Dankzij een ruggenprik tekort geschoten als moeder
Recente berichten Zwangerschap

Dankzij de ruggenprik tekort geschoten?

Vorige week zag ik iets waar ik boos van werd. Er werd gesuggereerd dat je door het gebruik van een ruggenprik tekort geschoten zou zijn bij je bevalling. Dat heb ik compleet anders ervaren, maar waarom werd ik nou zo boos? Je leest het in deze blog.
Ben jij met ruggenprik bevallen?

Een rotgevoel werd gecreëerd

Ik zag een Bingo voor moeders om af te vinken hoe sterk je een loedermoeder was. Had je jouw kind cola gegeven voor de tweede verjaardag, chips als avondeten gegeven of buitenshuis gewerkt? Bingo! Maar daar tussen stonden ook een paar dingen die ik dus misplaatst vond. Zo dus ook dat als je door een ruggenprik bent bevallen, dat je een loedermoeder bent. Dat komt op mij over alsof je dankzij een ruggenprik tekort zou hebben geschoten, dat je dingen hebt verzaakt.

Een ruggenprik maakt je geen watje

In Amerika is een ruggenprik tijdens de bevalling meer regelmaat dan uitzondering. In Nederland heerst toch nog vaak de gedachte dat je een watje bent als je voor een ruggenprik kiest. Laat ik ten eerste zeggen: Een lange naald die tussen je ruggenwervels een verdovende stof spuit, dat maakt je geen watje. Sterker nog, zeker tijdens weeën is het heftig. Ik weet het uit eigen ervaring.

Maar na de bevalling kreeg ik geregeld te horen van vrouwen die zonder pijnstilling waren bevallen. Heel tof en mooi als het lukt, mij lukte het niet. Ik kon bijna niet meer ademen en de weeënstorm vrat me op. Dankbaar was ik voor een stukje verlichting en weer even ademen.

Welkom bij de club

Het lijkt soms wel alsof je bij een exclusieve club hoort na een bevalling. Alle moeders delen hun verhaal met je en het lijkt soms wel alsof er tegen elkaar moet worden opgeboden. De ene bevalling was zwaarder dan de volgende of alles ging zo snel en vloeiend. Super en fijn voor je maar dat is niet voor iedereen het geval. Dat vergelijken vind ik zo onnodig!

Wat maakte me nu zo boos?

Ik ben all-in #loedermoeder. Knutselen is mijn ding niet, ik zeg weleens dat mijn kind niet kan afspreken om vervolgens samen gewoon op de bank te hangen en ik doe niet lullig over een snoepje meer of minder. Maar zoiets essentieels waar ik weinig aan kon doen, dat dit in een bingo werd gezet?! Nee, dat snapte ik niet. Zeker gezien hoe de moedermafia moeders die pijnstilling gebruiken naar beneden halen.

Het moederschap is een lastige taak

Laten we voorop zetten dat we allemaal ons best doen. Dat begint als vrouw zelfs al voordat je zwanger bent maar dat wel wil worden met Foliumzuur bijvoorbeeld. Het is een lastige taak met een hoop verantwoording dat moederschap . Laten we dan vooral niet elkaar naar beneden halen omdat de ene wel pijnstilling heeft gebruikt en de ander niet. We doen het allemaal op onze eigen manier en op de manier die het beste bij ons past.

Humor….

En ja, ik snap uiteraard heel goed dat deze bingo humorvol bedoeld was. Echt. Lachen vind ik heerlijk en van een hoop dingen zie ik de humor in. Echter vind ik dit ten koste gaan van moeders die al vaak een schuldgevoel hebben over de vorm van bevalling. Een ruggenprik krijg je namelijk niet omdat er een scheet dwarszit. Dus dat, dankzij een ruggenprik tekort geschoten hebben vind ik onzin.

Een beetje respect en acceptatie van elkaar is het minste dat we elkaar kunnen geven. Humor is het leukste zonder een ander een rotgevoel te geven.

Wat vind jij van deze bingo?
Liefs, Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast Beebs and Moms ben ik coach in Zwangerschapsverlies via www.liefgedragen.nl

«

»

6 COMMENTS

 • Priscilla

  Bij mijn oudste was er geen ruggenprik beschikbaar, want het was nacht/weekend. Ik had hem wel heel graag willen hebben. Ik vond vaginaal bevallen echt hels en barbaars. De jongste kwam via een keizersnede en toen heb ik er dus wel een gehad. Ik vind het jammer als mensen er denegrerend over doen wanneer je hem hebt gehad. Sommige vrouwen zijn blijkbaar heel goed in bevallen, ik ben er heel belabberd in. Voor mij maakt het niks meer uit maar ik had het wel onderschat, mede doordat het “gewoon” was om zonder pijnstiller te bevallen. Ik hoop dat dat anderen die nog moeten bevallen bespaard blijft.
  Priscilla onlangs geplaatst…Dat eeuwige schuldgevoelMy Profile

  • Kimberly
   AUTHOR

   Volledig eens met je, het is zo fijn dat de mogelijkheid er is en dat we het minder heftig hoeven te doorstaan. Hoe er dan soms over gesproken wordt verbaasd me steeds weer. Ik weet nog dat ik zelf moest bevallen en m’n vriendin me meegaf dat ik er niet stoer om hoefde te doen, dat ik gewoon ja mocht zeggen als ik er behoefte aan had. Dat ik er ook om mocht vragen. Dat stukje erkenning en bevestiging vooraf was al heel fijn.

 • Merel

  Ik vond de bingo opmerkelijk – en dan druk ik me nog subtiel uit.. kon ook maar weinig afvinken eerlijk gezegd. Viel me weer mee want ik voel me loedermoeder pur sang. En wat de ruggenprik betreft, snapte ik niet dat het in hetzelfde rijtje stond als wijn tijdens de zwangerschap. Wtf! Wie verzint zoiets?

  • Kimberly
   AUTHOR

   Dat vond ik dus ook zo gek, hoezo staat dat in een Bingo?! Ik voel me inderdaad ook een loedermoeder maar sinds ik moeder ben hebben we niet meer chips als avondeten gegeten, cola drinkt ze ook niet en ga zo maar door.

 • Rachel

  Door mijn medische indicatie mocht ik niet zonder ruggenprik bevallen. Al bij de eerste tekenen van de bevalling wilde ze dat ding erin zetten, al heb ik ze hier nog wel vanaf kunnen praten. Ik vind het zo’n dwaas iets dat pijnbestrijding wordt gezien als iets slechts. Wie weet hoe het met mij of mijn kindje af kunnen lopen als het niet beschikbaar was. Gelukkig is de medische wereld zover dat ze iedereen voldoende kunnen helpen.
  Rachel onlangs geplaatst…Twee peuters in huis – Huishouden met eigenwijze knullenMy Profile

  • Kimberly
   AUTHOR

   Ja dat vind ik ook hoor, we moeten er gewoon blij mee zijn dat we een hele heftige en zware gebeurtenis iets minder heftig kunnen maken.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × een =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.