Tamara Mamavriendin zelfzorg #zelfzorgvrijdag
Moms

Mijn jongste kind slaapt eindelijk door!

Ook met een groot gezin en als moeder met bergen ervaring kan het behoorlijk zoeken zijn naar een goed passend slaapritme voor je kind. Tamara kan het inmiddels wel van de daken schreeuwen: haar jongste kind slaapt eindelijk door!

Yes!!! Marley slaapt door!!!

Na maanden niet na zessen wakker te zijn geweest ‘s ochtends (en dan hadden we met zes uur heel veel geluk), zeg ik nu heel voorzichtig dat Marley nu toch echt doorslaapt. Ik deze allereerste gastblog vertel ik jullie hierover. Ook een ervaren moeder als ik, leert nog iedere dag bij:-)

Marley als baby

Als pasgeboren baby was Marley echt een hele goede slaper. Sowieso was hij een hele rustige baby. Mijn vriend Johan heeft zich zelfs nog zorgen gemaakt, omdat hij hem wel erg stil vond! Hij huilde echt nagenoeg nooit en hij sliep overdag en ‘s nachts supergoed. Hij werd ook nooit extreem vroeg wakker.

Oorontsteking

Dit veranderde toen Marley ruim zes maanden oud was en last van zijn oortjes kreeg. Na een paar onrustige nachten zijn we met hem naar de huisarts geweest en daar bleek ons voorgevoel te kloppen. Hij had een fikse oorontsteking en hij kreeg een antibioticakuur voorgeschreven. Na een paar daagjes was de pijn helemaal verdwenen, maar zijn slaapgedrag is sindsdien veranderd.

Vroeg wakker

Sindsdien is hij iedere ochtend heel vroeg wakker. Rond vijf uur begon voor Marley de dag en was hij klaarwakker. En des te ouder hij werd, des te vroeger hij wakker werd. De laatste weekjes werd hij echt vaak al rond 4 uur wakker. Ik vond dit echt verschrikkelijk, slopend! Vaak ging ik dan met hem naar beneden, zodat de rest gewoon door kon slapen. Dan zat ik als een halve zombie op de bank. Ik ben echt zo geen ochtendmens en het lukte me ook niet om het maar te accepteren. De laatste maandjes lagen Johan en ik wel bijna iedere avond voor tienen te slapen, omdat we gewoon echt kapot waren.

Alles uitproberen

Uiteraard hebben we het afgelopen jaar van alles uitgeprobeerd: later naar bed, vroeger naar bed, geen middagslaapje, alleen een aai over zijn bol en weglopen etc. Echt alles! Alleen het werkte of maar een paar dagen of helemaal niet.  Marley heeft in Oktober buisjes in zijn oren gekregen, omdat hij toch nog vaak oorontstekingen had. We hoopten dat dit wellicht ook een positief effect zou hebben op zijn slaapgedrag, maar helaas….

Doorbraak

Toen ook Johan zag dat het zo echt niet meer kon, is hij zich ermee gaan bemoeien. Uiteraard deed hij dit al wel enigszins, maar ik bepaalde toch voor het grootste deel zijn slaapritme, omdat ik het meeste thuis met hem ben. Hij opperde om hem later naar bed te doen. Dit hielp helaas ook maar een paar dagen. In die tijd kreeg ik via insta een berichtje van iemand met een schema dat ze niet te lang overdag moeten slapen, maar dat er ook niet al te lange tijd moest zitten tussen het ontwaken uit het middagdutje en de bedtijd. Op datzelfde moment opperde Johan ook om Marley niet meer lang te laten slapen overdag. En zo kwamen we nu op dit schema. Marley mag maar max anderhalf tot twee uur slapen in de middag en in de avond gaat hij rond zeven, acht uur naar bed. En dit werkte op de eerste dag, de tweede dag, de derde dag en nu twee weken verder werkt het nog steeds!! Ik kan het nog steeds niet geloven.

Groot gezin

Nu hoor ik je denken: “Jij bent toch wel wat gewend met een groot gezin?? Jij hebt toch bergen ervaring??” Ik snap dat je dit denkt, maar dat vroege wakker worden was ik dus echt niet gewend. Natuurlijk waren de andere kinderen ook weleens vroeg wakker, maar niet dagen achter elkaar. Of in dit geval maanden achter elkaar. Ze werden weleens in de nacht wakker en dan gaf ik ze een flesje en dan sliepen ze weer verder. Dat vond ik veel minder erg, want ik slaap heel snel weer in. 

Het goede moment

Ik geloof alleen niet dat als we dit bijvoorbeeld een jaar geleden hadden geprobeerd dat dit dan ook zo goed had gewerkt. Marley was toen natuurlijk nog veel jonger en hij had toentertijd een heel ander slaapritme. Dit was blijkbaar het goed moment. Al hadden we waarschijnlijk wel al een paar maandjes geleden hiermee succes kunnen behalen. Ik realiseer me ook dat het nu nog steeds zo kan zijn dat dit ritme volgende week ineens niet meer werkt.  Met mijn ervaring als moeder van een groot gezin weet ik dat dan weer wel zeker, dat niets helemaal zeker is met kinderen!

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om mijn blog te lezen. Tot volgende week!

Liefs Tamara

Tamara

Ik ben Tamara en ik ben moeder van 5 kinderen: van dreumes tot puber. Samen met mijn verloofde Johan wonen wij in Almere. Ik ben gek op: uitjes, kletsen met vriendinnen, wandelen, podcasts luisteren, lezen en schrijven. Ik schrijf graag over alles wat ik meemaak in mijn drukke leventje met mijn grote gezin.

«

»