Haarlem
Tags

Welkom in Haarlem – Tag!

Als geboren en getogen Haarlemse weet ik de pareltjes in Haarlem te vinden. Waar eet je de lekkerste pizza, de mooiste biefstuk en wat vind ik nou echt heel vervelend aan Haarlem? Je leest het in de Welkom in Haarlem – Tag!

De geheimen van Haarlem

Ons alles favoriete Friese Blogger Northflix bedacht de Welkom in… – Tag. Aanvankelijk over haar eigen woonplaats Drachten maar al snel daagde zij andere bloggers uit om over hun eigen woonplaats te bloggen. En ja, over mijn home-town Haarlem is natuurlijk meer dan genoeg te schrijven dus hier is mijn uitvoering van de Welkom in Haarlem- Tag!

Wie ben je en wat is je connectie met Haarlem?

Hi! Ik ben dus Kimberly, de eigenaar van Beebs and Moms en een rasechte mug. Een mug? Ja, geboren en getogen Haarlemmer en daardoor dus een mug. Inmiddels woon ik sinds anderhalf jaar in Velserbroek dus officieel niet helemaal een mug meer maar goed, Haarlem beschouw ik nog steeds als mijn home-town. Mijn man en dochter, maar ook de rest van de familie is geboren in Haarlem. Al zijn er toch wel, nu ik erover nadenk, meerderen Haarlem uitgetrokken. Vooral vanwege het gebrek aan woonruimte.

Wat maakt Haarlem een fijne (woon)plaats?

In Haarlem is gewoonweg alles te vinden. De grachten, het stadse, de rust in de bossen en de duinen, het strand. Alles is op fietsafstand te vinden en er wordt veel georganiseerd in de stad zoals Haarlem Jazz, Proefpark Haarlem en Bevrijdingspop.

Wat mis je? Wat zou naar jouw mening anders kunnen? Wat irriteert je?

Wat mij erg irriteerde aan Haarlem toen ik zelf nog veel uitging was eigenlijk dat er geen goede discotheek o.i.d. was waar je gewoon uit kon gaan. Patronaat is heel leuk maar dat zijn specifieke feesten. De Stalker vond ik erg wisselend qua sfeer.

Wat ik tegenwoordig erg jammer vind is dat Haarlem overspoeld wordt door Amsterdammers. Niks tegen hen zelf natuurlijk maar wel dat door hun komst de (koop-) woningmarkt werd overspoeld en de huizenprijzen ineens ontzettend hoog werden. Daardoor werden wij als Haarlemmers naar wijken verdrongen waar wij eigenlijk niet heen wilden. Uiteindelijk werden we dus naar Velserbroek “verdreven” en met ons vele andere jonge gezinnen. Ondanks dat ik binnen 5 minuten in Haarlem ben blijft het jammer.

De afgelopen jaren is er qua infrastructuur veel te doen geweest. Haarlem-Centrum is inmiddels lastig te bereiken met de auto en een hoop touristen verdwalen wanneer zij met de auto komen. Haarlem stond vroeger bekend als bloemenstad maar na zeker 5 jaar houten kratten met onkruid bij de (versmalde) stadstoegang te hebben gehad vind ik dat Haarlem die titel niet meer verdient. Parkeren blijft een groot probleem, het begon in het centrum en verspreidde zich in de wijken eromheen. De gemeente komt met idiote plannen en de prijzen schieten iedere keer omhoog. Zo was Haarlem afgelopen jaar in het nieuws doordat ze één van de duurste gemeentes zijn qua parkeren.

Haarlem
De bloembakken op de Amsterdamse Vaart.

Wat vind je het mooiste gebouw?

Haarlem staat vol met mooie gebouwen. Zo vind ik Paviljoen Welgelegen bijzonder, want daar woonde de broer van Napoleon Bonaparte (Lodewijk Napoleon) er een aantal jaren toen hij door Napoleon tot koning van Nederland was benoemd.

