Stilgeboren kind inschrijven in BRP?
Sinds afgelopen maandag is het mogelijk om met terugwerkende kracht je stilgeboren kindje in te schrijven in BRP. Wat het is, inhoudt en waarom ik onze zoon in ga schrijven lees je allemaal in deze blog.
Wat is de BRP?
De BRP is de basisregistratie personen. Dit is het register waarin de persoonsgegevens van alle inwoners van Nederland en diegenen die niet meer in Nederland wonen staan.
Registratie stilgeboren kind in de BRP
Vanaf 3 februari 2019 is het dankzij een wetswijziging mogelijk om met terugwerkende kracht je stilgeboren kind(jes) te laten registreren in de BRP. Dit is voor veel ouders van stilgeboren kindjes heel belangrijk omdat zij op deze manier meer erkenning krijgen voor hun verlies en ouderschap. Eerder was het niet mogelijk om je kindje te registreren, waren er voor 24 weken zwangerschapsduur ook geen vergoedingen voor de uitvaart enzovoort. Dit is een belangrijke eerste (grote) stap naar meer erkenning voor ouders van stilgeboren kindjes.
Regels om rekening mee te houden
- De duur van de zwangerschap maakt niet uit.
- Je dient in de gemeente waar jouw kindje is geboren een aangifte van een doodgeboren kind te doen.
- Na de aangifte bij de gemeente krijg je een verklaring van doodgeboren kind.
- Neem om de aangifte van doodgeboren kind te kunnen doen wel de verklaring van het ziekenhuis / begrafenisondernemer / mortuarium mee.
- In je eigen gemeente kun je met de verklaring van doodgeboren kind jouw kindje inschrijven in de BRP.
Waarom wij onze zoon inschrijven?
Omdat toen wij net ons zoontje verloren hadden we moeite om ons aan de situatie over te geven. We deden ons best met het regelen van de uitvaart en werden vooral overweldigd. Sindsdien is onze wereld op een aantal vlakken ontzettend veranderd. We kwamen erachter dat onze secundaire kinderwens heel lastig vervuld zal kunnen gaan worden, startte ik als Coach Zwangerschapsverlies en dat terwijl wij ons zoontje enorm misten.
Ik weet zeker dat als hij wel had geleefd dat mijn leven er nu heel anders uit zou zien. Hij hoort volledig bij ons gezin en het voelt alsof de BRP een extra stukje gevoel daaraan geeft. Dan zal hij ook voor de wet bij ons gezin horen en dat vind ik echt een heel fijn idee. Ook al leeft hij niet, hij is een essentieel deel van ons, van mij en op deze manier geef ik hem de erkenning die hij hoort te krijgen. Ik vind dat een ieder daarin voor zichzelf de keuze moet maken, voor ons is dit heel fijn.
Op Valentijnsdag 2019 kunnen wij terecht in Haarlem om de verklaring van doodgeboren kind te gaan doen. Daarna zullen we naar de Gemeente Velsen gaan om daar met de verklaring onze zoon in te schrijven in de BRP. Heel bijzonder ❤
Ga jij ook je stilgeboren kindje inschrijven in de BRP of heb je dat al gedaan zelfs?

what do you think?