De onzichtbare moeders
Zwangerschapsverlies

Moederdag | De onzichtbare moeders

Moederdag is een hele leuke en gezellige dag. Als je het kunt vieren tenminste. Er zijn op Moederdag ook een heleboel onzichtbare moeders die graag moeder zouden willen zijn of die hun moeder helaas moeten missen. En deze vrouwen verdienen het ook om op zo’n dag als Moederdag een extra dikke knuffel te krijgen.

De onzichtbare moeders

Moederdag kan een enorm confronterende dag zijn wanneer je een onzichtbare moeder bent of hebt. Een onzichtbare moeder denk je? Ja, dat zijn moeders die geen cadeautjes kunnen geven of zullen gaan krijgen met Moederdag. De moeders die door winacties, reclames, tv-programma’s, in winkels en in restaurants niet kunnen ontsnappen aan Moederdag maar het graag hadden willen vieren.

Overleden moeders

Gelukkig kan ik mijn moeder nog lekker knuffelen als we dat willen maar er zijn veel vrouwen die dat niet meer kunnen doen met hun moeder. Zij hadden misschien wel heel graag op Moederdag nog een extra knuffel aan hun moeder willen geven. En in plaats van een knuffel geven, brengen zij nu een bloemetje of branden zij een kaartje voor hun moeder.

Lees ook: Wat als je moeder borstkanker heeft.

Moeders die hun kindjes niet in de armen kunnen nemen

Er zijn een veel vrouwen die hun kindje(s) niet in hun armen kunnen sluiten. Als je weet dat 1 op de 4 vrouwen één of meer zwangerschapsverliezen meemaakt zijn dat waarschijnlijk veel meer vrouwen dan je misschien zou denken. Maar elke zwangerschap verandert je in je kern, ook al doorloop je niet een volledige zwangerschap. Ook deze vrouwen verdienen een extra knuffel op Moederdag. Zij zullen waarschijnlijk denken aan het kindje dat niet armen ligt, dat veel te vroeg van hen is afgenomen, de wensen en dromen die zij hadden bij het zien van een positieve zwangerschapstest.

Moeders die graag moeders willen worden

Maar vergeet ook de vrouwen niet die heel graag moeder willen worden. Die daar (veel) moeite voor doen, die hopen en dromen over een bollende buik, een trappelend voetje voelen en dromen over een kindje van henzelf. Maar ook vrouwen die bezig zijn met een adoptieproces. Ook zij zijn moeder in hun hart maar zijn vaak voor de omgeving een onzichtbare moeder.

Moeders die hun kindjes niet meer in de armen kunnen houden

Ik probeer er eerlijk gezegd zo min mogelijk aan te denken maar er zijn ook moeders die hun kindjes niet meer in de armen kunnen nemen. De kindjes die door een ziekte, ongeluk of door een andere situatie niet meer bij hun mama kunnen zijn. Moederdag lijkt me een vreselijke dag en ontzettend confronterend, een dag die je het liefste zo snel mogelijk voorbij ziet gaan.

Onzichtbare moeders

Allerliefste mama’s, ik wil jullie op deze manier laten weten dat ik aan jullie denk. Dat ik jullie zie en dat ik snap dat in het Moederdag-geweld jullie soms misschien wel een beetje gepasseerd worden. Ik vind jullie knap en heb enorm veel respect voor jullie! Aanstaande zondag zal ik een kaarsje voor jullie branden en ik hoop dat jullie de dag een beetje door kunnen komen.

Wees maar extra lief voor jezelf en doe waar jij behoefte aan hebt zondag. En andere moeders/ vrouwen, als je weet dat een moeder in jouw omgeving met struggles zit op Moederdag? Laat haar weten dat je aan haar denkt, een klein gebaar kan vaak een enorm verschil maken.

Liefs, Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms coach ik moeders en vrouwelijke ondernemers naar meer zelfvertrouwen en zelfzorg.

«

»

11 COMMENTS

 • Gerdi - Blond&Bruin

  Wat fijn dat je zo’n blog schrijft! Ik weet zeker dat veel vrouwen zich in deze blog kunnen vinden, zelf vind ik moederdag vooral iets commercieels. Wat ik wel heerlijk vind is dat kids iets moois maken en mij verrassen met een ontbijtje op bed.

 • Brok in mijn keel als ik dit lees…. wat super mooi dat je dit hebt uitgeschreven. En terecht ook dat dus een eerbetoon geeft aan de onzichtbare moeders. Heel lief
  ❤❤❤❤❤

  • Kimberly
   AUTHOR

   dank je wel ????

 • Nicole Orriëns

  Ik hoor inderdaad regelmatig dat voor sommige vrouwen Moederdag heel beladen is. Lief van je dat je ze op deze manier een hart onder de riem steekt.

 • Tips voor Papa’s

  Heel mooi geschreven. Ik ben blij en gezegend dat wij aan beide kanten allebei nog een Moeder en ook allebei nog een Oma hebben. Tegelijkertijd sta je er niet bij stil dat dit niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is; mooi dat je er op deze manier aandacht aan besteed!

 • Cindy

  Ik had na mijn miskramen die eerste Moederdag(en) ook enorm veel last. Vooral als er iets werd uitgedeeld en mijn mama kreeg iets (wat logisch was) en dan ze zeiden: en jij volgend jaar misschien jij! Op dat moment krak moeder hart want in mijn hart ben ik mama van 2 kindjes en 3 sterretjes….

 • Mirjam

  Ik had het er toevallig dit weekend nog over. Het is eigenlijk zó’n dubbele dag! Voor de één heel fijn en de ander echt het tegenovergestelde..

 • Nathalie - Volgmama

  Wat goed dat je hierover schrijft. Ik kan mij voorstellen dat sommige moeders door deze redenen erg tegen deze dag opzien.

 • íngrid

  mooi geschreven zo. klopt als een bus. ik vind vooral de knutsels van mijn meiden leuk om te krijgen op moederdag

 • Femke

  Wat goed dat je hierover schrijft. Ik kan me voorstellen dat deze dag heel confronterend is voor sommige mensen.

 • Marjoleine

  Als wens mama en na mn miskraam merk ik idd dat ik dit jaar meer moeite heb met moederdag dan voorheen. Vindt dat je een mooi treffend stuk hebt geschreven!!

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *