Arbeidsongeschiktheidsverzekering ondernemer ziek
Ondernemen Recente berichten

Als ondernemer ziek zijn en niet kunnen werken

Als dochter van een ondernemer wist ik dondersgoed waar ik aan begon toen ik startte met mijn eigen ondernemingen. Maar ook waren er dingen waar ik niet zo goed over nagedacht had en waarop mijn ouders mij attendeerden. Want wat doe je als je ziek bent als ondernemer en niet meer kunt werken?

Jezelf beschermen als ZZP’er

In loondienst zijn een aantal dingen geregeld via je werkgever. Denk daarbij aan de WW, Pensioen maar ook arbeidsongeschiktheid. Als ZZP’er moet je hiervoor zelf dingen regelen om jezelf te beschermen. Stel je voor dat je langere tijd niet kunt werken, het is dan wel belangrijk dat je een bepaalde voorziening voor jezelf hebt.

Arbeidsongeschiktheid

Wanneer je langere tijd niet kunt werken als ZZP’er door ziekte kom je te staan voor een afname of stop in inkomsten. Je kunt niet werken en dus geen inkomen genereren. Behoorlijk lastig wanneer je wel vaste lasten hebt en je dus zelf moet zorgen voor inkomsten. Je hebt dan de mogelijkheid om met je spaargeld de periode te overbruggen die je niet kunt werken. Maar ook kun je ervoor kiezen om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) zzp af te sluiten.

Waar deze verzekeringen in het verleden behoorlijk hoge kosten met zich meebracht is dat tegenwoordig niet meer zo. Vanaf zo’n € 20,00 kun je al verzekerd zijn. De arbeidsongeschiktheidsverzekering is afhankelijk van de hoogte van je eigen inkomsten. Hoe hoger het verzekerde inkomen, hoe hoger de maandelijkse premie. Klinkt best logisch toch?

De arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) en andere hoge kosten zijn voor veel kleine ondernemers de reden om een betaalde baan naast het ZZP aan te houden. Zo weet je dat je een bepaalde basis hebt om op terug te vallen. Omdat de kosten voor de AOV lager zijn geworden is het makkelijker om een AOV af te sluiten en vooral ook binnen het bereik van de kleine ondernemers.

Een slimme meid is op de toekomst voorbereid

Mijn economieleraar zei het altijd al: “Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid”. Het was iets dat ik in mijn oren knoopte en waar ik later pas van achterkwam dat het uit een reclame afkomstig was. Maar ook nu merk ik dat zijn woorden doorklinken tijdens het ondernemerschap. Ik vind het belangrijk om mijzelf op de toekomst voor te bereiden. Nu heb ik nog geen AOV maar ik wil dit in de nabije toekomst wel gaan regelen. Dan heb ik daar minder zorgen om en dat is natuurlijk wel belangrijk.

Hoe heb jij als zelfstandig ondernemer het geregeld als je ziek bent en niet kunt werken?
Liefs, Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms ben ik werkzaam als cursusleider in de verstandelijke gezondheidszorg.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *