Kimberly - Ouder worden leuk
Column

De leuke kanten van het ouder worden

Ouder worden lijkt misschien wel eng maar eerlijk gezegd merk ik steeds vaker dat ouder worden helemaal niet zo erg is. Waar je op sommige vlakken het e.e.a. laat, win je weer op andere vlakken. Wat zijn nou eigenlijk die leuke kanten van het ouder worden want is er wel meer dan grijze haren en rimpels die het ouder worden met zich meebrengt?

Een dagje ouder…

Als vrouw krijgen we via de media veelal mee dat we er jong en strak uit moeten zien. Maar eerlijk gezegd vind ik het heerlijk om ouder te worden. We worden allemaal een dagje ouder, maar gelukkig duurt het nog even voor ik met een trippelstoel door mijn aanleunwoning schuifel. Om vervolgens na drie meter uitgeput op mijn hoog-laag bed neer te ploffen.

Grijze haren en rimpels

Geregeld beschouw ik mezelf nog als een jonge vrouw en ja dat ben ik ook nog wel. Maar ik bedoel dus dat ik in mijn hoofd dan een twintiger ben totdat ik besef dat ik toch echt niet meer door kan gaan voor een mejuffrouw. Ik ben van ’85 en inmiddels zijn er wat rimpels gearriveerd in mijn gezicht, moet ik een midweekje bijkomen na een avond wijnen en heb ik in het voorjaar wat grijze highlights in mijn haren ontdekt. Eerlijk gezegd: mijn moeder en mijn zus ontdekten ze. Een tijdje ontkende ik die grijze haren maar inmiddels vind ik het ook wel weer prima. Met wat highlights van de kapper erbij valt er weinig op, dat is het grote voordeel van blond haar hebben.

Oud worden leuk?

Maar ondanks die misschien wat minder leuke dingen vind ik het ouder worden echt heel erg leuk. Ik merk dat ik met de jaren meer bezinning heb, dat die rimpels vooral lachrimpels zijn en dat ik mezelf steeds beter leer kennen. Ik leer steeds meer over mijn eigen grenzen maar ook over mijn mogelijkheden. Mijn krachten komen beter tot hun recht omdat ik meer durf en omdat ik de stemmen van anderen inmiddels redelijk kan buitensluiten. En als ik zo om me heen kijk zie ik dat bij meer leeftijdsgenoten gebeuren. We investeren in tijd voor onszelf en in opleidingen, vinden zelfontwikkeling belangrijk en we proberen onze eigen weg te volgen. Het kunnen loslaten van onnodige activiteiten is denk ik een enorm mooie ontwikkeling die komt met de jaren.

Die goede oude tijd gaat voorbij

Natuurlijk denk ik geregeld terug aan die goede oude tijd en merk ik vooral aan mijn groeiende dochter dat ik ouder aan het worden ben. Mijn vader zei vroeger al dat hij aan mijn zus en mij merkte dat hij ouder werd, ik begrijp die uitspraak nu. Maar ondertussen merk ik ook dat die goede oude tijd ook van een paar weken geleden kan zijn. Het lijkt wel alsof ik bewuster ben tijdens vakanties en uitjes. Alsof ik die momenten steeds meer absorbeer en tot me neem, anders dan vroeger. En ja, die gekke dingen die ik deed als tiener en als jonge twintiger horen daar ook wel bij.

Leuk ouder worden en het accepteren

Toch ben ik blij minder gene te voelen bij die gekke dingen van vroeger en bij de gekke dingen van nu. Of dat nou alleen een stuk zekerheid is die ik tegenwoordig wel heb en die ik in het verleden miste of dat er ook een stuk ouder worden bij komt kijken? Ik vind het vooral fijn om te merken dat ik coulanter ben tegenwoordig, naar anderen en vooral naar mezelf. Ouder worden brengt dus vooral heel veel volgens mij en dat zorgt ervoor dat ik tot nog toe ervan geniet. Ik vind het prachtig om te zien hoe mijn gezicht laat zien dat ik geen twintiger meer ben, al wordt een wing maken met mijn eye-liner steeds meer een opgave dankzij mijn oogleden die te maken hebben met de zwaartekracht. 😉

Liefs, Kimberly
Avatar

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms coach ik moeders en vrouwelijke ondernemers naar meer zelfvertrouwen en zelfzorg.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × 5 =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.