Je overleden kindje herdenken - tips om je kindje een plek te laten hebben in je leven
Recente berichten Zwangerschapsverlies

Zwangerschapsverlies | Je overleden kindje herdenken

Op Beebs and Moms geef ik geregeld ook aandacht aan de mama’s die hun kindje niet in hun armen kunnen houden. Als coach zwangerschapsverlies is het voor mij heel belangrijk om vrouwen te kunnen ondersteunen in hun verlies. Daarom deel ik vandaag meerdere mogelijkheden om je overleden kindje te herdenken. Omdat er te veel op je af komt in zo’n verdrietige tijd, dat er te veel verspreiding is en omdat er zo veel mogelijkheden zijn waar je misschien nooit aan hebt gedacht.

Je kindje herdenken

Eén op de 10 zwangerschappen loopt niet positief af en één op de 4 vrouwen heeft 1 of meerdere zwangerschapsverliezen meegemaakt. Dat zijn er enorm veel! Er komt gelukkig ook steeds meer aandacht voor deze vrouwen en dat is heel belangrijk. Want ook de kindjes die je niet in je armen kunt houden verdienen hun plekje in jouw leven. Dat kun je o.a. doen door je overleden kindje te herdenken. Ik deel een aantal mogelijkheden met je om jouw kindje te herdenken.

Herdenken na een crematie

Steeds vaker kiezen ouders ervoor om hun kindje te laten cremeren. Niet meer op de oude manier door het ziekenhuis maar een eigen dienst voor het kindje. Met de as van je kindje kun je verschillende dingen doen ( zogenoemd de asbestemming) : Verwerken in een tattoo, uitstrooien op een bijzondere plek zoals een speciaal vlinderveld, je kunt de as zelfs de ruimte in laten schieten. Maar je kunt de as ook in speciale assieraden laten verwerken. Deze zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar dus er zal altijd iets voor je tussen zitten.

Foto’s van jouw overleden kindje

Er zijn verschillende organisaties die foto’s maken van stilgeboren kindjes. Een ontzettend waardevolle dienst want ook jouw kindje doet ertoe. Het enige punt is dat de verschillende organisaties ook verschillende tijden aanhouden. En om deze allemaal na te gaan zoeken is een rotklus die je niet wil doen tijdens zo’n emotionele tijd. Gelukkig willen de verpleegkundigen ook altijd een foto maken en misschien kun je het zelf wel of je partner. Het is bijzonder om een foto van je kindje te hebben. Bewaar deze waar het goed voelt voor jou. In de woonkamer of op een plekje minder in het zicht. Kijk waar het goed voelt voor jou.

Tattoo laten zetten ter nagedachtenis

Ik schreef het al bij het stukje over de asbestemming, een tattoo kan ook een manier zijn om te herdenken. Bij een astattoo zal een beetje as door de inkt worden gemengd. Maar ook wanneer jouw kindje niet is gecremeerd kun je met een tattoo jouw kindje bij je dragen en herdenken. Ik ken moeders die voor elk kindje een ster hebben laten tatoeëren. Maar ook hierin geldt dat je vooral moet doen wat fijn is voor jou. Waar denk jij aan bij jouw kindje, is er een specifiek iets waar jij aan denkt bij jouw kindje? Op Pinterest vind je veel tattoo ideeën, zeker ook op het gebied van herdenkingstattoo’s. Toch fijn als je wel een wazig idee hebt maar dit helderder wilt hebben.

Gepersonaliseerde sieraden

Naast assieraden heb je natuurlijk ook de mogelijkheden om een gewoon sieraad te kopen. Een bedeltje, hangertje, de naam of alleen de eerste letter van de naam van jouw kindje? Het is ook hierbij net wat jou aanspreekt en wat je zelf mooi vind. Zelf draag ik oorbellen die voor mijn kinderen zijn, dus ook mijn zoon die vorig jaar tijdens de zwangerschap is overleden.

Lees ook: Mijn tweede zwangerschap, van droom tot nachtmerrie

Gedenktekens om jouw overleden baby te herdenken

Gedenkhuisjes, beeldjes, pegdolls, gedenktekens heb je in verschillende uitvoeringen en er zijn vele mogelijkheden. Zo kun je ook prachtige kaartjes met de geboortedatum van jouw kindje in sterren afgebeeld laten maken. Deze zijn er ook in sterrenposters overigens. Allemaal zijn het prachtige producten en is het fijn om op deze manier jouw kindje te herdenken. Bij ons thuis staat ons gezin in pegdolls, deze popjes zijn net zo groot als playmobil-popjes en volledig gepersonaliseerd.

Herdenken is helend in de rouwperiode

Het herdenken van je kindje werkt helend. Op deze manier krijgt jouw rouw en verdriet  daadwerkelijk een plekje. En dat is natuurlijk heel waardevol.

Heb jij ook een kindje om te herdenken en hoe doe je dat?

 

Liefs, Kimberly
Avatar

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms coach ik moeders en vrouwelijke ondernemers naar meer zelfvertrouwen en zelfzorg.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 − vier =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.