Minder schermtijd en meer naar buiten. Klaar met alle schermen!
Opvoeding Recente berichten

Minder schermtijd en meer naar buiten!

Tegenwoordig zijn we allemaal steeds meer bezig met beeldschermen: TV, tablets, smartphones en achter de laptop/ pc. En ik merk dat het me tegen begint te staan. Wat zijn mijn voornemens voor minder schermtijd en wat wil ik gaan daaraan gaan doen? Wat vind jij van minder schermtijd?

Minder schermtijd

Ik doe het zelf ook: even ontspannen met de tv en niet meer na hoeven te denken. Ondertussen heb ik mijn smartphone in mijn hand om even door Instagram te scrollen. Of om snel even te appen. Naast dat ik veel achter de laptop zit heb ik zelf dus best veel schermtijd. En ik merk dat ik dat doorgeef aan Evi. Dat wil ik dus echt niet meer en daarom neem ik mijzelf (weer) eens voor om minder tijd te vullen met schermtijd.

Bijziendheid

Te lang kijken naar schermen kan voor bijziendheid zorgen en dus is het heel belangrijk voor kinderen om minstens 2 uur buiten te spelen op een dag. Naast dat de frisse lucht goed is voor je is ook daglicht goed voor de ogen. Geregeld hoor ik Evi zeggen dat ze zich verveelt vlak nadat ik heb gezegd dat zij de tv moet uitzetten. Dat lost zich vaak vanzelf weer op maar ik merk ook dat ik tijdens het koken o.i.d. toch vaak haar de tablet in haar handen druk. Zo kan ik snel weer door. En dat wil ik dus minder gaan doen. Ik draag zelf een bril en hoop voor Evi dat ik haar kan helpen om het te voorkomen. Zelf ben ik bijziend en merkte ik o.a. na mijn zwangerschap dat mijn ogen achteruit waren gegaan waardoor ik veel hoofdpijn had. Nadat mijn brillenglazen waren aangepast had ik nergens meer last van.

Buiten de Pixels Pearle

Kinderboekenweek 2018

Het thema van de Kinderboekenweek 2018 is “Kom erbij”. Het liedje van Kinderen voor Kinderen staat continue aan bij ons thuis. Vriendschap is voor ons allemaal belangrijk en zeker voor onze kinderen. Het is heel leuk om samen met je vriendjes de wereld ontdekken en je eigen avonturen beleven. Waar beter kan dat dan tijdens het buitenspelen?

In het kader van de Kinderboekenweek ( 3 oktober – 14 oktober 2018) komt Pearle met het kinderboek Buiten de Pixels dat door Marco Kunst is geschreven. Het boek dat door Anne Roos Kleiss is geïllustreerd kun je bij een Pearle filiaal bij jou in de buurt ophalen. Dit allemaal in het kader van de nieuwe campagne van Pearle – Happy Eyes: “Je kijkt je ogen uit, maar wie kijkt er naar je ogen?”.

Vind mijn Pearle filiaal 

Het boek Buiten de Pixels stimuleert kinderen om naar buiten te gaan en om te ontdekken wat er buiten eigenlijk allemaal te doen is. De verwachting is dat in 2050 de helft van de wereldbevolking bijziend zal zijn en dat is voor een groot deel te wijten aan de schermtijd die we allemaal hebben. Natuurlijk daglicht remt deze ontwikkeling. Het is dus enorm belangrijk dat we met elkaar onze hoeveelheid schermtijd flink gaan verminderen!

Buiten de Pixels Pearle

Voorlezen

Naast dat ik dus minder schermtijd wil invoeren is het belangrijk om voor te lezen. We doen dat al vaak tussendoor en voordat Evi gaat slapen. Maar nu zij net in groep 3 zit vind ik het nog belangrijker om haar te ondersteunen in het leren lezen. Dat gaat trouwens echt enorm hard! Na een aantal weken groep 3 begint ze al woorden te hakken en plakken. Bizar zo snel als dat gaat!

Wat ga ik doen om minder schermtijd te krijgen?

Mijn e-reader ligt nu vaak boven dus die ga ik beneden leggen, samen met een goed boek. We gaan vaker de radio aanzetten of Spotify want Evi en ik houden enorm van dansen. Er zijn afspraken gemaakt met Evi – 2x tv kijken p.d. en dan met een tijdslimiet. En alsof de tablet wist wat hem stond te wachten besloot hij stuk te gaan. Daarnaast zullen we vaker buiten gaan spelen, Evi kan nog niet echt alleen buitenspelen gezien haar leeftijd en het verkeer in onze straat. Maar er zijn leuke speeltuintjes in de buurt.

Ik moet de komende tijd heel hard af gaan kicken van mijn smartphone. Tijdens de vakanties lukt dat prima dus zal ik maar elke dag een stukje vakantiegevoel aan moeten gaan wakkeren denk ik.

Hoe ga jij om met de schermtijd van je kind(eren) ?

Dit artikel is ontstaan d.m.v. een samenwerking maar is alsnog persoonlijk.
Je leest meer in mijn Disclaimer

Liefs Kimberly

Liked it? Pin het op Pinterest!

Minder schermtijd en meer naar buiten, hoe ga ik dat aanpakken

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast Beebs and Moms ben ik coach in Zwangerschapsverlies via www.liefgedragen.nl

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zes + 1 =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.