Column Moms

“Is hij alleen? Wat zielig”

Een kinderwens heb ik eigenlijk altijd wel gehad. Ik wist heel erg zeker dat ik een gezinnetje met 2 kinderen zou worden. Ja, het complete ideaal plaatje had ik in mijn hoofd en daar heb ik heel lang in geloofd. Tot het moment dat het iets minder makkelijk ging en we bepaalde dingen naast elkaar gingen leggen. Het is een onderwerp waar veel mensen mee worstelen. Een onderwerp waar ik zelf mee heb geworsteld en natuurlijk mijn ouders ook, want ik ben enig kind.

De wens van een gezin met 2 kinderen

Mijn moeder heeft dezelfde wens als mij gehad. Ze hoopte en droomde altijd van een gezinnetje met 2 kinderen. En het allerliefste een tweeling. Nu komt een tweeling veel voor in onze familie en daarom was die wens enorm groot. Vanwege persoonlijke omstandigheden is het uiteindelijk gebleven bij een dochter. En dan gaat het natuurlijk over mij. Zeg nu zelf, met zo’n plaatje als mij heb je alles wat je wilt wensen en mijn ouders hadden hun handen eigenlijk wel heel erg vol aan mij. Tuurlijk ben je gezegend als je in ieder geval 1 kindje hebt en ook nog een dochter die harstikke gezond is. Maar geloof mij: als de wens er is, is het verdriet soms best groot als er geen 2e kindje in het gezin komt.

Mijn moeder is wel eens gezegd: “Wat moet je nou met 1 kind, dat is toch zielig als hij later groot is?”. Alsof 1 kind altijd een keuze is, de natuur heeft er helaas ook nog iets over te zeggen. Daarnaast doe je iemand met een wens voor 2 kinderen daar enorm pijn mee. En dat zou je kunnen denken dat dit geen onderwerp van gesprek meer is. We leven vervolgens in een hele andere wereld. In de tijd dat ik geboren werd, waren de gezinnen vaak nog heel erg groot. Al ken ik nu ook zat gezinnen met meer dan 2 á 3 kinderen. En daar heb ik onwijze respect voor…

Wij wilden het bij één kindje houden

Toch is dit niet minder waar! Nog steeds is het een pijnlijk onderwerp. En toen Ralf en ik vertelde dat wij het bij 1 wilden houden, waren er zat mensen die hier iets van moesten vinden. Of de vragen: “Zou je niet eens beginnen aan een tweede, je bent al….” Zulke dingen kunnen mij nog kwaad maken, alsof het nodig is. Daarbij weet je niet de persoonlijke situatie van iemand anders en kan je iemand hier onwijs pijn mee doen. Naast het feit dat ik mensen ken met veel kinderen, ken ik ook veel mensen die medische oorzaken hebben en geen kinderen kunnen krijgen of minder makkelijk. Dan doen zulke dingen echt heel erg pijn. Ik denk dat het belangrijk is mensen zelf te laten aangeven wat ze willen, maar pas op met bepaalde vragen voordat je deze in de groep gooit. Je weet niet waarom deze persoon de keuze heeft gemaakt.

Een bewuste keuze gemaakt voor 1 kind

Inmiddels doet het bij ons iets minder pijn. Wij maakten voordat Dex er was eigenlijk al vrij snel de keuze. Voor ons blijft het bij 1 prachtig kindje. We zijn namelijk gezegend met een gezonde boy en naast dat spelen er nog andere dingen mee, die zorgen dat wij deze keuze hebben gemaakt. Ralf en ik houden allebei van leuke dingen doen. Denk aan dagje weg, spontaan een bezoekje aan de dierentuin, maar ook een lekkere lunch nuttige in het zonnetje. Dat wilde we blijven doen als we kinderen hebben en dat kunnen we blijven doen met alleen Dex.

Daarnaast werken we allebei en dat willen we niet opgeven. We houden beiden van ons werk en naast ouders zijn we ook nog steeds Suzanne en Ralf. Dat vinden wij gewoon heel erg belangrijk. Ik vind namelijk niet dat je je leven compleet moet veranderen voor je kind. Je gaat het anders doen en anders regelen. En je zult echt niet meer zo vaak op stap gaan of uiteten, maar er kunnen wel veel meer andere leuke dingen en dat vinden wij gewoon heel erg belangrijk. Daarnaast was mijn zwangerschap geen feest. Nee hoor, ik was hartstikke gezond, maar de hormonen deden mij niet veel goeds en dat kwam vooral door mijn angststoornis. Uiteindelijk wil ik een leuke mama zijn en daardoor ben ik in dit geval ook heel hard aan mezelf aan het werken.

Lees ook: Een gezin van drie maar dat was niet onze keuze

Respecteer elkaars kinderwens en besluiten

Met bovenstaande wil ik niet zeggen dat mama’s met meer kinderen er niet over hebben nagedacht en bovenstaande niet belangrijk is. Ik zeg vooral wat bij ons de reden is geweest dat we dit besluit hebben genomen. Iedereen staat hier natuurlijk anders in en weet je dat is helemaal prima. Ik vind het dan ook belangrijk elkaar in je keuzes te respecteren. En niet te benoemen hoe zielig een kindje alleen is of dat je geen gezin hebt met 1 kind. Ja misschien zijn 2 kinderen het “ideale plaatje”, maar ik heb een fijne jeugd gehad. En die zal ik Dex ook zo goed mogelijk proberen te geven. Of hier een zusje of broertje bij komt, zal in dit geval niets veranderen. Wij kozen niet voor een tweede, maar wel voor een hondje. En dat maakt ons gezinnetje momenteel hartstikke compleet. Weet dus dat je niet alleen bent als je kiest voor 1 kindje, als je kiest voor geen kinderen of als je kiest voor een groot gezin. Uiteindelijk willen we allemaal 1 ding en dat is onze gezin een fijne tijd bezorgen als mama.

Liefs mama Suus

Lees hier alle blogs van Suus

«

»