No Go's op een bruiloft als gast
Lifestyle Recente berichten

No go’s op een bruiloft als gast

Voor een bruiloft bedenkt het bruidspaar lange tijd wat zij wel en niet willen hebben op hun bruiloft. Er zullen dus een aantal dingen zijn waar jij je als bruidsgast aan moet gaan houden, ook al ben je het er niet mee eens. De belangrijkste no go’s op een bruiloft als gast zet ik voor je op een rij, zo ben jij voorbereid en zal jij geen flater slaan op een bruiloft.

Wat mag je niet doen op een bruiloft als gast?

Er zijn verschillende afspraken en ongeschreven regels waar jij je als bruidsgast aan dient te houden. Het bruidspaar heeft een beeld van hun mooie dag en dus zullen zij bepaalde dingen van jou vragen. Dat houdt dus in dat je af en toe je trots in zult moeten gaan slikken, maar dat is niet anders. Er zijn toch best wat do’s en don’ts op een bruiloft, wist je dat? De grootste no go’s op een bruiloft als gast stelde ik samen met volgers op Instagram.

Wit of ivoor dragen als gast op een bruiloft

Behalve wanneer het bruidspaar je het expliciet heeft gevraagd in de dresscode voor de bruiloft is het de grootste no go om wit of ivoor te dragen als bruidsgast. Die kleuren zijn echt weggelegd voor de bruid op haar trouwdag. En zeker in jurkvorm zou ik het je ten sterkste afraden. Dus ook al voel jij je als (schoon) moeder je heel bijzonder, gewoon niet doen dus. Een colbertje of bolero o.i.d. kan natuurlijk wel prima.

Jezelf centraal zetten op de trouwdag

De trouwdag draait om 2 mensen, namelijk het bruidspaar. Je kunt jezelf nog zo ongelooflijk belangrijk vinden – en dat ben je op andere dagen ook – maar op de trouwdag gaat het absoluut niet om jou, jouw wensen en wat jij belangrijk vind. Dus zet je eigen ego opzij, geef het bruidspaar de aandacht die zij verdienen en geniet van de trouwdag.

Hou je aan de dresscode!

Op badslippers naar een bruiloft kan werkelijk nooit, mits het bruidspaar zelf ook op badslippers is. En slaapt. En thuis Netflix kijken. Is er een dresscode? Hou je er gewoon aan! Een trouwdag is een bijzondere dag, het bruidspaar denkt daar lang over na, ook over de dresscode. Er is altijd wel iemand waar je e.e.a. van kunt lenen zodat je ook binnen de dresscode past, ook zonder budget. Pak lekker uit want hoe vaak kun jij nou jezelf lekker opdoffen?

Underdressed of overdressed is in beide gevallen gewoon niet ok. Hou je aan de dresscode en doe je best. Voor velen is dit één van de grootste no go’s op een bruiloft voor een gast. En ook reden voor velen om ruzie over te krijgen omdat het als respectloos word gezien.

Spontaan een voordracht houden

Voel je de behoefte ineens om een verhaaltje te vertellen over het bruidspaar? Of heb je met een berg moeite een ABC’tje voorbereid? Hou jezelf in en doe het gewoon niet! Ik schreef het al een paar keer: Een bruidspaar denkt flink na over hun trouwdag. En dus hebben zij ook over de voordrachten nagedacht en is er een ceremoniemeester of weddingplanner ingeschakeld. Overleg dus ALTIJD eerst met één van hen voordat je überhaupt aan je voordracht begint.

Bevangen door de romantiek?

Feeling the romance tijdens het bruidsfeest? Heerlijk en geweldig maar heb je het geweldige plan opgevat om je partner ten huwelijk te vragen op andermans bruiloft? Sla jezelf dan een paar keer voor je hoofd want dit is echt een enorme faux pas op andermans bruiloft. Gewoon niet doen dus, of je moet willen dat het bruidspaar je nooit meer wil zien.

