Tamara Mamavriendin zelfzorg #zelfzorgvrijdag
Kinderen Moederschap

Mijn dagelijkse routine met een groot gezin #2

Wekelijks krijg ik de vraag hoe mijn dagelijkse routine met een groot gezin is. Standaard is mijn antwoord dat ik deze niet heb. Ik houd mij niet aan een vast dagschema, weekschema of maandschema. Toch hebben ook wij een soort van routine. Er zijn natuurlijk altijd dagelijkse terugkerende momenten die wij op onze eigen manier indelen.

Dagelijkse routines met een groot gezin

Vorige week deelde ik met jullie onze ochtendroutine. Zoals ik jullie al vertelde, hanteren wij geen vast schema. Geen schema waar op staat welke tijd we wat doen en wat iedere dag hetzelfde zou zijn. Toch zijn er altijd dagelijkse dingetjes die iedere dag terugkomen en echte routines zijn geworden. Vandaag neem ik jullie mee met de rest van de dag.

Basisschool met een continurooster

Op doordeweekse dagen zijn de kinderen om 14 uur vrij. De basisschool hanteert een continurooster. Godzijdank! Mijn oudsten zaten eerst op een basisschool waarbij dit niet het geval was. Het was erg gezellig (vooral in het begin) dat de kinderen thuis een broodje kwamen eten tussen de middag. Al snel bleek dit een blok aan mijn been. De ochtenden zijn zo kort! In de praktijk was ik heel veel aan het heen en weer fietsen. Dus dat we de overstap naar deze school maakten gaf mij zoveel rust.

Onze routines in de middag

Meestal haal ik de kinderen om 14 uur op van school. Heel soms komen ze met zijn tweetjes naar huis lopen, als ik een afspraak heb of veel werk te doen heb. Als de kinderen uit school komen eten we altijd iets lekkers en wat fruit. Uiteraard met iets te drinken erbij. We kletsen wat over hoe de dag op school was. Al snel daarna wil iedereen toch graag zijn eigen ding doen. Faylin is heel vaak met een vriendin en Daley speelt heel graag buiten met zijn vriendjes. 

Middagroutines in de vakanties

In de vakanties en op vrije dagen ziet onze middagroutine er uiteraard heel anders uit. Dan eten we meestal rond 12 uur een broodje met zijn allen. In de loop van de ochtend wat fruit of een koekje. Ik probeer wel zoveel mogelijk samen te eten op die momenten. Nu de oudste kinderen steeds meer hun eigen gang gaan, wordt dat wel wat lastiger. Dus ik geniet er extra van als we weleens samen eten in de middag met zijn allen.

Samen avondeten vind ik heel belangrijk

Wij eten altijd al rond 17 uur. Dit ben ik zo gewend van huis uit. De kinderen zijn nu ook al niet anders gewend. Ik vind het heel belangrijk en heel gezellig dat we met het hele gezin in de avond aan tafel zitten. Helaas wordt ook dit steeds vaker een uitdaging. De oudste werkt een paar avonden in de week en de anderen hebben voetbal en dansen. Het komt tegenwoordig dus steeds vaker voor dat we maar met 3 of 4 kinderen aan tafel zitten. Dit hoort erbij naarmate ze ouder worden. 

Avondroutine met een ons grote gezin

Na het eten ruimt 1 van de kinderen de tafel af en de ander de vaatwasser uit. Daarna ruim ik de keuken op en maak ik alles schoon. We gaan nog even zitten met elkaar, spelen met de kleintjes. Rond half 7 ga ik met Marley naar boven. Omkleden, wassen, tanden poetsen en soms een boekje en lekker slapen. Meestal ben ik rond kwart voor 7 alweer beneden. Dan drinken we koffie en thee. En Daley gaat dan rond kwart over 7 naar boven, zodat hij rond half 8 zeker in bed ligt. Als we merken dat Daley moe is, dan brengen we ze ook weleens samen om 7 uur naar bed. Als ze echt moe zijn is dat geen probleem. Dan gaan ze gewoon slapen. Ze slapen bij elkaar op de kamer namelijk. Als ze niet moe genoeg zijn, willen ze nog weleens gaan keten:-)

Faylin gaat meestal rond 8 uur naar boven en vanaf half 9 mag ze geen schermen meer. Dan gaat ze nog wat lezen en rond 9 uur slapen. De oudsten trekken hun eigen plan inmiddels. Johan en ik hebben wel de afspraak met ze gemaakt dat we rond 8 uur vaak op de bank een programmaatje willen kijken. En dat ze dus het liefst daarvoor komen met verhalen en vragen. In de praktijk werkt dit natuurlijk niet altijd haha. Als Jamie om half 10 thuis komt van zijn werk willen we ook graag horen hoe het was en als Owen thuis komt van buiten horen we ook zijn verhalen aan. 

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om onze routines te lezen. 

Tot volgende week!

Lees hier alle blogs van Tamara!

Tamara

Ik ben Tamara en ik ben moeder van 5 kinderen: van dreumes tot puber. Samen met mijn verloofde Johan wonen wij in Almere. Ik ben gek op: uitjes, kletsen met vriendinnen, wandelen, podcasts luisteren, lezen en schrijven. Ik schrijf graag over alles wat ik meemaak in mijn drukke leventje met mijn grote gezin.

«

»