Lieve Merel
Column Kinderen

Je kind zelfstandig naar school laten gaan?

Nu mijn dochter in groep 4 zit valt het me steeds vaker op dat kinderen zelf vanuit school naar huis lopen of naar school gaan. Dat zette me aan het denken want wanneer is je kind oud genoeg om zelfstandig naar school te laten gaan?

Zelfstandig van school naar huis gaan als kind?

Lieve Merel,

Je vroeg me of Evi al alleen naar huis mag en wat ik daar een goede leeftijd voor vind. Eerlijk gezegd vind ik het wat dubbel. Wij wonen redelijk dicht bij school en als Evi gaat buitenspelen, dan speelt zij vaak op het schoolplein. Wat dat betreft legt zij de afstand dan toch geregeld zelfstandig af en vertrouw ik haar daar ook compleet in.

Ze hoeft alleen 2 x een fietspad en 1 x een redelijk rustige straat over te steken. Dat zijn kleine stukjes en doet zij inmiddels al bijna 3 jaar 4 x per schooldag. Maar toch vind ik dat zelfstandig naar school gaan een stapje verder is.

Na wat rond zoeken op Google zie ik dat meer ouders hiermee worstelen. Veel ouders vinden kinderen van 8 à 9 jaar oud genoeg om naar school te fietsen. Wonen kinderen dichterbij school dan vinden veel ouders het goed als kinderen van een jaar of 6 à 7 zelfstandig naar school gaan. Echter niet standaard maar wel af en toe. Dat is ook wat ik terugzie op het schoolplein.

Het dubbele vind ik vooral dat ik haar wel met een gerust hart laat spelen op het schoolplein maar dat ik het gewoon heel prettig vind om haar te brengen en op te halen. Al weet ik best wel dat Evi zelfstandig naar school zou kunnen of weer naar huis. Dat ik het misschien eens moet proberen als dat beter uitkomt. Maar mijzelf kennende sta ik dan toch om de hoek van school te posten om te kijken hoe dat gaat.

Tip: Er was eens een onzeker kindje

Ik weet ook zeker dat het haar veel prikkels gaat opleveren en dat is iets wat nu teveel is aangezien zij net in groep 4 zit wat haar al veel spanning geeft. Misschien dus dat ik het een keer probeer als de gewenning aan groep 4 er meer is. Ondanks dat zij nog pas 6 jaar is denk ik dat zij dit goed zou kunnen. Zeker omdat wij dichtbij school wonen.

Maar als wij verder van school zouden wonen zou ik er werkelijk nog niet over nadenken. Dan zou ik het echt een te grote stap vinden. Wanneer ik het dan wel goed zou vinden? Vooral wanneer ik erop zou vertrouwen dat mijn kindje dat aan zou kunnen. Daarom denk ik dat het heel belangrijk is om te kijken aan welke voorwaarden je kindje zou “moeten” voldoen om zelfstandig naar school te gaan. De ene 8 jarige is natuurlijk de andere 8 jarige niet. Ze kunnen het dus leuk in artikelen op Google schrijven maar het is vooral een gemiddelde leeftijd denk ik.

Net zoals bij zoveel is het dus vooral kijken naar je kindje en wat je kindje aankan. Een richtlijn is leuk maar niet heiligmakend. Al lijkt dat soms wel zo op scholen en bij het Consultatie Bureau. Want mijn kind weigert haar veters te strikken, maar rekent behoorlijk uit haar hoofd. Ze vind klimmen in bomen vreselijk maar wil wel weten wat voor boom het is en welke beestjes in de boom leven. Voldoet dat aan gemiddeldes en richtlijnen? Geen idee, eerlijk gezegd boeit het me ook steeds minder.

Lieve Merel, in hoeverre ben jij bezig met de gemiddeldes en richtlijnen die scholen en het CB aanhouden?
Liefs, Kimberly

Merel en ik schrijven elkaar sinds een tijdje wekelijks brieven naar elkaar over de meest uitlopende dingen. We love pulp-tv, sparren over ons werk, over de kinderen en houden wel van een bitterbal op z’n tijd. De brieven van Merel lees je via Lotus Writings.

Avatar

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms coach ik moeders en vrouwelijke ondernemers naar meer zelfvertrouwen en zelfzorg.

«

»

4 COMMENTS

 • Avatar
  Marjo

  Herkenbaar! Onze jongste is 6 en komt tussen de middag alleen nar huis. Bij school oversteken bij het zebrapad en dan thuis voor de deur. Dat gaat erg goed. S morgens breng ik haar nog dat vind Ze fijn en aan het einde van de schooldag haal ik haar op maar dan heb je natuurlijk ook het maken van de speel afspraak. En ze is pas 6 en zit in groep 3 maar dit kan ze goed aan!

  • Avatar
   Kimberly
   AUTHOR

   Wat een goede afspraken, fijn dat het haar ook lukt. Hoe vind ze het zelf?

   • Avatar
    Marjo

    Ze vind het fantastisch, ze is echt groot nu . Ze wil nu zelfs s middags alleen komen en zelf de afspraken maken maar dat vond ik niet zo’n goed idee

 • Avatar
  Merel Van Berkel

  Denk dat je daar precies de kern te pakken hebt. Het ene kind is het andere niet. En buiten dat geloof ik oprecht dat veel kinderen het op die jonge leeftijd eigenlijk heel fijn vinden als hun ouders ze opwachten. Gewoon een stukje veiligheid en geborgenheid ook? Je verhaal kwijt kunnen..
  Goede vraag trouwens! Ga ermee aan de slag.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *