Lieve Merel
Column Moms Recente berichten

Wat leerde ik in 7 jaar moederschap?

Het moederschap is de lastigste taak die ik ooit in mijn leven kreeg. Een taak ook die ik me veel rooskleuriger had voorgesteld. Maar daarnaast wel echt het mooiste wat ik ooit met mijn leven kan doen. Ik heb een hoop wijze lessen geleerd in 7 jaar moederschap, dat denk ik tenminste.

De grootste lessen die ik leerde tijdens 7 jaar moederschap

Lieve Merel,

Het moederschap, tjonge wat had ik me dat anders voorgesteld. Mary Poppins was er niks bij. Maar ik heb een mini versie gebaard en dat zorgt weleens voor frictie. Lastig als je beide met dezelfde dingen kampt. Ik haalde tijdens mijn zwangerschap de gekste dingen in mijn hoofd. Zo bedacht ik o.a. dat ik Evi tweetalig zou gaan opvoeden, dat terwijl we dat zelf helemaal niet zijn.

Dat was dus ook gelijk één van de eerste lessen die ik leerde: het gaat altijd anders dan dat je van te voren had gedacht.
Bereid jij jezelf voor op oneindige poepluiers, dan heeft je baby spontaan last van constipatie. Denk je nog wel even snel naar de supermarkt te gaan? Dan kun je je het beste wapenen op een oneindige ontdekkingstocht door de supermarkt inclusief een kind dat de boel bij elkaar schreeuwt. Het hellevuur is er niets bij in ieder geval.

Je kind volgen in de behoeftes is tot op zekere hoogte wel echt een essentieel iets. Het begint al zodra je kindje is geboren en er verschillende huiltjes zijn voor eten, mama en vieze luier. Je merkt op den duur de verschillen en volgt je kindje daarin. Later leer je wanneer er drama om niks is en wanneer er echt stront aan de knikker is. Maar ook begin je te lezen tussen de regels. Wat zegt je kindje en wat bedoelt zij eigenlijk echt?

De grootste les die ik leerde was dat ik er zelf ook toe doe. Dat wanneer ik goed voor mijzelf zorg, dat ik meer energie heb om leuke dingen te doen, een langer lontje heb en dat ik dus ook beter voor anderen kan zorgen. Zelfzorg is een belangrijk punt in je leven als mama, de tijd nemen voor dingen die jouzelf energie geven en die niet alleen maar energie kosten. Dat deze dingen zitten in de kleine momenten vond ik een soort walhalla der openbaringen. Voor jezelf durven kiezen en een beetje egoïstisch zijn mag jij ook als moeder gewoon.

Schuldgevoelens, zorgen, twijfels, veroordelingen en momenten van wanhoop. Alle moeders ervaren deze momenten en gevoelens, allemaal gaan we er op onze eigen manieren mee om. Je kind laten zien hoe jij met deze emoties omgaat helpt hen om een manier te vinden om met hun emoties om te gaan. Met je handen in het haar zitten, je bent niet de enige. Kinderen met driftbuien, onzekere kinderen, kinderen met bergen fantasie. Alle moeders hebben wel ergens mee te maken en zoeken hun eigen manier om daarmee om te gaan.

Dat gaat 1000% met pieken en dalen, dat omgaan met de dingen van het moederschap. Ik vind het moederschap ook wel moeilijk bij tijd en wijlen. Je wil het goede voorbeeld geven maar ondertussen weet je het zelf ook gewoonweg soms niet. Zoals toen wij ons zoontje tijdens de zwangerschap verloren, Evi vol rouw zat en ik zelf mijn best deed om overeind te blijven omdat ook mijn verdere kinderwens ten onder was gegaan. Dat was een periode die ik afgrijselijk vond en waarbij ik het ontzettend moeilijk vond om mijzelf uit bed te hijsen om leuke dingen te doen.

Zo loop je zelf vloekend door huis en spreek jij je kindje op dat woord aan. Je kind is een enorme spiegel van jouzelf en dat merk ik aan zo ontzettend veel dingen hier thuis. Lastig ook wel omdat je dan met dezelfde dingen worstelt. Steeds wanneer je denkt dat je een bepaalde fase hebt afgesloten en je eindelijk op je lauweren kunt rusten dient een andere fase zich aan. Mijn grootste les in 7 jaar moederschap? Surf met de golven mee, dan maak je het jezelf een stuk makkelijker. Kies een aantal kernpunten uit waar je hard achter staat (met je partner) en wees wat flexibeler in de rest. Jouw weg is niet altijd de weg die werkt, zelfs als je kindje nog zo enorm op jou lijkt.

Lieve Merel, waarin lijken jouw kinderen op jou? En maakt dat het soms extra lastig?

Liefs, Kimberly

Merel en ik schrijven elkaar sinds een tijdje wekelijks brieven naar elkaar over de meest uitlopende dingen. We love pulp-tv, sparren over ons werk, over de kinderen en houden wel van een bitterbal op z’n tijd. De brieven van Merel lees je via Lotus Writings.

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast Beebs and Moms ben ik coach in Zwangerschapsverlies via www.liefgedragen.nl

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 − vier =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.