Fotograferen is voor de experts

Ik weet dat iedereen met een smartphone zich tegenwoordig zowat een professionele fotograaf voelt. Maar nee Marie, laat het foto’s maken maar over aan de professionele fotograaf of diegene die het gevraagd is om te doen. En alsjeblieft, als je dan werkelijk je liefde voor foto’s niet kunt bedwingen, zet dan je flitser uit! Niets zo lastig om aan een bruid uit te moeten leggen dat ze onderuit ging doordat jij haar verblindde met de flitser van je telefoon.

Je kunt ook te social zijn

Social Media is een hele grote No Go op een bruiloft! Mocht je nou echt je fotografiekunsten niet in bedwang kunnen houden, maak dan niet de fout om deze foto’s op Social Media te zetten zonder een akkoord van het bruidspaar. Of beter nog, gewoon niet doen totdat het bruidspaar zelf een foto heeft gepost. En let vooral ook op dat het wel een charmante foto is waar de bruid er geweldig en stralend op uit ziet, zonder onderkin en zweetplekken uiteraard.

Bruidsgasten en hoe te gedragen - no go's op een bruiloft

Een broedplaats voor nieuwe contacten

De romantiek steekt aan, de alcohol doet de rest. Bruiloften staan erom bekend om een broedplaats te zijn voor romances. Allemaal leuk en aardig maar hou het wel in de gaten waar je die romances laat opbloeien. Midden op de dansvloer tussen de rest van de familie en collega’s is meestal niet zo’n goed plan. In het hoekje “verstopt” achter ome Piet misschien ook niet. Daarnaast is het ook wijs om te bedenken dat het jammer is dat je een feest mist omdat je ergens anders je romance aan het beleven bent. Balans is key dus.

Laat de liefde overheersen

Waar familie en alcohol is kan het zomaar gebeuren dat mensen ruzie krijgen. Hou voor ogen dat een bruiloft een mooie aangelegenheid is en hou je meningen fijn voor jezelf. Maak er het beste van en ga geen ruzie maken met wie dan ook.

De bruiloft draait niet om jou

Ja, het kan zijn dat je de muziekkeuze niets vind. Het kan zijn dat je de locatie vreselijk vind. Of de trouwjurk. Of de dresscode. Of ga maar door. Maar de bruiloft draait niet om jou tenzij jij een deel van het bruidspaar bent. Dus je hebt je aan te passen en zou je het zelf anders doen? Helemaal prima maar doe dat dan fijn op je eigen trouwdag.

Ongenode gasten

Een andere no go op een bruiloft als gast is een ongenode gast. Dus dat je iemand meeneemt die je net een week kent, de bruiloft crashen – denk maar aan de film Wedding Crashers – of geen uitnodiging gehad maar toch gaan. In de wereld van bruiloften is het allemaal al eens gebeurd. Heeft het bruidspaar allerlei foto’s van jouw scharrel, of een zeer ongemakkelijk moment omdat een collega besluit toch te gaan ondanks dat hij geen uitnodiging had. Oeps.

Wijnen wijnen wijnen

Op veel bruiloften vloeit de drank rijkelijk. Niet iedereen kan daar even goed tegen en te veel drinken op een bruiloft is een enorme no go. Voor je het weet beland je dronken op de cadeautafel, breekt deze en zijn alle cadeaus kapot. Of ben je zo dronken dat de getuige – je partner – je naar huis moet brengen en vervolgens de halve avond mist. Dronken worden op een bruiloft is echt een no go op een bruiloft als gast.

Hoe moeten bruidsgasten zich gedragen - no go's op een bruiloft

De leukste thuis

Natuurlijk ben jij de grappigste in huis, maak je de beste grappen en geeft een bruiloft een hoop voer voor grappen. Maar als het bruidspaar elkaar zoent dan ga je niet roepen dat het wel weer voorbij mag zijn of dat ze naar de hotelkamer moeten. Vraagt het bruidspaar om op houten hartjes je naam te zetten als zijnde een gastenboek? Zet dan gewoon je naam erop en ga geen grappen maken op die houten hartjes.

