Opvoeding Recente berichten

Sint Maarten vs Halloween?

Als Haarlemmer ben ik opgegroeid met Sint Maarten. De laatste jaren heb ik het idee dat Halloween ook in Nederland in opmars is. Waar gaat jouw voorkeur naar uit en wat vier jij het liefste?

Halloween met kinderen

Halloween is een feest dat uit Amerika komt en steeds vaker zie ik daar versieringen van in Nederland. Maar ook zag ik dit jaar dat er op verschillende plekken in Nederland een Halloween- viering was voor kinderen. Ik kom zelf uit Velserbroek, dat ligt tegen Haarlem aan. En bij ons vieren we altijd 11 november Sint Maarten. Alleen valt het me de laatste jaren op dat de drukte die er vroeger was met Sint Maarten steeds minder aan het worden is.

Sint Maarten feest een bedelfeest?

Het is niet helemaal helder waar het Sint Maarten vandaan komt. Wel dat het feest vaak met Sint Maarten- vuren werd gevierd en dat het deze vorm heeft gekregen van een bedelfeest toen de schaarste groot was. Ook niet heel Nederland viert Sint Maarten, het is vooral het noorden waar de vieringen zijn. Mijn favoriete vorm van de viering was dat ze tegen het jaar 1566 toen ze de nieuwe wijn van het jaar dronken. Dat ga ik misschien zelf wel invoeren elke 11e november  😉

Met lantaarns langs de deuren

Toen ik nog een klein meisje was, je weet wel toen de hobbels nog kuilen waren, liepen we altijd met lantaarns langs de deuren. De buurt bij mijn ouders was enorm druk en het was erg gezellig. Samen met vriendinnetjes en later onder het toeziend oog van mijn zus – die vast hard heeft geprotesteerd dat ze haar zusje mee moest nemen – liepen we door de buurt. Mijn zus toen ze wat ouder werd met fakkels en ik met zo’n blauw -gele stokje met mijn zelfgemaakte lampion eraan. We kregen veel taaitaai poppen, mandarijnen, pepernoten/kruidnoten en snoep. Marsen e.d. zaten in verpakkingen maar het meeste was gewoon los snoep.

En nu dan?

Sinds ik op mijzelf woon – inmiddels ruim 15 jaar – heb ik niet vaak de deur open hoeven te doen. Sterker nog, dat hoef ik pas de laatste 3 jaar pas echt te doen. En dan is het vaak al later omdat wij eerst zelf Sint Maarten lopen met Evi. In de wijk is het niet zo druk en er lopen wel wat kindjes maar heel veel gaan niet de deuren langs. De huizen die meedoen met Sint Maarten hebben vaak een kaarsje branden bij de voordeur en zo is het duidelijk waar je kunt zijn. Misschien herinner ik het me verkeerd maar vroeger deed iedereen mee, volgens mij in ieder geval.

Veel snoep zit nu ingepakt in plastic. Fruit en pepernoten of taaitaai zie ik ook allemaal niet meer. Dat je overal aan kan bellen is ook voorbij. Misschien komt het doordat de wijk minder kinderen heeft maar ik hoor steeds vaker om me heen dat het overal wel rustig is.

Halloween feest v.s. Sint Maarten feest

Ik vind het jammer want de laatste jaren zie ik steeds meer dingen van Halloween. Snap ik best wel want we zien het in allerlei films en series. Het is natuurlijk ook een feest dat heel leuk is. Maar 2x binnen 2 weken langs de huizen om om snoep “bedelen” is uiteraard wel een beetje too much. Zelf ben ik dus een beetje bang dat het Halloween-feest op den duur de Sint Maarten feesten zal verdringen. Beetje ouderwets van mij misschien maar goed, het Sint Maarten feest is het enige feest in NL volgens mij zonder wat voor politieke of geloofsovertuiging dan ook.

Check hier de 22 leukste Halloween films voor kinderen

Wat heeft jouw voorkeur?

Ondanks dat ik Halloween heel leuk vind heeft het kneuterige van Sint Maarten toch nog mijn voorkeur. Misschien ook omdat ik denk dat Evi’s – potentiële – kinderen die niet meer zullen gaan lopen. Welke viering heeft jouw voorkeur?

Liefs, Kimberly
Avatar

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms coach ik moeders en vrouwelijke ondernemers naar meer zelfvertrouwen en zelfzorg.

«

»

1 COMMENT

  • Avatar
    Susanne

    Ik heb vroeger nooit aan Sint Maarten gedaan en in mijn nieuwe woonplaats doen ze er geloof ik ook niets aan. Wel weer aan Halloween, dan kon je je huis versieren en zo wisten de kinderen waar ze aan konden bellen. Ik denk dat Halloween inderdaad Sint Maarten “over gaat nemen”. Of in ieder geval naast elkaar blijven bestaan, want we nemen vaak gebruiken over uit Amerika. Net zoals de babyshowers en ik denk zelfs op den duur dat Sinterklaas het af moet leggen tegen de Kerstman.
    Susanne onlangs geplaatst…Baby 7 maanden | Je wilt zoveelMy Profile

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 + veertien =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.