Maar het Stadhuis vind ik ook prachtig, natuurlijk ook een reden voor ons om daar te trouwen. Ook de oude bibliotheek in Haarlem-Noord; Huis te Zaanen vind ik nog steeds leuk. Dat komt vooral door de herinneringen aan al die boeken langs de wand die je kon pakken door op een trap te klimmen. Ik voelde me Belle van Belle en het Beest wel.

De Amsterdamse Poort vind ik een mooi gebouw omdat het echt een stukje geschiedenis is. Het is de enige stadspoort die nog bestaat, dat alleen maakt hem bijzonder.

Wat vind je de mooiste plek?

Ik vind verschrikkelijk veel mooi van Haarlem. De grachten vind ik nog altijd een genot om langs te wandelen, de duinen, de Vijfhoek (mooie oude wijk in Haarlem-Centrum), De Haarlemmerhout. Alles heeft wel echt zijn charmes. En het is maar net waar mijn pet naar staat. Trouwens, de stad heeft ook veel hofjes die nog in gebruik zijn. Die zijn mooi om te zien door het groen op het hofje, de dames of heren die er wonen (want vaak zelfs nog gescheiden wonen op een hofje) en het zijn rustige punten in de stad.

Vijfhoek
Vijfhoek Haarlem (Door Ed Geels Fotografie)

Wat vind je de lelijkste plek?

Sorry maar dat vind ik echt Schalkwijk. Dit hele gedeelte van Haarlem is gebouwd in de jaren ’60 en bestaat uit allerlei galerijflats. Ik vind het er altijd heel grauw uit zien en eerlijk gezegd voelt het voor mij ook niet als Haarlem. Ik maak hier geen vrienden mee, weet ik best. Waar ik Haarlem altijd als groen en mooi beschouw vind ik Schalkwijk echt het tegenovergestelde.

Waar drink je het lekkerste bakje koffie van Haarlem?

Doe ik nog maar een bekentenis, ik drink dus helemaal geen koffie! Oeps. Maar goed, Haarlem heeft veel terrassen en de koffiebars schieten uit de grond het laatste jaar. Op het station is een Starbucks dus er is genoeg koffie te halen maar ik kan je weinig tips geven. De man drinkt het liefste ook gewone koffie dus voor hem hoeven we ook niet naar aparte locaties ervoor.

Wat is de leukste plek om te lunchen?

Oh my, er zijn zoveel plekken om lekker wat te eten met de lunch. Vroeger gingen we graag op de Botermarkt zitten in de zon op het terras. Dat doen we nog steeds wel graag als we in de stad zijn maar dat ligt er dus erg aan of Evi mee is of niet. Is Evi mee, dan gaan we toch meestal buiten het centrum lunchen. Onze favoriete lunchplek is tegenwoordig Lunch& Co in de Cronjéstraat. Dit is een enorm knusse zaak, waar je een deel van de inboedel kunt kopen. Ze hebben weekbroodjes maar ik ga toch wel vaak voor de Special 2. Een heerlijk broodje met Mexicaans gekruid gehakt, gegrilde groenten en gesmolten kaas. Want hallo, gesmolten kaas is leven toch?!

De Cronjéstraat is trouwens een winkelstraat in Haarlem-Noord dus je kunt naast het lunchen ook wat winkelen. Het is wel een kleine winkelstraat en er zitten een aantal ketens maar geen enorme winkels.

Waar ga je graag uit eten?

Qua eten is het toch best lastig kiezen, de afwisseling en het aanbod in Haarlem is fijn. Zo gaan we graag Sushi eten bij Sumo die trouwens 2 locaties heeft in Haarlem, Mexicaans bij Popecatepetl, Pizza’s bij Novecento, Pannekoeken bij het Pannekoeken Paradijs (ontzettend kindvriendelijk) of Indisch bij de Lachende Javaan. Maar ook Dingespoort in Santpoort, Loetje in Overveen en Perron Zee ( met de lekkerste Tapas in de omgeving!) in IJmuiden zijn favorieten van ons. De laatste 3 zijn dan niet in Haarlem maar wel erg dichtbij.

Stel: Je wandelt door Haarlem en hebt trek in wat lekkers. Waar ga je naartoe?

Meestal kiezen we dan toch voor een ijsje en die van  ijswinkel Garrone in de Grote Houtstraat zijn dan wel echt een verwennerij. En anders zijn de vlaamse patatjes Stoofvlees of mayo- pinda van de Haerlemsche Vlaamse in de Spekstraat ook gewoon ontzettend lekker.

Wat is je favoriete winkel?

O jee, ik vind eigenlijk heel veel winkels leuk in Haarlem. Er zitten veel ketens maar ook lokale winkels. De winkel die ik altijd bijzonder vind om te bezoeken is Van Der Pigge. Deze winkel bestaat al sinds 1849 en heeft ooit het hoofd geboden aan V&D waardoor het hele pand van V&D om Van Der Pigge werd heen gebouwd. Dat geeft een bijzonder effect, zeker omdat het oude pandje van de drogisterij enorm afsteekt tegen het (zeker toendertijd) veel modernere V&D. In de drogisterij kun je allerlei kruiden, specerijen en ouderwets snoepgoed kopen. Het staat allemaal ook gepresenteerd in ouderwetse drogisterijpotten.

Welkom in Haarlem, de stad die meerdere keren winkelstad van het jaar geweest. In de Grote Houtstraat zijn veel winkelketens te vinden maar in de Gierstraat, Kleine Houtstraat, Barteljorisstraat zijn veel kleinere (lokale) winkels te vinden. En dat vind ik toch stiekem ook leuk winkelen omdat het net weer even wat anders is dan bij de ketens.

Wat heb je nog nooit gedaan of waar ben je nog nooit geweest in de gemeente Haarlem, maar wil je zeker nog eens naartoe/doen?

Artisklas! De kleinste dierentuin in Nederland. Ik woonde er om de hoek maar alsnog ben ik er nog nooit geweest. Het schijnt wel erg leuk te zijn dus het staat absoluut op mijn to-do-lijst.

Tip: Lees ook de 30 leukste en goedkope uitjes in Haarlem e.o.

Stel: Je krijgt familie/vrienden uit het buitenland op bezoek en ze willen Haarlem ontdekken. Wat laat je ze zien?

Ik zou ze meenemen langs alle mooie plekjes die de stad rijk is. En dat zijn er een hoop. Ook beschikt de stad over vele geheime plekjes die je alleen via het water kunt zien. Daarom zou ik ze ook meenemen op een boottour. Sowieso lijkt het me leuk om gewoon eens toerist in eigen stad te zijn dus een tour met gids lijkt me geinig om te doen. Er is denk ik ook voor de doorgewinterde Haarlemmers nog genoeg te ontdekken in hun eigen stad. Na 32 jaar ontdek ik namelijk ook nog geregeld iets leuks of moois.

Uitgelichte foto: TUI

Wil je de Welkom in…- Tag overnemen? Superleuk! Geef je dan wel Northflix even de credits die ze verdient? Laat het ook even weten als je de tag invult, dan kom ik bij je kijken naar jouw antwoorden.

Liefs, Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast Beebs and Moms ben ik coach in Zwangerschapsverlies via www.liefgedragen.nl

«

»

5 COMMENTS

 • Joris

  Is lang geleden: inderdaad mooie stad zou eens moeten terug gaan…grtz !!!

 • Nicole

  Echte koffie lust ik ook niet, wel met smaakjes en veeeeel melk hahaha! Leuk om zo over Haarlem te lezen. Toch een mooie stad lijkt me, had ik er niet achter gezocht!

  • beebsandmoms
   AUTHOR

   Koffie is ook gewoon heeeeeeeeel vies!

 • Northflix

  Haarlem… Jaren geleden voor het laatst geweest.
  Prachtige stad! Ik zou er nodig weer eens naartoe moeten!
  Bedankt voor je leuke invulling! Ik neem hem mee in het overzicht!

  • beebsandmoms
   AUTHOR

   Leuk! Dank je wel!

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 − vier =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.