Column Mindset

Maak jij tijd voor jezelf als moeder? Hoe dan?

Eigen tijd, me-time, selfcare… woorden die veel langskomen als je mama bent. En niet alleen als je mama bent zijn ze heel belangrijk, ook als je een heel druk leven hebt. Ik kan me indenken dat je zelfs zonder kinderen soms niet weet hoe je tijd voor jezelf moet indelen. Daarnaast zullen er ook genoeg mensen zijn die het helemaal niet belangrijk vinden en het wel fijn vinden als er genoeg mensen om hun heen zijn. Voor mij is het nodig en daar ben ik de afgelopen tijd wel achter gekomen. Hoe? Dat ga ik je vertellen.

Mij niet bellen...

In 2018 ben ik mama geworden en ik hechtte voor die tijd veel waarde aan mijn hobby’s. Ik wist dat dit zou gaan veranderen als ik mama werd. Dat kwam namelijk doordat veel mensen zeiden dat mijn leven zou gaan veranderen. Ralf en ik zouden niet meer hetzelfde kunnen doen als eerst en eigen tijd of me-time stond niet in het woordenboek van een mama. Je kind heeft steeds aandacht nodig en kan geen moment alleen zijn. Wat ik overigens best wel een gekke uitspraak vond.

Als ik naar mijn eigen jeugd kijk weet ik dat ik regelmatig zelf zat te kleuren of op de zolder met mijn Barbie collectie speelde. No worries, ik had daar een eigen plekkie. Een soort speelkamer! Terug naar mijn tijd als nieuwe mama. Dat is alweer 2 jaar geleden en ik kan je vertellen dat ik hier van heb geleerd. Eigenlijk spreek ik wel uit eigen ervaring als ik zeg dat ik kan niet meer zonder mijn eigen tijd kan. En dit zal niet iedere dag lukken of iedere dag nodig zijn, maar ik heb hem nodig. Ralf weet dat, Dex weet dat, zelfs mijn ouders en mijn vriendinnen weten dat. En nu jullie dus ook. Dus weet je dat ik even lekker in bad lig, met de hond wandelen ben of een momentje voor mezelf heb door een boodschapje te doen? Mij niet bellen…

Het duurde wel een tijdje voordat ik leerde mijn grenzen aan te geven

Trouwens ik zeg dat wel zo mooi, maar het duurde wel even voordat ik op dat moment ook echt mijn grens kon aangeven. Want dat mij niet bellen is iets van sinds kort. Dan weet ik dat ik echt moet benoemen: “Luister, nu is het tijd voor mij, moi, Suus, me, mezelf and I” Ik zeg dan misschien even nee tegen iemand anders, maar ja voor mezelf. De eerste keer dat ik echt in selfcare of me-time (geef het beestje een naam) in aanraking ben gekomen is via Kimberly. Ik deed via haar de badassmoeder cursus, waar ik al veel leerde over mijn eigen waarde. Jaja, ik weet nu ook dat ik er mag zijn. Daar had ik ook even wat tijd voor nodig, maar goed Rome is niet in 1 dag gebouwd.

Door Kimberly weet ik dus hoe ontzettend belangrijk dat is. En dat dit echt niet alleen even in bad gaan is, maar zoveel meer. Even een blog schrijven voor mijn pagina of voor jullie is al een momentje voor mezelf. Maar ook de boel de boel laten en even een fijne wandeling met de hond gaan maken. Ik zet dan een muziekje op of een podcast en kan dan genieten van de omgeving. Een warm kopje koffie drinken, maar zelfs gewoon boven poetsen als Ralf Dex beneden bezig houdt is voor mij tijd voor mezelf. En als ik echt tijd wil om mijn hobby’s te doen dan plan ik dat meestal in als Dex ligt te slapen, zodat ik ook weet dat ik hem niet steeds nee hoef te verkopen. Luister mama’s laptop is ontzettend interessant en mijn potloden, stiften en papier is heel anders dan dat van Dex. Dus die grijpgrage handjes kunnen daar niet vanaf blijven. En begrijpelijk ook, ik hou ook van alles dat ik niet mag hebben. Alleen zal ik er ook mee moeten dealen dat niet alles van mij is. Dat leer ik hem dan liever een andere keer, want mijn potloden door de kamer zien vliegen geeft mij niet de rust die ik dan op dat moment nodig heb.

Plannen, plannen, plannen en accepteren

Ja mama’s me-time. Ik hoor jullie hersens kraken… wanneer dan, hoe dan, hoe vaak! Vertel, vertel. Allereerst raad ik jullie aan naar jullie planning te kijken. Wat maakt dat je zegt dat je het te druk hebt, waarom kan je het niet en hoe verdeel je je taken als je samenwoont? Uiteindelijk is het belangrijk om die punten onder elkaar te zetten. Voorbeeld: ik was er van overtuigd dat ik boodschappen alleen in de winkel kan halen, dat het huishouden persé op 1 dag gedaan moest worden en dan in het weekend en… dat ik iedere avond op de bank moest zitten, want ja ontspannen na een werkdag. Van die dingen ben ik al eens afgestapt!

Nu heb ik iedere dag een kleine to do en op die manier zorg ik ervoor dat ons huisje iedere week schoon is. En schoon dan bedoel ik netjes opgeruimd en schoon op onze manier. Mijn huis hoeft niet te blinken, maar wel hygiënisch en beetje aan kant te zijn. Ik laat echt wel soms de was wat langer hangen of dweil eens niet. Maar het verdelen scheelt in mijn geval enorm veel tijd. In het weekend proberen we voor Dex zijn middagslaapje de moetjes te doen, zodat we tijdens zijn slaapje tijd met elkaar of voor ons zelf hebben. En in de middag doen we leuke dingen met Dex!

Ik zorg na het avondeten dat we samen opruimen en alles voor de dag erna klaar zetten. En heel belangrijk we verdelen de taken en Ralf weet dat ik wat vaker tijd voor mezelf nodig heb dan hij in het weekend, dus die geeft hij mij ook. Ik laat hem dan vervolgens vaker liggen in de ochtend omdat hij dat fijn vind. Zo is de me-time erbij ons thuis tussengeschoven en dat bevalt me goed. En…. Ik heb geleerd om niet meer te moeten! Ik moest namelijk van mezelf ontzettend veel en nu accepteer ik het makkelijker van mezelf als bepaalde dingen niet lukken.

Maar dingen voor jezelf doen als moeder, hoe dan?

Ik kreeg recent de vraag hoe het kan dat ik zoveel voor mezelf kan doen met een kind… Vanaf het begin heb ik Dex geleerd dat hij soms iets voor zichzelf moet doen. Daardoor kan hij goed zelfstandig spelen. Ik heb dan tijd om even te lezen, even een serie te kijken of wat in het huishouden te doen. En dan weet hij ook dat we erna samen fruit eten in de ochtend bijvoorbeeld en dan samen gaan spelen. Het klinkt allemaal heel ideaal en eerlijk is eerlijk hier gaat het ook echt niet over rozen. Neem afgelopen weekend, Dex wilde niet slapen in de middag en dan zijn we vervolgens veel tijd kwijt aan het zorgen dat Dex uiteindelijk toch wat gaat slapen. Uiteindelijk hebben we verder voornamelijk gewerkt aan het huishouden en is er weinig tijd voor ons zelf. Dat is ok. En ja tuurlijk baal ik dan ook. Maar na het eten ben ik met de hond gaan wandelen, Ralf heeft Dex even onder z’n hoede en dan kan ik het bad in. Zo kunnen we toch nog samen van een fijne avond genieten.

Ik hoop dat je wat tips eruit kan halen om eens goed voor jezelf te zorgen. Want uiteindelijk is een blije mama, een mama die goed voor zichzelf kan zorgen en dan vervolgens beter voor de rest. Denk aan je zelf, want jij bent heel belangrijk.

Liefs mama Suus 

Lees hier alle blogs van Suus

«

»