Lieve Merel - Opruimnijd
Column Recente berichten

Moederschap en werk combineren, hoe dan?

Het moederschap en werk combineren, het is een lastige combinatie. Geregeld krijg ik van moeders te horen dat ze het maar lastig vinden, de juiste balans vinden en voorkomen werk overloopt in het gezin. Hoe hou ik die balans en hoe combineer ik de 2 met elkaar?

Een werkende moeder zijn

Lieve Merel,

Waar vroeger maar weinig moeders werkten buiten de deur is dat tegenwoordig wel anders. Ik weet nog dat toen mijn moeder weer ging werken dat ik dat maar een lastig ding vond als kind. Sterker nog, ik vond het verschrikkelijk! Ik wist ook niet beter dan dat mijn moeder gewoon thuis was met een koekje en een kopje thee. Maar het was voor ons gezin nodig dat zij weer ging werken en ook voor haar was het belangrijk. Weer even iets anders dan moeder en vrouw zijn maar ook zichzelf.

Toen ik nog in loondienst werkte merkte ik dat ik het erg lastig vond om steeds de avonden en weekenden weg te zijn. Die tegenzin werd steeds groter en toen Evi vroeg of ik haar vaker naar bed wilde brengen was de keuze snel gemaakt. Mijn gezin komt boven alles en ik ging dus voor een andere baan kijken. Dat ik op dat moment net niet meer zwanger was en emotioneel nogal instabiel zal het allemaal hebben versterkt.

Maar bij elke baan die ik zag in mijn expertise moest ik weer avonddiensten en weekenden draaien. Uiteindelijk startte ik via het UWV met een startende ondernemers-traject. Voor mij ideaal want ik had zo een basis en kon door met mijn 2 bedrijven. Ik kon mijn weg vinden in het ondernemen, thuis zijn, bloggen en het moederschap.

Aanvankelijk werkte ik beneden aan de eettafel en daardoor kwam ik niet echt uit mijn werkvibe. Sinds ik een kantoor op zolder heb is dat toch een stuk makkelijker. Ik kan mijn dingen laten liggen en als ik beneden ben is het makkelijker om dingen te laten. Alleen dat social media stukje en mijn mail, het zijn grote valkuilen. Je pakt ze er snel even bij en zijn ook zo verslavend. Even nog dit, even nog dat, voor ik het weet is er een uur voorbij en heeft Evi al 3 keer iets gevraagd.

Steeds opnieuw neem ik mijzelf voor om te detoxen met social media maar het is net zoals met afvallen met mij: Ik begin enthousiast en gaandeweg zie ik een kroket en stop ik toch weer. Om deze redenen ben ik de laatste tijd toch weer wat aan het puzzelen met mijn social media. Zo post ik op een later tijdstip wanneer Evi in bed ligt en ik dan aan mijn interactie kan werken. Ik probeer inzichtelijk te maken voor Evi dat sommige dingen gewoon voor mijn werk zijn en ik probeer mijn telefoon wat meer uit de buurt te leggen. Het heeft sowieso geholpen om alle meldingen uit te zetten.

De laatste tijd merk ik dat dit het beste voor mij werkt. Een mailtje hoeft niet altijd binnen een uur beantwoord te worden en een bericht op mijn socials ook niet. Mijn gezin gaat ook nu weer boven alles en dat is wat ik mij voor blijf houden. Het scheelt ook dat ik grotendeels werk wanneer Evi op school zit. Met events probeer ik er rekening mee te houden dat het leuk is voor Evi of dat ik zonder te veel regelwerk alleen kan. Dit werkt voor mij en voor ons goed in ieder geval. Voor mij is het belangrijk dat ik e.e.a. meer leer loslaten, ook op het gebied van werk. Dat zorgt voor mij voor meer rust en het moederschap en werk combineren kan.

Wat zou jij graag leren loslaten?

Merel en ik schrijven elkaar sinds een tijdje wekelijks een brief. We love pulp-tv, sparren over ons werk, over de kinderen en houden wel van een bitterbal op z’n tijd. 

Liefs, Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast Beebs and Moms ben ik coach in Zwangerschapsverlies via www.liefgedragen.nl

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zes + 1 =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.