Lieve Merel - Een jaartje ouder worden
Column Recente berichten

Mijzelf laten tegenhouden door onzekerheden

Iedereen heeft altijd een mening over je maar jijzelf ook. Zo is dat ook bij mij. Die eeuwige interne strijd die zo beperken kan. Hoe ga ik met die onzekerheden om en laat ik mijzelf tegenhouden door mijn onzekerheden? Is dit herkenbaar voor jou?

Heb ik last van onzekerheid?

JA! Ik kan niet anders zeggen dan dat ik onzekerheden heb. Vroeger speelden ze behoorlijk op en resulteerden ze in allerlei ongezonde gewoontes. Deze gingen vooral in mijn pubertijd echt behoorlijk ver. Jaren ben ik heel negatief over mijzelf geweest en vond ik werkelijk niks leuk aan mijzelf.

Sinds dat ik een burn-out heb gehad en therapie die daaruit voortkwam ben ik aan mijn eigenwaarde gaan werken. Ik was klaar met mijn eigen onzekerheden en wil daarnaast ook Evi meegeven dat zij goed is zoals zij is. Ja, ik heb dikke billen maar hé dat is ook prima. En uiteraard heb ik dagen waarop ik mezelf echt de stomste van de wereld vind. Maar deze dagen zijn er steeds minder en ik kan oprecht op dagen zeggen dat ik mezelf er heel leuk uit vind zien. Dat het me niets uitmaakt wat een ander ergens van vind en dat ook ik er mag zijn zoals ik ben.

De onzekerheden hebben vroeger vaak voor faalangst gezorgd. Waar ik mijzelf veel groter voordeed dan dat ik eigenlijk was en waardoor vervolgens een berg spanning thuis eruit kwam is dat nu anders. Ik weet dat ik spanningen heb voor nieuwe situaties maar dat dit niet erg is, dat ik fouten mag maken. Maar ik merk dat ik sporadisch nog steeds lelijk kan doen tegen mijzelf en dan vooral over dingen uit het verleden. Die zijn dan niet helemaal afgerond lijkt het wel en ik kan er niets meer aan doen dus het is niet anders. Zo’n foto zoals hieronder heb ik helemaal niet van mijzelf van vroeger, altijd te veel bezig met hoe ik overkwam. Nu niet meer!

Inmiddels laat ik mij niet meer tegenhouden door mijn angsten. Kijk maar eens naar wat ik met mijn bedrijven doe en hoe goed dit bij mij past. En alsnog hou ik mijzelf in bepaalde dingen tegen, ik merk dat ik niet overal voluit in ga. Bang om mijzelf te laten zien, bang voor afkeuring. Het is een weg en het is iets waarin ik blijf ontwikkelen. Steeds vaker durf ik, steeds vaker ben ik gewoonweg mijzelf. Prima als je me leuk vind en prima als je dat niet vind (liever niet natuurlijk) maar het is ok.

Dankzij een aantal ondernemende vriendinnen die me uitdagen om buiten mijn eigen kaders te treden merk ik ook dat ik steeds meer durf op het gebied van ondernemen. Ik durf dit soort teksten te schrijven en te erkennen dat ik ook mijn gebreken heb – vele zelfs -dus ik denk dat waar ik mijzelf vroeger wel liet tegenhouden door mijn angsten, dat ik er nu doorheen probeer te gaan. En dat ik zelfs vele angsten heb overwonnen!

Juist het ondernemen is één grote confrontatie aan dingen die je eng en moeilijk vind. Het blijft stoeien hoe je daarmee omgaat. De onzekerheid qua inkomen die het met zich meebrengt is daar ook een deel van.

Wat vind jij het lastigste aan ondernemen?

Elke week schrijven Merel en ik elkaar een brief waarmee we je een inkijkje geven in onze vriendschap. Bitterballen, wijn en het dagelijks leven is de basis van vele appjes / brieven.

Liefs, Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast Beebs and Moms ben ik coach in Zwangerschapsverlies via www.liefgedragen.nl

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negen + 1 =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.