Kind met handje in de lucht: Stop
Moms

Stop hou op, ik wil het niet!

Zit jouw kind al op de basisschool? Dan ken je die a-ma-zing kreet wel: Stop, hou op, ik wil het niet! Mocht je kind nog niet op de basisschool zitten? Bereid je dan maar voor. Ik haat die kreet en laat jullie weten waarom ik die kreet zo haat.

 

Grenzen aangeven

Ik ben dus all-in voor het erkennen en aangeven van je eigen grenzen. Maar dat deze continue moeten worden aangegeven met die ellendige kreet, dat trek ik inmiddels een stukje minder.

 

Stop hou op, ik wil het niet

Over het algemeen geeft mijn kind erg goed haar grenzen aan en benoemt ze ook prima waarom ze iets niet wil. Maar die kreet hè, die kreet maakt me helemaal gek! Het is ook gewoonweg een stuk misbruik van die kreet. Ik schets je een paar van de vele situaties:

De beeb zit op de bank tot haar elleboog in haar neus. Ik zeg tegen haar dat ik dat vies vind en dat ze beter een doekje kan pakken. Niet zo heel raar zou je denken maar goed. Terwijl ik nog niet eens uitgesproken ben krijg ik alweer een Stop hou op ik wil het niet om mijn oren. De reden blijkt te zijn dat ze het lekker vind om in haar neus te peuteren.

Situatie 2: We zitten tv te kijken samen en ik hoor Evi hoesten. Ik kijk dus alleen even of het goed gaat en hoppa, daar was ‘ie weer. Stop hou op, ik wil het niet!

 

Standoff

Laatst had Evi dus een klasgenootje mee na schooltijd en samen gingen de meiden spelen. Tot er op een gegeven moment een soort van stand-off is. Beide zeggen ze telkens Stop hou op, ik wil het niet. Het blijkt te gaan om dat de 1 speelt met iets dat de ander niet wilt hebben of juist wel wil hebben en dat speelgoed wordt niet gedeeld. Het leek wel een kapotte grammofoonplaat!

 

Alternatief

Ik snap best wel dat er een kreet bedacht moet worden om eenheid op school te hebben. Een eenheid die duidelijk maakt naar ieder kind dat er iets gebeurt dat niet gewenst is. Maar werkelijk iedere basisschool hier in de omgeving gooit die kreet in de absorberende breinen van de kinderen. En ik vraag me af of er niet wat meer variatie in de kreten kan komen. Want uhm juf is heilig en mijn kind neemt gelukkig nog best wel wat van me aan, maar die kreet is heilig. Kom niet aan DE KREET! Juf heeft haar die geleerd en anders word juf kwaad op mij blijkbaar omdat ik Evi andere dingen leer. Dat gaat uiteraard niet zo gebeuren maar toch is dat het idee dat Evi heeft.

 

Gewoon vragen

Man man man ik kan nog wel even doorgaan over de misbruik van de kreet. Tijdens het haren borstelen, tijdens het tandenpoetsen, tijdens het eten, tijdens het wandelen, wanneer er ergens een liedje op staat die mevrouw niet aanstaat, tijdens het spelen, wanneer ze niet nog een snoepje mag. Kortom, tijdens de momenten dat Evi wakker is krijg ik die kreten om m’n oren. En het is niet eens dat er dingen gebeuren die tegen de grenzen aanzitten. Het is gewoonweg de eerste kreet die in haar opkomt om aan te geven dat ze iets anders wilt. Dat terwijl het ook makkelijk anders kan. Als ze een ander liedje wilt hoeft ze dat maar te regelen of te vragen. Geen enkel probleem.

Het was tijdens de vakantie ook even wat minder maar het kreetmisbruik is weer flink toegenomen. Ik probeer Evi steeds mee te geven dat ze me niet hoeft te Stop hou op, ik wil het niet-ten maar dat ze me iets kan vragen. Of gewoonweg kan aangeven dat ze iets anders wilt hebben. Ze kan me bijvoorbeeld ook zeggen (om bij een ander liedje te blijven) dat ze het ene nummer niet leuk vind, dat ze een ander liedje wilt horen. Geen probleem.

 

Prepare yourself

Als jouw kind(eren) op de basisschool zit(ten) ken je deze kreet waarschijnlijk al en ben je hem misschien ook al flink zat. Mocht je kind(eren) nog naar de basisschool moeten, bereid je dan voor op het onnodig gebruik van Stop hou op, ik wil het niet. En altijd gaat het handje ook in de lucht om de kreet extra duidelijk te maken.

 

Maar eigenlijk ben ik ook wel benieuwd, ben jij die kreet ook al zo zat?

Liefs Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast Beebs and Moms ben ik coach in Zwangerschapsverlies via www.liefgedragen.nl

«

»

4 COMMENTS

 • Christa

  Misschien hadden ze de uitleg van de kreet iets anders moeten doen ????
  Hier doet de oudste het alleen als z’n zusje hem aan het klieren is bijvoorbeeld. Of met stoeien gaat iemand te lang door.

  • beebsandmoms
   AUTHOR

   Hahaha inderdaad, beetje uitleg zou wel mogen.

 • Elin zit nog maar een week of 4 op school, hoor ik hier zojuist tegen haar kleine broertje:
  ‘Stop hou op, ik vind het niet meer leuk!’ ‘Maaaam, Joas is jaloers op mij en dat vind ik niet leuk!”
  Uhm, waarom is Joas dan jaloers op jou? Dat weet ze dan weer niet ???? Haha …
  Marieke Flikweert onlangs geplaatst…Appeltaart met GreenSweet vloeibare Stevia CaramelMy Profile

 • Nicole

  Fay kent de kreet ook al. Of ja alleen stop hou op. Maar zij “misbruikt” hem (nog) niet gelukkig..
  Nicole onlangs geplaatst…Houd jij ook zo van sneakers?My Profile

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

acht − drie =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.