Overprikkeling kind december verminderen tips hooggevoeligheid
Beebs Opvoeding Persoonlijk

December, de maand vol overprikkeling voor een kind

December is toch wel de maand vol activiteiten en feestdagen. Naast de feestdagen hebben we hier in huis ook nog een jarig meisje. Daardoor is het als kind en moeder met hoogsensitiviteit soms best wel zoeken naar balans en rustmomenten. Geregeld vragen andere moeders mij hoe ik het aanpak met de decembermaand en daarom deel ik mijn tips om overprikkeling van je kind in december te verminderen.

December overprikkeling bij een kind

Zo richting 11 november begin ik het te voelen: Een druk die ik niet kan verklaren en een steeds grotere behoefte aan rust. Gewoonweg alleen zijn en niets hoeven. Ik merk dat ik begin te denken aan de Sint, aan de verjaardag van Evi en aan de kerstdagen. Dit jaar was ik ook voor het eerst zelfstandig ondernemer en ik had veel review opdrachten. Veel druk dus en zeker omdat overprikkeling bij hoogsensitiveit snel op de loer ligt.

Waar ik zelf als volwassene veel druk voel, is dat niet anders voor een kind. Ik merk aan Evi dat ze zodra Sint Maarten in het vizier krijgt, dat ze ook de andere dagen aan het aftellen is. Dat zorgt standaard voor veel spanningsopbouw, zeker omdat zij als kind al die feestdagen nog niet kan overzien.

Voor jezelf zorgen met HSP

Ik leerde dit jaar veel over mijzelf door mijn hooggevoeligheid en die van Evi te omarmen. Zo leerde ik dat het niet erg is als ik tegelijk met Evi naar bed ga, puur en alleen omdat ik gewoon alleen wil zijn. Ik ben heel blij met mijn woonkamer maar er lopen 2 katten rond, de ruimte is groter etc, Patrick die koffie zet en heen weer loopt. Allemaal heel normaal en gezellig maar met mijn volle hoofd soms gewoonweg too much. Dan irriteert dat geluid van de Nespresso me echt te veel en zit ik te snauwen. Dat wil ik allemaal voorkomen en zodra ik dus merk dat mijn hoofd vol zit zorg ik ervoor dat ik me gewoon kan terugtrekken.

Minder overprikkeling voor een kind in december

Waar ik eerder al schreef over mijn ervaringen als HSP moeder en daar al tips gaf over het omgaan met de hooggevoeligheid van mij als moeder in combinatie met de hooggevoeligheid van mijn dochter, is december een hele andere gradatie. Wat dat betreft had Evi beter in de zomer geboren kunnen worden zodat ook voor haar e.e.a. verdeeld zou zijn. Maar goed, ze is in december jarig en dus zitten we nu met 3 extra dagen spanning (partijtje, verjaardag en feestje). Hoe pak ik dit allemaal aan om voor haar en mijzelf alles te vergemakkelijken?

Een aftellijst of aftelkalender voor een HSP kind

Een aftekenlijst of aftelkalender is essentieel! Al jaren maak ik met Evi een aftekenlijst, eerst nog met stickers, nu vind ze het fijner om kruisjes te zetten. Voor de hele maand maak ik een lijst, vaak beginnende bij Sint Maarten om dan door te gaan naar de intocht e.d. Ook de bijzonderheden van school zet ik op de aftelkalender als ik ze weet. Zo staat het feestje van school voor de Sint op de kalender. Maar ook studiedagen en andere bijzonderheden zoals weekendjes weg zetten we op de kalender, dit bied haar veel overzicht. Je kan ervoor kiezen om een aftelkalender te maken of je kindje een eigen simpele kalender te geven waarop bijzonderheden komen te staan.

De leukste gratis aftelkalenders voor Sinterklaas

Leg de lat lager voor jezelf en je kind

Laat dingen los, je kan niet meer dan je best doen. Dit is toch wel de beste tip. Schrijf de belangrijke dingen voor jezelf in je agenda of planner zodat je deze niet vergeet. Schep duidelijkheid voor je kind en voor jezelf zodat jullie beiden weten waar jullie aan toe zijn. Zorg voor genoeg tijd om bij te komen, ook voor je kind. Kijken ze even wat meer tv dan normaal? Prima, hoe ontprikkel je zelf?!

Maak duidelijke afspraken

Afspreken na school of andere afspraken? Maak ze duidelijk, spreek bijvoorbeeld af dat er 2 keer per week afgesproken kan worden met een kindje en laat je kindje deze dagen op de kalender een kleurtje geven. Dan is het voor je kindje ook duidelijk. Wees consequent en wees extra alert op de tijden van naar bed gaan e.d.

Heb kwalitatieve tijd met elkaar en laad samen op

Leg je telefoon wat vaker weg en zorg voor daadwerkelijk contact. Zeker als je kind last heeft van de drukte tijdens de decembermaand. Doe een spelletje met elkaar, speel mee, maak wandelingen, ga stukjes fietsen en wees gewoonweg aanwezig.

Even offline gaan voor meer rust in mijn hoofd

Emoties in kaart brengen om overprikkeling te verminderen in december voor je kind

Zorg voor een goede afsluiting van de dag: Wij vragen altijd wat de plus en min was van de dag. Zo komen er toch vaak dingen naar boven die Evi gedurende de dag niet had verteld maar die haar wel bezig hebben gehouden. Het biedt ons ook de mogelijkheid om eventuele ruis te verminderen.

Een emotie-snelheidsmeter kan ook goed helpen. Dit is een snelheidsmeter met groen, oranje en rood. Deze kleuren staan voor de gevoelens en emoties die iemand kan voelen, de emoties breng je met je kind in kaart. Op vaste momenten op de dag kijk je samen met je kind welke emoties het heeft op dat moment en wat het nodig heeft. Zo leer je ook je kind zijn emoties in kaart te brengen en hier oplossingen voor te bedenken. Op deze manier kunnen zij dit zichzelf ook aanleren en uiteindelijk toepassen.

Het geheim van Sinterklaas

Heeft je kindje echt veel last van spanningen rondom Sinterklaas en het Sinterklaasjournaal? Overweeg dan de mogelijkheid om je kindje het geheim van Sinterklaas te vertellen zodat het weer echt kan genieten zonder spanningsopbouw. De overprikkeling van een kind in december is vaak groot, zeker wanneer het hooggevoelig is. Zet de voors en tegens voor het vertellen van het geheim tegenover elkaar en maak de keuze voor jouw kindje.

Hoe pak jij de decembermaand aan?
Liefs, Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms coach ik moeders en vrouwelijke ondernemers naar meer zelfvertrouwen en zelfzorg.

«

»

1 COMMENT

  • Lilian

    Ik vind de decembermaand nu al heftig, maar helemaal met een verjaardag…! Wij hebben het dit jaar relatief goed gedaan. We hebben de Sint intocht overgeslagen, met de belofte dat we een keer naar het Pietenhuis gingen. En het Sinterklaasjournaal heeft ze misschien drie keer gezien en voor de rest zijn we het vergeten. Dat alleen al scheelt zoveel hier! 🙂 Overigens scheelt het ook dat Anna niet meer gelooft, waardoor ze geen angst meer heeft voor ‘vreemde mannen in huis’.
    Lilian onlangs geplaatst…#2 • Sinterklaas • Capsule Wardrobe • ‘Volwassenheid’ • Plannen voor 2019My Profile

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × vijf =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.