Alfabet; Spelend leren lezen
Kinderen Moederschap

Spelenderwijs leren lezen

Zoals ik al eerder heb laten weten op Social Media is de kleuter erg bezig met leren lezen. Ze wil het ontzettend graag allemaal al kunnen. En aangezien ze 5 is vind ik het belangrijk om dat spelenderwijs te doen. Ik kreeg allerlei tips van andere moeders en heb deze de afgelopen tijd uitgeprobeerd. Welke tips ik kreeg en hoe deze bevielen laat ik je vandaag weten.

Leren lezen

Vanaf groep 2 worden de letters steeds meer onder de aandacht gebracht bij de kleuters op de scholen. In groep 1 krijgen ze bij combinatieklassen dus nog wel wat mee maar is dat vooral aan de zijlijn. Zo’n beetje tegen de 5 jaar begint de interesse bij de kleintjes ook te komen en worden zij veronderstelt om 15 letters aan het eind van groep 2 te herkennen. In groep 3 komt de rest van de letters daarbij.

Interesse in lezen

De interesse van Evi startte in groep 1 en aangezien zij in januari startte was ze nog vroeg. Voor de zomervakantie wilde ze al van alles weten en vroeg zij bij veel letters hoe ze heten en welke woorden nog meer beginnen met die letter. Na de zomervakantie schreef ze opa, oma, papa, mama en haar eigen naam. Veel woorden herkent ze ook inmiddels dankzij school maar ook dankzij de spelletjes die wij met haar doen. En de boekjes die we lezen.

Spelenderwijs

Door haar leeftijd vond ik het belangrijk om rustig aan, zonder druk, spelenderwijs te beginnen met het lezen. En om haar op die manier te ondersteunen in haar behoefte om te leren lezen. Ik tweette erover en plaatste de tweet op Facebook.

Tips

 • Vraag de juf of meester van je kind welke methode zij gebruiken en voer deze door thuis.
 • Bij leesboekjes voor de jeugd staat tegenwoordig de classificering qua leesniveau aangegeven. Met AVI start heb je het juiste niveau om te beginnen met lezen.
 • Rompompom heeft verschillende uitvoeringen van spelletjes die je kan gebruiken bij het leren lezen.
 • Mini Loco hebben de meeste van ons vroeger zelf ook gebruikt om te leren lezen/ rekenen etc. Het bestaat uit opdrachtenboekjes en tegeltjes waarmee je de opdrachten kan beantwoorden. Beantwoord je de vragen goed dan heb je aan de andere kant van de tegeltjes een vorm gemaakt. A.d.h.v. die vorm kun je controleren of je de opdracht echt goed gedaan hebt.

 

Liefs Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms coach ik moeders en vrouwelijke ondernemers naar meer zelfvertrouwen en zelfzorg.

«

»

2 COMMENTS

 • Charlotte

  Aukje vindt het leuk om met Squla te oefenen. Ook hebben we een letter poster hangen en bijna dagelijks wordt daar wel op gekeken. En de Bobo staat ook vol met leuke leer spelletjes.

  • Kimberly
   AUTHOR

   De bobo kopen wij ook geregeld inderdaad, vonden eerst een abonnement niet nodig maar inmiddels toch aan het overwegen want Evi vind het wel erg leuk. Squla vind ik wisselend, hadden ook een rijmspel waar wij als volwassenen al niet uitkwamen.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *