Tamara Mamavriendin zelfzorg #zelfzorgvrijdag
Column Moederschap Moms

De veranderingen door het leven met pubers in huis

Toen ik ruim 16 jaar geleden voor de eerste keer moeder werd van mijn oudste zoon, kon ik me niet voorstellen dat dit schattige kleine baby’tje ooit door het huis zou rondlopen als een puber die groter is als mij! Ik las weleens iets op internet over moeders met pubers en dat leek toen zo’n ver van mijn bed show!

De tijd vliegt als moeder

Het is en blijft een cliché, maar dit cliché is en blijft ook zó waar! De tijd vliegt echt en al helemaal vanaf het moment dat je moeder bent. Voor ik het in de gaten had waren mijn oudste kinderen uitgegroeid tot echte pubers. Het duurde even voordat Jamie groter werd dan ik. Sinds een paar weken moet ik nu echt een beetje omhoog kijken als ik met hem praat. Dit blijft echt gek, maar ook zo grappig. En mijn tweede zoon is twee jaar jonger, maar is nu zelfs al een klein stukje groter dan ik.

Pubers en hun gedrag

Uiteraard hebben wij ook te maken met het cliché gedrag van pubers: rondslingerende kleding, discussies over de stomste dingen en het eten is niet aan te slepen! Dit hoort er natuurlijk allemaal bij. Gelukkig zijn mijn zoons geen hele dwarse pubers. Dit valt me tot nu toe allemaal erg mee. Ik zeg dit niet te hard, want mijn dochter is net elf en begint nu al te puberen hihi.

De avonden met pubers in huis

Wat ik echt het allermeeste wennen vond aan een gezin met pubers is het feit dat de avonden echt niet meer voor Johan en mij alleen zijn. Toen de kinderen kleiner waren, brachten we ze rond zeven uur naar bed en stond er nog een lange avond te wachten voor ons tweetjes, zonder prikkels. Alleen prikkels van de televisie dan. Nu is dit zo anders. De pubers gaan vaak nog later slapen dan wij. We vragen ze vaak wel vriendelijk om een uur of negen om lekker naar boven te gaan, want tijd voor ons samen is ook erg belangrijk. 

Gezelligheid als gezin

Buiten deze dingetjes, vind ik het eigenlijk heel gezellig dat de oudste kinderen nu ouder worden. We kunnen nu echt gesprekken voeren, ze maken grapjes en zijn zo ontzettend lief voor hun broertjes. Vooral die dynamiek tussen de verschillende leeftijden kan ik heel erg van genieten. Ik ben zeer dankbaar voor mijn grote gezin met vijf kinderen. Zelfs nu de oudste pubers al pubers zijn!

Hebben jullie al pubers in huis?

Tot volgende week!

Liefs Tamara

 

Tamara

Ik ben Tamara en ik ben moeder van 5 kinderen: van dreumes tot puber. Samen met mijn verloofde Johan wonen wij in Almere. Ik ben gek op: uitjes, kletsen met vriendinnen, wandelen, podcasts luisteren, lezen en schrijven. Ik schrijf graag over alles wat ik meemaak in mijn drukke leventje met mijn grote gezin.

«

»