Veiligheid gezin beveiligingscamera particuliere beveiligingscamera
Home en interieur

Garandeer de veiligheid van je gezin met een beveiligingscamera

Je gezin en je huis beschermen is tegenwoordig makkelijker dan je zou denken. Met een beveiligingscamera kun je al veel veiligheid bieden. Welke verschillende beveiligingscamera’s zijn er en waar moet je echt rekening mee houden? Je leest het in deze blog.

Beveiligingcamera’s voor de particulier

Helaas hebben we maar twee ogen, en kunnen we niet overal bij aanwezig zijn. Met een beveiligingscamera kun je een extra oogje in het zeil houden, waar je ook bent. Voorheen waren beveiligingscamera’s voorbehouden aan grote organisaties en kantoorpanden, tegenwoordig is dit soort apparatuur betaalbaar en gebruiksvriendelijk zodat iedereen er gebruik van kan maken.

In dit artikel bekijken we de verschillende mogelijkheden en toepassingen van bewakingscamera’s voor persoonlijk gebruik. Waarborg de veiligheid van jezelf en het gezin met een beveiligingscamera die je op afstand kunt bedienen.

Verschillende soorten beveiligingscamera’s

Laten we beginnen met de meest populaire camera’s voor persoonlijke beveiliging op te sommen:

  • Nep camera: Naast de politie die nep camera’s ophangt om snelheidsovertredingen terug te dringen, zijn er ook particulieren die een goedkope nep camera ophangen. Vaak is dit weggegooid geld, inbrekers zien direct wanneer het een nepper betreft. Een alternatief kan zijn om een goedkope (defecte) echte camera op te hangen. Zorg wel dat er een camera aan vastzit om het overtuigend te maken. Uiteraard kun je niets vastleggen, dus een werkende camera is een betere oplossing. Wanneer het budget niet toereikend is zou een combinatie van echte camera’s met een paar nep exemplaren nog een oplossing kunnen zijn.
  • Camera met draad: De ouderwetse analoge camera met draad of een digitaal hybride systeem wordt met name voor professionele doeleinden ingezet waar reeds de juiste bekabeling aanwezig is. Wanneer je data over een grote afstand moet versturen kunnen kabels uitkomst bieden, je zult wel gaten moeten boren. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de kabels niet slijten of doorgeknipt worden. Dit soort systemen zijn bedoeld voor een “closed circuit” systeem, niet voor bediening en monitoring op afstand.
  • Draadloze IP camera: Deze moderne beveiligingscamera biedt de meeste flexibiliteit en is dankzij het draadloze Internet Protocol ook uit te breiden met bijvoorbeeld een draadloos alarmsysteem. Kabels leggen is niet nodig, de overdracht van data gaat verder dan de muren. De beelden zijn wereldwijd te bekijken via een app op de telefoon of via de browser op basis van een veilige verbinding. Je kunt live de camerabeelden bekijken, of online opslaan om achteraf te delen met de autoriteiten wanneer dit van toepassing is. Een basissysteem is vaak zelfs goedkoper dan een traditioneel systeem dat voor professionele doeleinden bestemd is.

Gebruik van een camera voor persoonlijke beveiliging

Welke voordelen biedt een beveiligingscamera in of rond de woning? Hier zijn vijf redenen om je eigen woning te beveiligen:

1. Hé, daar hangt een camera!

Preventie is de beste wijze van beveiliging. Door een (echte) camera neer te hangen kun je inbrekers vaak al afschrikken. Ook met een duidelijke sticker op de deur en een zichtbare camera in de huiskamer werkt een beveiligingscamera vaak zeer goed om gelegenheidsdieven te weren.

2. Wat gebeurt er wanneer je niet thuis bent?

Je wilt als ouder geen politieagentje spelen, het is wel prettig als je weet wat er in huis gebeurt. Kijk of de kinderen van school komen en houd de woning in de gaten vanaf je werk via de speciale app.

3. Wie staat er aan de deur?

Hoor wie klopt daar kinderen? Vraag niet alleen naar zijn naam, bekijk het met een beveiligingscamera. Je kunt naast een standaard IP camera ook kiezen voor een slimme deurbel met camera en microfoon. Die kun je overal bedienen, vanaf de zolder of op het strand van Ibiza. Zo lijkt het alsof je altijd thuis bent.

4. Ook voor huisdieren, of juist niet…

Huisdieren zijn net zo goed gezinsleden, die wil je ook veilig stellen. Of je vindt het gewoon leuk om overdag even jouw hondjes met elkaar te zien ravotten in de huiskamer. Je kunt controleren of de kat weer aan de bank krabt. Het tegenovergestelde is ook mogelijk, sommige camera’s laten je detectie van dieren uitschakelen. Zo gaat er geen vals alarm af.

5. Bewijsmateriaal verzamelen

Wanneer preventieve maatregelen toch niet voldoende blijken te zijn, is het handig wanneer je achteraf de beelden kunt terugkijken. Wanneer deze online worden opgeslagen kunnen ze de beveiligingscamera meenemen, toch heb je bewijsmateriaal.

Let op: Je mag niet zomaar mensen filmen

Houd er rekening mee dat er wetgeving bestaat omtrent het vastleggen van personen. Zo moet je altijd aangeven dat er opnames gemaakt worden, bijvoorbeeld door zichtbaar een bordje te plaatsen bij de oprit of op de voordeur. De meeste beveiligingscamera’s zijn uitgerust met een groothoeklens, bij buiten gebruik mag je in principe niet de tuin van de buren of de straat in beeld brengen.

Omdat je dit niet altijd geheel kunt vermijden wordt er doorgaans wat losser met deze regel omgesprongen, maar probeer alleen je eigen bezittingen in beeld te brengen. Vraag bij de lokale autoriteiten naar de specifieke voorwaarden.

Dit is een gastblog.

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms ben ik werkzaam als cursusleider in de verstandelijke gezondheidszorg.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *