Zwangerschap met Zwangerschapscholestase
Persoonlijk Recente berichten Zwangerschap

Mijn zwangerschap met Zwangerschapscholestase

In 2012 werd ik ingeleid na een zwangerschap met zwangerschapscholestase. Er was toen nog niet veel over bekend en ik vond het erg spannend. Hoe kwamen we erachter dat ik last van zwangerschapscholestase had, wat waren mijn klachten en hoe gaat het nu met ons na deze klachten?

Wat is zwangerschapscholestase

Zwangerschapscholestase is een aandoening die over het algemeen zich voordoet in het derde trimester van je zwangerschap. Vanaf 25 weken zwangerschap kan het zijn dat je heftige jeuk ervaart op je handpalmen en voetzolen, gelig begint te zien en last van galbultjes krijgt over je lijf. Wat zwangerschapscholestase is leg ik uitgebreid uit in deze blog: Zwangerschapscholestase, meer dan jeuk.

Mijn zwangerschap met zwangerschapscholestase

Doordat ik zelf zwangerschapscholestase heb gehad tijdens de zwangerschap van Evi kan ik er heel wat over vertellen. Daarom zal ik mijn verhaal met je delen, zodat je weet dat je niet alleen bent en dat het goed zal komen met jou en je kindje.

28 weken zwanger en verschrikkelijke jeuk

Ik wist dat je gewoonweg jeuk kunt krijgen in je zwangerschap, daardoor tilde ik zo zwaar aan de jeuk. Maar toen ik aan mijn vriendinnen vertelde dat ik met een haarborstel over mijn handpalmen en voetzolen heen krabde, raadden ze me aan dat te vertellen aan de verloskundige. Daarnaast viel het me zelf niet zo op maar mensen die me even niet gezien hadden vonden mij er gelig uitzien. Toen ik mijn nagellak eraf haalde bleken ook mijn nagels gelig, ik weet het aan mijn veranderende lijf en de hormonen. Ook zat mijn lijf onder de minibultjes, deze jeukten op zich niet zo maar op sommige plekken waren de bultjes wel wat groter. Zo jeukte mijn buik ook enorm, heel normaal hoorde ik over mij heen. Dat ik als een krolse kat met mijn handen en voeten over de vloerbedekking heen ging zou er wel bij horen dacht ik.

Gelig en afgrijselijke jeuk

Toen ik bij de verloskundige was en aangaf wat mijn vriendinnen, moeder en partner was opgevallen van mij vond ook zij me wat gelig. Dat hoeft overigens niets te betekenen. Hoe groter je baby is, hoe meer deze op je lever etc. drukt waardoor dit soort symptomen kunnen voorkomen. Wat haar echter alarmeerde was dat ik zo’n jeuk aan mijn handpalmen en voetzolen had. Ik had soms de striemen en wondjes op mijn handen/ voetzolen van het krabben. Mijn nagels waren gewoonweg niet voldoende en het voelde alsof zelfs mijn botten jeukten.

Ik werd naar het bloedafnamelab gestuurd en moest bloed laten afnemen. Het duurde een paar dagen voordat de uitslag kwam maar ik viel in de middenmoot met mijn uitslag (galzure zouten). Ik moest aan de medicatie die voorgeschreven werd door de gynaecoloog, kwam onder toezicht van het ziekenhuis en moest 2 keer per week onder controle voor een CTG om de beweeglijkheid van de baby te observeren. Daarnaast kreeg ik mentholzalf om te smeren tegen de jeuk en werd me aangeraden om met mentholtalkpoeder mezelf “in te poederen”. Menthol helpt namelijk (kortdurend) tegen de jeuk. Deze middelen hielpen gelukkig wel en door de medicatie werd de hoogte van mijn galzuren wat lager, waardoor de jeuk gelukkig ook minder werd.

Behandeling in het ziekenhuis en ingeleid

Na 8 weken dus onder toezicht te hebben gestaan van het ziekenhuis werd ik met 38 weken zwangerschap ingeleid. Ik wist dus wanneer ik zo ongeveer zou bevallen en dat vond ik wel prettig. Ook vond ik het een fijn idee dat alle hulp voor Evi in de buurt zou zijn. Wel vond ik het erg jammer dat ik geen vaste verloskundige had en daardoor niets persoonlijks kon opbouwen met diegene die bij mijn bevalling zou ondersteunen. Maar ook vond ik het erg eenzaam dat ik de nacht voor mijn bevalling alleen door moest brengen. Mijn man mocht namelijk niet blijven omdat er geen bevalkamer vrij was die nacht.

Evi is gelukkig een heel gezond en een gelukkig kindje. Ze heeft er dus niets aan over gehouden. Zodra ik bevallen was had ik ook geen jeuk meer, de geelzucht verdween al snel en ook de galbultjes over mijn lijf verdwenen. Evi zag geler dan een gemiddeld kindje na de bevalling maar heeft geen zonnelampen nodig gehad.

Achteraf en hoe gaat het nu?

Evi is geboren in 2012. En eerlijk gezegd kon ik toen nog niet echt veel vinden over de risico’s van zwangerschapscholestase. Ik wist dat het gevaarlijk was, ik wist dat Evi een groot risico liep maar over herhaling en waarom Evi dit risico liep weinig. Dat kon ik niet echt achterhalen online, ook in het ziekenhuis kon men me niet veel vertellen behalve dat het veilig was om haar met 37 of 38 weken te halen. Ik ben blij dat er steeds meer bekend over wordt, ook i.v.m. een eventuele volgende zwangerschap wanneer je tijdens je eerste zwangerschap zwangerschapscholestase hebt gehad. Wel merk ik sindsdien dat mijn geheugen minder goed is. Een klacht waar ik meer moeders na een zwangerschap met zwangerschapscholestase over heb gehoord. Er worden onderzoeken gedaan in Amerika – zover ik weet – om te onderzoeken of daar een connectie tussen is.

Ik weet zeker dat wanneer ik nu jeuk krijg tijdens een eventuele volgende zwangerschap dat ik eerder aan de bel zal trekken i.p.v. dat af te wachten. Daarom wil ik ook iedereen aanraden om jeuk tijdens je zwangerschap heel serieus te nemen. Kom voor jezelf en je kindje op als de behandelaar je naar huis stuurt met een zalfje of poeder terwijl jij je symptomen herkent in de symptomen die ik heb beschreven en je bent langer dan 25 weken zwanger.

Laat je zeker niet ontmoedigen wanneer je zwangerschapscholestase hebt gekregen als diagnose. Je kindje kan zeker weten heel gezond geboren worden !

Ik wens je in ieder geval sterkte en succes!

P.S. Mocht deze blog vragen oproepen of wil je jouw eigen verhaal delen, doe dat dan vooral onder deze blog.

Liefs, Kimberly
Mijn zwangerschap met zwangerschapscholestase mijn ervaring en hoe gaat  het nu?
Avatar

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms coach ik moeders en vrouwelijke ondernemers naar meer zelfvertrouwen en zelfzorg.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negentien − 9 =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.