servicekosten airbnb terugvragen teveel betaald
Tips

Servicekosten bij Airbnb terugvragen? Dat doe je zo!

Heb jij weleens een huisje of appartement via Airbnb geboekt de laatste jaren? Grote kans dat je dan onterecht servicekosten aan Airbnb hebt moeten betalen. Deze kosten kan je terugvragen. Hoe? Dat lees je in deze blog.

Geld terugvragen bij Airbnb

Begin dit jaar is Airbnb veroordeeld tot het terugbetalen van de onterecht aan de huurders gerekende servicekosten (een “Fee”). Airbnb rekent die servicekosten namelijk ook al aan de verhuurder. Zo brengt het populaire verhuurplatform dubbel kosten in rekening. En dat, zo oordeelde de rechtbank begin dit jaar, is in strijd met de wet. Hoe jij de door jou teveel betaalde Airbnb servicekosten terug kan gaan vragen, dat lees je in deze blog.

Waarom zijn de servicekosten van Airbnb onterecht?

De afgelopen maanden kwam dit onderwerp veelvuldig in het nieuws. Een recent voorbeeld is de claim van 760 miljoen die de topadvocaat mr. Adriaan de Gier namens www.servicekostenterug.nl bij Airbnb neerlegde. Servicekostenterug.nl voert op dit moment de boventoon in een procedure die erop gericht is om alle servicekosten terug te halen bij Airbnb. Hierin staan tienduizenden Nederlanders die aanspraak maken op vergoeding van de servicekosten.

 • Airbnb rekent bij de huurder tot 14,2% aan servicekosten en bij de verhuurder 3,63%. Het platform ontvangt van zowel huurder als verhuurder een vergoeding.
 • De huurder kan buiten Airbnb om niet de woning huren. Het platform blokkeert de uitwisseling van contact gegevens. Je moet dus zaken doen via Airbnb. Zo stellen zij hun fee veilig.
 • Airbnb laat een beperkt aanbod zien van de accommodaties wanneer een bezoeker zoekt op een bepaalde locatie.
 • Airbnb laat de prijs van een woning afhangen van een vraag en aanbod algoritme. Hierdoor vallen prijzen hoger uit voor populaire bestemmingen en wordt er meer verdiend door het platform.
 • Zelf geeft Airbnb in haar verweer aan dat ze enkel informatie verschaffen aan huurder en verhuurder. Het platform zou daarom net zoals Booking.com buiten de wetgeving vallen. De hiervoor vernoemde redenen hebben de rechtbank doen besluiten hier niet in mee te gaan.

Wat moet je doen om de servicekosten terug te vorderen?

Eigenlijk is het heel makkelijk om bij Servicekostenterug.nl een verzoek in te dien voor de teruggave van je servicekosten. Het enige wat je moet doen is het downloaden van de facturen en samen met je gegevens de bestanden uploaden op de website. Servicekostenterug.nl controleert vervolgens de boekingen en gaat voor je aan de slag. Zij raden aan alle boekingen die je ooit via Airbnb hebt gemaakt op te sturen. Er moet namelijk nog bepaald worden voor hoeveel jaren deze regeling geldt. Je kan daarom beter alles opsturen, het bedrag dat je terug ontvangt kan dus behoorlijk oplopen. Het voordeel is dat door alle aanvragen te verzamelen bij Servicekostenterug.nl, dat je je aansluit bij een collectief en zelf het wiel niet hoeft uit te vinden.

Waar vind je de facturen terug?

De facturen zijn de bewijzen dat je servicekosten hebt betaald waarmee je aanspraak kan maken op vergoeding. Alle servicekosten bij elkaar opgeteld vormen het totaalbedrag waar je aanspraak op kan maken.

Via het Airbnb account;

 1. Open je internetbrowser om in te loggen in je Airbnb account;
 2. Rechtsboven kan je klikken op je account symbool;
 3. Selecteer in het menu ‘Reizen’;
 4. Op de verschenen pagina klik op ‘Afgerond’;
 5. Selecteer een boeking en druk op ‘betalingsbewijs ophalen’;
 6. Klik op ‘download’ of ‘druk af’ om het bestand als pdf op te slaan.

Via de mail:

 1. Voer in de zoekbalk ‘Airbnb factuur’ of ‘Airbnb Receipt’ in;
 2. Selecteer de boeking waarvan je de factuur wil hebben;
 3. Scrol naar beneden en druk op ‘Betalingsbewijs bekijken’;
 4. Klik op ‘download’ of ‘druk af’ om het bestand als pdf op te slaan.

Directe link:

 1. Zoek de boekingscode op in je Airbnb app;
 2. Vul deze code in achter de volgende link
  https://www.airbnb.nl/reservation/receipt?code=
 3. Klik op ‘download’ of ‘druk af’ om het bestand als pdf op te slaan.

Wat zijn de kosten voor het terugvorderen van de servicekosten bij Airbnb?

Servicekostenterug.nl vordert namens jou de kosten terug bij Airbnb. Als het de Airbnb servicekosten stichting niet lukt de kosten terug te vorderen, betaal je ook niets ( een zogezegde no cure- no pay regeling ). Als het ze wel lukt vragen ze een percentage van 25% voor het terugvorderen. Je kan er dus alleen maar op vooruit gaan.

Liefs, Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms ben ik werkzaam als cursusleider in de verstandelijke gezondheidszorg.

«

»