Peuter zelluf doen
Beebs Opvoeding

Het heerlijke aan zo’n peuter is dat ze alles zelluf willen doen!

Geregeld hoor en lees je er als moeder over dat zo met het 2e jaar je peuter toch alles zelluf wilt doen. Maar hier was dat dus niet het geval. Sterker nog, we hoorden hier vooral dat ze dingen niet kon omdat ze te klein was. Een gevalletje van liever lui dan moe waarschijnlijk.

De peuter is bijna 4

Maar de laatste weken worden pa en ma stelselmatig aan de kant gezet want de beeb wenst het zelf te doen. Mocht ook wel want in December is haar 4e verjaardag en op school zal ze het zelf wel moeten doen!

Voordelen en nadelen

Onder sommige dingen probeert zij zich nog uit te wurmen. Maar sinds pa en ma zagen dat de peuter het vloeiend deed bij de gastouder, laten we haar dat ook zelf uitvoeren. En het heeft zijn zeer positieve aspecten: Ze trekt zelf haar schoenen aan en een groot gedeelte van haar kleren. Ze gaat zelf de auto in en uit. Gaat zelfstandig naar de wc, al komt ze dan vaak wel terug met haar rok in haar legging o.i.d. Poetst zelf haar tanden, al poetsen pa en ma na.

Wel botst het nu dan soms omdat de peuter a.k.a. de Beeb dus zelluf dingen wilt doen die haar ouders niet zo veilig achten. Zo vind ik het niet ok dat ze zelf de deur opendoet etc. als haar deur aan de straatkant is gesitueerd. Dat leverde dus gisteren een ouderwetse driftbui op die alleen peuters kunnen hebben. Zo hoor je ze verder nergens namelijk. Het moedertje die langsfietste en me moed insprak: Mijn dank is groot!

Eten

Het enige dat vaak een mild strijdpunt blijft is het zelfstandig eten. We zijn tegenwoordig allang blij als ze goed eet, dat daarbij moeten helpen is dan maar een tweede. Al is het soms wel frustrerend dat je dan zelf nog steeds koud je avondeten naar achter kunt werken. Eigenlijk al hongerloos omdat je er dan overheen bent. Mocht je denken dat het zo zijn voordelen heeft voor je billen? Helaas! Die billen van me blijven immer rond en dat doen ze al zo sinds mijn 15e.

Zelluf doen

Maar dat zelluf doen van de Beeb dus, soms krijg je er hoofdpijn van, soms is het een feest. Als je haast hebt (wat ik mijn halve vertrekkende leven heb), is het niet altijd even praktisch om dan te moeten wachten op een peuter die op haar relaxte tempo haar schoenen nog even aan moet doen. Les voor mezelf dus, eerder vertrekken is een absolute must nu. Maar als ze wilt helpen met de tafel dekken vind ik het een feest, inmiddels doet ze dat namelijk ook nog eens behoorlijk keurig.

Over dat tafeldekken gesproken, uhhhhmmm geschreven, ik ga koken. Kan de beeb fijn even zelluf de tafel dekken 🙂

 

Liefs Kimberly

 

Uitgelichte foto: Google

 

Avatar

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms coach ik moeders en vrouwelijke ondernemers naar meer zelfvertrouwen en zelfzorg.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig − elf =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.