s van de weergaloze beeb. Zo gaat dat met moeders denk ik.

Inmiddels ben ik zelf dus een stuk voorzichtiger met foto’s delen. Sowieso deel ik dus al niks bloots van de Beeb. Een been, een voet, een knie, een arm. That’s it. En profielfoto’s? Ik sta er sowieso op. Het is mijn Facebook, lijkt me dus wel zo leuk dat mensen dan ook zien wie ik ook alweer ben. Op Instagram zal het je wel opgevallen zijn dat Evi alleen van de achterkant of zijkant is te zien. Geen foto’s van haar vol in het gezicht. Ik heb gekozen voor een blog en toebehoren. Zij niet. Daarom wil ik haar daar een beetje in beschermen. Maar wederom, iedere moeder voor zich. Vol respect voor alle mama’s.

M’n punt?

Ok en eerlijk is eerlijk, ook met de zwangerschap van Evi was ik erg snel met het bekendmaken van haar geboorte. Iets met een euforie en een zus die nog niet in het ziekenhuis was. Iets dat ik dus een volgende keer ook echt niet meer zal doen. Sowieso ben ik heel anders bezig met Social Media dan 4 jaar terug, en mijn vriendinnen ook. Dat scheelt dus weer als ik weer een keer zwanger zou mogen zijn.

Tsja wat mijn punt eigenlijk is…. Ik denk vooral dat je jezelf niet moet verliezen in die hormoonstorm die een zwangerschap is. Denk even een paar seconden of het handig is. Is het bijvoorbeeld handig om je test op Facebook te zetten terwijl je werkgever nog niks weet. Of je collega’s? En zou je het zelf tof hebben gevonden als je moeder je echo’s op Facebook had geplempt? Laat ze in ieder geval lekker in je buik nog genieten van een beetje Social Media Detox. Hou ze nog maar een beetje voor jezelf, voor je het weet moet je jouw beeb alweer delen met de rest van de wereld.

Vind je me ouderwets of een azijnzeikerd, je bent van harte welkom om het tegen me te zeggen.

Of kun je me goed uitleggen waarom jij wel openbaar bent met je zwangerschap, ook dan ben je van harte welkom!

 

 

Uitgelichte foto: Pixabay

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast Beebs and Moms ben ik coach in Zwangerschapsverlies via www.liefgedragen.nl

«

»

4 COMMENTS

 • MamaIssues

  Ik ben het helemaal met je eens!
  In de eerste weken kan er helaas nog zoveel mis gaan, om het al zo vroeg te delen met de hele wereld kan voor heel veel verdriet zorgen.
  Ik zou zeggen wacht gewoon de eerste 12 weken af, vroeg genoeg om te vertellen toch?!

  • beebsandmoms
   AUTHOR

   Dat vond ik nou ook. Beetje ouderwets misschien maar dat heeft denk ik zo z’n redenen…

 • Laura

  Ik moet vooral altijd heel erg lachen om je berichten! Heerlijk hoe je dit weer hebt belicht….
  en veel punten had ik zelf kunnen schrijven 🙂

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.