Gedraag je een beetje sociaal

Bij de ceremonie melden dat je niet naar het feest komt, de ochtend van de bruiloft afzeggen, eerder aan het buffet beginnen dan het bruidspaar, weggaan aan het begin van de avond of na het eten. Maar ook zomaar een date meenemen, afzeggen via Facebook, de ene helft van het bruidspaar feliciteren maar de andere helft niet, weggaan zonder het bruidspaar gedag te zeggen of een uurtje nadat het feest is begonnen weggaan. Het zijn volgens mij en vele andere echte no go’s op een bruiloft.

Kom je afspraken na

Niets zo vervelend als dat je alles hebt geregeld en dat mensen hun verantwoordelijkheden verzaken. Op mijn trouwdag zou een vriendin me helpen met mijn jurk, zij was diegene die de uitleg ook had gehad over mijn jurk. Vervolgens ging zij eerst het haar van een vriendin doen zodat zij bijna een uur later bij mij kwam, mijn jurk al aan was (aan het einde van de dag bleek hij niet goed te zitten), de fotograaf stond te wachten en ook Patrick stond te wachten totdat hij kon komen. Heel frustrerend en zeker omdat je aanvankelijk op je trouwdag al vol zit met spanning. Kern van het verhaal? Kom je afspraken na op de trouwdag en zorg dat je op tijd bent.

Ook op het feest e.d. dus. Wij stonden namelijk een tijdje te wachten voordat we de taart konden aansnijden en de eerste dans konden doen totdat alle gasten er waren. Uiteindelijk heeft een deel het e.e.a. gemist omdat we niet meer wilden wachten en het tijdsblok van de fotograaf bijna voorbij was. Dat zijn dingen die echt niet kunnen op een bruiloft als gast. Op die manier belast je het bruidspaar meer dan dat je hen ontlast en dat kan niet de bedoeling zijn toch?

Wat vind jij echte no go’s op een bruiloft als gast?
Liefs, Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast Beebs and Moms ben ik coach in Zwangerschapsverlies via www.liefgedragen.nl

«

»

2 COMMENTS

  • Marjoleine

    Wat een duidelijk stuk en idd er zitten absoluut goede tips tussen. Wij hebben als bruidspaar bewust niet een dresscode gekozen omdat dit niet bij ons past en we iedereen graag zien zoals ze zijn maar da’s natuurlijk een persoonlijke keuze. En als tip, wij hebben er voor gekozen om later op de dag te beginnen en het feest gelijk aan de ceremonie vast te plakken ( heel de trouwlocatie van slag was nog niet eerder vertoond 🙈 er stonden 80 man in de ruimte ) en na ja en hossend door t gangpad gelijk door naar de taart 🙂 dat vonden wij heel prettig. Komt ook omdat ik er een bloedhekel aan heb dat je dan uitgenodigd wordt voor de ceremonie maar dan niet mee mag eten en dan voor het feest weer op mag draven en je dus de tussenliggende uren maar mag uitzoeken… Maar ook dit is natuurlijk persoonlijk. Wat betreft laat de liefde die dag leidend zijn ik had het niet beter kunnen verwoorden!

  • Marjoleine

    Wat een duidelijk stuk en idd er zitten absoluut goede tips tussen. Wij hebben als bruidspaar bewust niet een dresscode gekozen omdat dit niet bij ons past en we iedereen graag zien zoals ze zijn maar da’s natuurlijk een persoonlijke keuze. En als tip, wij hebben er voor gekozen om later op de dag te beginnen en het feest gelijk aan de ceremonie vast te plakken ( heel de trouwlocatie van slag was nog niet eerder vertoond 🙈 er stonden 80 man in de ruimte ) en na ja en hossend door t gangpad gelijk door naar de taart 🙂 dat vonden wij heel prettig. Komt ook omdat ik er een bloedhekel aan heb dat je dan uitgenodigd wordt voor de ceremonie maar dan niet mee mag eten en dan voor het feest weer op mag draven en je dus de tussenliggende uren maar mag uitzoeken… Maar ook dit is natuurlijk persoonlijk. Zusje lief had als ceremoniejuf 1 taak, geen abctjes geen stukjes en daar is ze fantastisch in geslaagd 🤣wat betreft laat de liefde die dag leidend zijn ik had het niet beter kunnen verwoorden!

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 − een =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.