Wat is Wereldlichtjesdag
Recente berichten Zwangerschapsverlies

Wereldlichtjesdag | Omdat ieder kind ertoe doet

In het nieuws hoor je weleens over Wereldlichtjesdag voor ouders van stilgeboren kindjes. Maar wat houdt Wereldlichtjesdag nou precies in, welke dag is het en wat kun je die dag doen als je zelf een kindje tijdens de zwangerschap hebt verloren?

Wanneer is Wereldlichtjesdag?

De 2e zondag in december is het ieder jaar Wereldlichtjesdag. Deze dag worden alle kindjes die moeders moeten missen herdacht. In veel gemeentes worden er herdenking georganiseerd en om 19.00 uur wereldwijd steken moeders (en vaders) over de hele wereld een kaarsje aan voor de kindjes die tijdens de zwangerschap zijn overleden. Het kan dus zijn dat je een of meerdere miskraam / miskramen hebt gehad of een stilgeboren kindje. Op Wereldlichtjesdag staan moeders van over de hele wereld stil bij hun kindjes en/ of de kindjes van andere moeders.

Geen kind is zo aanwezig als het kind dat wordt gemist

Manu Keirse – Rouwspecialist en Klinisch Psycholoog

Herdenkingen voor ouders van stilgeboren kindjes

Als coach zwangerschapsverlies vind ik het heel belangrijk dat ouders de mogelijkheid hebben om hun emoties te uiten. Erkenning is ontzettend belangrijk en zeker als het verdriet onzichtbaar is. Wanneer een volwassene overlijd is dat erg verdrietig maar je hebt veel mensen waar jij je herinneringen mee kunt ophalen aan diegene. Wanneer je kindje tijdens de zwangerschap overlijdt is dat een hele andere situatie. Alleen de ouders hebben dan over het algemeen herinneringen aan het kindje. Dat maakt het verdriet om een stilgeboren baby of miskraam heel anders en veelal eenzamer.

Gelukkig zijn er dus ook mogelijkheden om je kindje te herdenken. Zo is er jaarlijks in mijn regio ook een herdenking in de Oosterkerk aan de Zomerkade 165 in Haarlem. Bij deze herdenking die start om 18.30 uur en duurt tot 20.00 uur zal ik zelf ook iedere keer aanwezig zijn als coach zwangerschapsverlies. Naast mij zijn er ook andere professionals, ervaringsdeskundigen en lotgenoten. Een hele mooie en bijzondere herdenking dus. Deze herdenking is mede georganiseerd door Stichting Nabestaandenzorg.

Lees ook: Wat is Zwangerschapsverlies

Hoe kun je zelf herdenken?

Niet in de mogelijkheid om naar de Wereldlichtjesdag herdenking in Haarlem te komen? Er zijn steeds meer locale herdenkingen en het loont dus om hier naar te informeren. Is er ook geen herdenking in je eigen omgeving, of heb je helemaal geen behoefte aan herdenken met anderen maar wil je dat wel graag thuis doen? Steek dan een kaarsje aan om 19.00 uur thuis.

Weet je niet zo goed hoe je zelf jouw kindje kunt herdenken? Ik geef je in dit artikel over het herdenken van je kindje allerlei laagdrempelige tips.

Liefs, Kimberly
Wat is Wereldlichtjesdag en wanneer is het
Avatar

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms coach ik moeders en vrouwelijke ondernemers naar meer zelfvertrouwen en zelfzorg.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *