waarom heb ik geen borstvoeding gegeven - baby met flesvoeding
Moms Persoonlijk Recente berichten

Waarom ik geen borstvoeding heb gegeven

Borstvoeding geven is een unieke ervaring. Zeggen de vrouwen die het gegeven hebben tenminste. Ik weet het niet en zal het niet kunnen gaan ervaren ook. Waarom heb ik eigenlijk geen borstvoeding gegeven?

Ik gaf geen borstvoeding aan mijn baby

Ho stop, voordat de mamamafia op me afkomt: lees eerst de blog en reageer dan pas. Ik heb mijn kindje geen borstvoeding gegeven vanwege een bepaalde reden namelijk.

Slechte moeder omdat ik geen borstvoeding gaf

De vooroordelen omdat ik geen borstvoeding gaf waren bijzonder. Meerdere keren werd ik tijdens het voeden van mijn dochter in het openbaar aangesproken op het gebruik van de fles. Mensen hadden geen idee, er kon toch ook melkvoeding in de fles zitten? Schuddende afkeurende hoofden terwijl zij mij recht aankeken, ik vond het maar bijzonder.

Door gebruik van medicatie geen borstvoeding gegeven

Vanwege mijn fibromyalgie slikte ik medicatie die ik niet mocht gebruiken tijdens de zwangerschap. Wilde ik weer snel op de been zijn fysiek, dan was het belangrijk dat ik die medicatie zou nemen. Maar de medicatie mocht ik ook niet slikken tijdens borstvoeding. Toen ik mijn verloskundige om advies vroeg en aangaf dan de eerste 2 maanden borstvoeding te willen geven, zei zij dat ik het dan net zo goed niet kon doen. Ging ik borstvoeding geven, dan moest het 6 maanden.

Een beetje gechoqueerd en overrompeld liet ik het allemaal maar eens bezinken. Ik vroeg her en der advies maar allen zeiden dat ik moest vertrouwen op de verloskundige. Aangezien ik zwanger was en een burn-out had deed ik dit dus maar. Ik richtte me op flesvoeding en ontwikkelde het idee dat het ook maar gek zou voelen om borstvoeding te geven. Allerlei dingen haalde ik in mijn hoofd om mijzelf er maar van te overtuigen dat het echt beter voor mij en mijn dochter was om flesvoeding te geven.

Kind slechter door geen borstvoeding?

Is mijn kind slechter af doordat zij geen borstvoeding heeft gekregen? Nee, dat zeker niet. Zij heeft een ijzersterke weerstand en groeit en bloeit. Wel heeft zij lange tijd last van haar darmen en reflux gehad. Geen idee of dat anders zou zijn geweest wanneer zij borstvoeding zou hebben gehad. Achteraf kijk je een koe in zijn gat zei mijn opa altijd. En dat principe gaat nu ook weer op, ze kreeg flesvoeding en we zullen nooit weten hoe het zou zijn gegaan met borstvoeding.

Flesvoeding geven aan mijn baby

Het geven van de flesvoeding aan mijn dochter ging prima, voordeel was dat ook anderen haar een flesje konden geven. Al kan dat prima ook met gekolfde voeding.

Zou ik achteraf wel borstvoeding hebben willen geven?

Nu, jaren later zou ik toch meer naar mijzelf hebben geluisterd. Ik zou toch de borstvoeding in ieder geval hebben geprobeerd, ik maakte namelijk wel borstvoeding aan. De medicatie was ik dan in een later stadium gaan nemen zodat ik wel borstvoeding had kunnen geven. Dat was dan geen 6 maanden geweest maar in ieder geval 2 maanden. 2 jaar na de zwangerschap van mijn dochter mocht ik de medicatie niet meer nemen die ik slikte. En eerlijk? Het gaat ook zonder medicatie goed tegenwoordig. Borstvoeding had ik best willen geven aan een volgend kindje, helaas zal dat niet meer lukken.

Het is dus allemaal niet anders, een ervaring die ik nooit mee zal gaan maken. En soms steekt dat wel, maar inmiddels heb ik me er ook gewoonweg bij neergelegd dat het niet anders is.

Heb jij jouw kindje borstvoeding gegeven?
Liefs, Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast Beebs and Moms ben ik coach in Zwangerschapsverlies via www.liefgedragen.nl

«

»

2 COMMENTS

  • Merel

    Allereerst: wat een stom advies van de verloskundige. En hoe durven mensen zo te oordelen op die fles! Jullie kind, jullie keuze. Of die nu gedwongen is of vrijwillig. Je zal idd nooit weten of het anders was gegaan met borstvoeding, maar dat is eigenlijk ook niet zo relevant. Voeden met liefde kan net zo goed met een fles, dat is belangrijker dan wat dan ook! 😘
    Merel onlangs geplaatst…Horoscoop november 2019 | Kreeft ga de confrontatie aanMy Profile

  • Renee

    Wat een ontzettend vervelend en niet onderbouwd advies van de verloskundige. Elke vrouw die ook naar even borstvoeding wil geven moet daarin gesterkt worden.
    Als moeder moet je natuurlijk keuzes maken en soms hoort daarbij dat je dingen moet laten, ook in het kader van je eigen gezondheid. Ik ben pro bv maar je moet zelf ook gezond blijven, anders kan je leuk bv geven maar verder niet voor je kindje zorgen. Je bent hard nodig als mama. Ik ben enorm voor educatie op dit gebied en vooral bij de beroepsgroepen die werken met moeders (in spé). Dan kunnen moeders zelf een goede keuze maken in hun eigen situatie.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twaalf + elf =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.