Mijn moeder heeft borstkanker
Persoonlijk

Wat als je moeder kanker heeft? #2

Eerder schreef ik al in Wat als je moeder kanker heeft? dat mijn moeder borstkanker heeft. Ik kreeg daarna veel berichten en ook de vraag of ik iedereen op de hoogte wilde houden. Daarom en omdat het nu oktober is waardoor borstkanker dankzij Pink Ribbon in de aandacht staat, hier een update.

 

Heftig en veel te verwerken!

Het is heftig allemaal. Mijn ouders en wij worden alle kanten op geslingerd door de mensen die juist duidelijkheid zouden moeten bieden. Als mijn ouders naar de clinicus geneticus gaan in het VU blijkt dat bijna 80 % van mijn moeders familie is gestorven aan kanker of het heeft gehad. Dat in combinatie met die heftige type 3 kanker die mijn moeder bleek te hebben, laat alle alarmbellen afgaan. Misschien moet wel eerst de Chemo gestart worden en daarna pas bestraling.

 

Testen

Mijn moeder wordt getest, als zij positief komt uit de test zullen mijn zus, mijn beeb en ik een verschrikkelijke keuze krijgen. Dan raden de experts namelijk aan om uit voorzorg je eierstokken en borsten weg te halen. Angelina Jolie was bijvoorbeeld draagster van het gen en heeft daarom uit voorzorg alles weg laten halen. Een afgrijselijk toekomstbeeld. Iets anders kan ik niet zeggen. En dan vooral die angst voor het leven van mijn kleine meid. Het is voor mij de grootste angst voor mijn gezondheid, kanker. Ik kan het niet aan dat mijn kleintje dat ook zou hebben, dat kleine vrolijke en enthousiaste meisje gun ik zoveel anders dan dat. Alle ouders, dat snap ik maar hé deze blog gaat over mijn moeder en mij.  Gelukkig bleek mijn moeder niet de drager waardoor nu de controles voor mijn zus en mij minder invasief zullen gaan zijn.

 

Pruik

Ondertussen zijn we vorige week naar de pruikendame geweest. Zo zaten mijn moeder en ik met wat ondersteuning van Evi te bladeren in boeken met pruiken, alsof we naar een nieuwe bank zochten. Heel apart. We hebben gesproken over de toekomst, de periode dat mijn moeder chemo zal hebben en dus kaal zal zijn. Maar ook hebben we de wensen besproken waaraan een pruik moet voldoen: Hij moet niet afwaaien, het is in NL nogal waaierig, mocht je dat nog niet door hebben gehad. Maar ook moet hij echt ogen, niet dat het lijkt alsof je bij de verkleedwinkel fantastisch bent geslaagd voor je Kim Holland-pruik. Daarnaast moet de pruik echt wel lekker zitten op het (straks kale) bolletje van mijn moeder.

We zijn met een goed gevoel weggegaan bij die afspraak en gisteren zijn we met mijn zus, vader, moeder en ik weer naar de pruikendame geweest. En gelukkig was ons gevoel terecht. De pruikendame had mijn moeder goed door en was enorm begripvol maar had ook nog eens DE PRUIK besteld. Hij staat mooi. Zover je over mooi kunt spreken wanneer het over je kapsel gaat dat niet net geknipt/ gekleurd is maar dat straks je eigen haar gaat vervangen. Ook zijn we goed geslaagd voor 2 tulbanden, want de chemo start in december dus dan is het behoorlijk koud. In huis ook dus dan is het prettig om iets over je hoofd te hebben en mijn moeder is geen type voor doekjes o.i.d.  

 

Klote bestraling!

Vandaag is ook weer een klote- dag. Mag ik dat zo schrijven? JA. Vandaag begint die klote bestraling. Waarvan mijn moeders huid naar de klote gaat. Waarvan ze enorm moe gaat zijn, waardoor ze minder met haar kleinkind kan genieten. Juist hetgeen dat haar enorm laat ontspannen en aan andere dingen laat denken. Dus ja, het is klote. De komende weken staan dus in het teken van de bestraling. Een handeling die in de praktijk 1,5 minuut schijnt te duren.  

 

Positief blijven

Maar hé, we blijven positief en proberen voor ogen te houden dat ook deze periode tijdelijk is. Dat we sterk zijn met elkaar en dat mijn moeder er vroeg bij was. Het is nog afwachten op de laatste scans en ondertussen loopt mijn moeder i.v.m. de bestraling rond als een dartbord. Die strepen gaan wel weer van haar bast af gelukkig. Morgen viert mijn vader zijn verjaardag. 63 is de lieverd geworden en we gaan heerlijk samen zijn. Met een lach en een traan, dat moge duidelijk zijn maar we zullen samen zijn. Zoals het hoort in dit soort situaties.

 

Lees ook: Wat als je moeder kanker heeft #3

 

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast Beebs and Moms ben ik coach in Zwangerschapsverlies via www.liefgedragen.nl

«

»

7 COMMENTS

 • An Bouma

  Dank je wel wijffie door jouw powerboost update kan ik er straks tegenaan en heb ik tijdens de bestraling een grote grijns op mijn gezicht. Want het is wel mijn kind die dit heeft geschreven en die haar emoties eruit schrijft. En ik kan straks dank zij jou mijn billen aanschuiven tijdens het eten en kan dus evën heerlijk kroelen met mijn kleine zonnestraal. En…morgen inderdaad de verjaardag van mijn grote beer vieren!! Liefs Mama

 • Barbara

  Kim, ik vind het werkelijk dapper van je om dit zo op te schrijven. Ik hoop ook dat het oplucht oid.
  Wat fijn dat je moeder niet drager van het gen is, ook fijn voor jullie, maar vooral die lieve Evi.
  Ik probeer mij altijd te verplaatsen in de verhalen van mensen, probeer mij dan voor te stellen hoe het zal zijn als het mij/ons overkomt. Ik weet gelukkig niet hoe het voelt, maar ik denk wel dat ik er dichtbij in de buurt kan komen. Want je wilt je allerliefste altijd beschermen tegen alles wat kwaad is of doet. Dat is zo’ n oergevoel, dat er weinig nodig is om kippenvel te krijgen en tranen te laten rollen over je gezicht. Zo nu ook na het lezen van je verhaal.

  Ik stuur jullie alle liefde van de wereld en alle kracht en positiviteit, want dat hebben jullie hard nodig.
  Ik zou heel graag willen zeggen dat het goed komt en dat doe ik ook…keihard zodat iedereen het hoort, want het komt goed.

  Lieve Kim sterkte en keep your head up! En Gefeliciteerd met je pa????

  Liefs Barbara

 • Nadine bouma

  Mooi geschreven weer zussie, trots op jou!!
  En mama fijn dat jij hier ook kracht uit put!
  We gaan het met elkaar doen en de eerste stappen richting herstel hebben we gelukkig alweer achter de rug.. hou van jullie ????

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Pingback: Wat als je moeder kanker heeft #3 - Beebs and Moms on 14 oktober 2016
 • Pingback: December en de Sinterklaas-gekte - Beebs and Moms on 14 oktober 2016
 • Pingback: Wat als je moeder kanker heeft? - Beebs and Moms on 14 oktober 2016
 • Pingback: Wat als je moeder kanker heeft? #4 - Beebs and Moms on 14 oktober 2016