Moms Recente berichten

Wat is hooggevoeligheid en HSP?

Je hoort de term hooggevoelig en HSP steeds vaker gebruikt worden. Maar wat is dat nou eigenlijk en wie hebben er last van? Is hooggevoeligheid iets voor zwevende types die een nieuwe hippe term omarmen of is het daadwerkelijk iets?

Hooggevoeligheid en HSP, wat is dat eigenlijk?

HSP oftwel High Sensitive Person zijn mensen die prikkels intenser beleven. Alle activiteiten die zij beleven verwerken zij intensief waardoor overprikkeling sneller aan de orde is bij hen. De hooggevoeligheid wordt ook weleens benoemd als hoogsensitiviteit. Echter hoorde ik van Ilse dat er wel een nuance is namelijk: Hooggevoeligheid is gevoeligheid voor bepaalde structuren van eten, gevoelig voor prikkels en bijvoorbeeld de naden van sokken. Hoogsensitief is het aanvoelen van mensen en sferen.

Nieuwe hippe term of daadwerkelijk iets?

HSP is daadwerkelijk iets. Het is een eigenschap van het zenuwstelsel in samenwerking met de hersenen. Zo’n 20 % van de bevolking (man én vrouw) hebben hier mee te kampen en het is waarschijnlijk een erfelijke eigenschap. Hooggevoeligheid is dus daadwerkelijk iets. De grondlegster van HSP Elaine Aron doet al sinds 1992 onderzoek naar hooggevoeligheid. Elaine Aron is een Amerikaans psychotherapeute en universitair docente die het opviel dat er meer persoonlijke eigenschappen overeenkomsten hadden.

Lees ook: 5 boekentips voor temperamentvolle kinderen

Eigenschappen Hooggevoeligheid

Mensen die hooggevoelig zijn o.a.:

 • Verantwoordelijk en plichtgetrouw
 • Gevoelig voor de geluiden / stemmingen / geuren / sferen om hen heen
 • Perfectionistisch
 • Gevoelig voor de prikkels van buitenaf
 • Hebben meer moeite om de prikkels te verwerken
 • Erg waarnemend
 • Dromen veel
 • Fantasierijk
 • Zorgzaam
 • Faalangstig

Hiernaast hebben HSP’ers vaak moeite met het aangeven van grenzen, hebben moeite met plannen en het houden van structuur. Maar ook zijn zij gevoeliger voor stress, hebben spanningsklachten zoals hoofdpijn, darmklachten en vermoeidheid. Daarnaast genieten hooggevoelige mensen veel van de natuur, kunst en muziek. Hun eigen emoties en die van anderen worden intenser beleefd.

Lees hier meer over de fantasie van je peuter

Waar moet je rekening mee houden als HSP?

 • Stop met leven als een gemiddeld persoon! Je hebt meer tijd nodig om voor jezelf alle prikkels en ervaringen te verwerken. Dat is geen minpunt, dat is gewoonweg jouw behoefte.
 • Kijk terug naar de momenten waarin je het gevoel had dat je gefaald hebt. Waarschijnlijk zijn deze “faalervaringen” het resultaat van overprikkeling. Wat kun je hiervan leren achteraf?
 • Werk aan je zelfvertrouwen. Zeker in de tegenwoordige tijd zijn er veel verwachtingen maar daar valt nooit aan te voldoen. Het is niet erg om daar niet aan te kunnen voldoen maar dat is iets dat je mag beseffen. Net als dat het niet erg is om fouten te maken. Dat mag je en je hoeft daarvoor jezelf niet te blijven straffen. Sommige dingen liggen gewoonweg niet binnen jouw controle.
 • Wees open in relaties over jouw hooggevoeligheid. Als anderen niet weten waarom jij meer tijd voor jezelf nodig hebt krijg je gespannen situaties.
 • Als ouder van een hooggevoelig kind is het belangrijk om rekening te houden dat je kind minder behoefte zal hebben aan buitenactiviteiten. Ook zullen straffen wat zachter moeten zijn. Bedenk voor jezelf wat passende straffen zijn en laat je niet leiden door emoties.

Lees ook: HSP mama met een hooggevoelige dochter

Wat vind jij van Hooggevoeligheid en HSP?
Liefs, Kimberly
Hooggevoelig wat is het HSP Hooggevoeligheid Hoogsensitief
Avatar

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms coach ik moeders en vrouwelijke ondernemers naar meer zelfvertrouwen en zelfzorg.

«

»

1 COMMENT

 • Avatar
  Kreanimo

  Ik heb ook drie hoogsensitief kinderen, waarvan er een getest hoogbegaafd is. De andere twee zijn niet getest, maar zéér waarschijnlijk ook HB.
  Op een cursus werd er een verschil gegeven tussen hooggevoelig en hoogsensitief. Al kwamen ze volgens de docent wel vaak samen voor. Een HB kind is altijd hoogsensitief op een bepaald vlak.
  Een hooggevoelig kind is niet altijd hoogbegaafd…
  Het is een uitdaging hè die sensitiviteit. En ja het is iets echt en helemaal niet zweverig…

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twaalf + 19 =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.