Je afval scheiden - hoe draag jij je steentje bij aan het milieu - afval sorteren
Home en interieur Recente berichten

Je afval scheiden | Een steentje bijdragen aan het milieu?

Sinds kort moeten wij ons afval nog verder scheiden. Maar hoe gaat dat ons af, wat zijn mijn tips en waarom doen we het eigenlijk want alles gaat toch weer op de grote hoop?

Een steentje bijdragen aan een beter milieu?

Nog niet zo lang geleden werden onze grote grijze bakken vervangen voor grote plastic bakken. Ondergrondse containers vervingen de grote grijze bakken en verder moesten we het maar accepteren. Op het schoolplein hoorde ik al heel wat commentaar want uiteindelijk zou toch alles weer op de grote hoop gaan en veel zin zou het dus niet hebben.

Lees ook: Veranderingen waar ik moeite mee heb

Afval scheiden

Op de site van HVC – de afvalverwerker van mijn regio – is terug te lezen dat al de verschillende soorten afval wel daadwerkelijk op hun eigen manier worden verwerkt. Zo kan papier zelfs tot 6 keer gerecycled worden! Maar om vuilnis te scheiden heb je dus wel verschillende prullenbakken nodig of je loopt je net zoals ik godgans de hele dag naar de grote bakken voor de deur. Wij moeten duidelijk nog onze weg erin vinden want ik vind dit niet ideaal werken. Sowieso vind ik het ritme qua legen bij ons niet ideaal maar goed. Nu worden de papieren bak en de plastic bak eens per 4 weken geleegd, de groenbak 2 x.

Er zijn wel aparte prullenbakken te koop om het afval scheiden te vergemakkelijken. Zo zijn er bijvoorbeeld de  prullenbakken van Brabantia . Deze zijn ook te koop in verschillende kleuren en dat vind ik wel heel tof terwijl we waarschijnlijk toch een neutrale kleur aan zullen schaffen dankzij Patrick.

Je afval scheiden hoe kun jij het recyclen makkelijker maken

Prullenbakken

Er is veel keuze in afvalscheidingsprullenbakken gelukkig want het moet natuurlijk wel bij jou passen. Momenteel hebben wij nog een enkele prullenbak die automatisch open en dicht gaat. Dat vind ik ideaal omdat ik als ik mijn handen vol heb, ik alleen maar mijn handen boven de prullenbak hoef te houden. Ik zag gelukkig dat ik niet mijn organen hoef te verkopen voor een prullenbak die én automatisch is én waarmee je gemakkelijk afval kunt scheiden. Dat scheelt enorm want ik zag mijn geest wel een beetje dwalen.

Verbazingwekkend

Wat me wel enorm opviel is dat wij hier in huis dus enorm veel plastic hebben. Het zit om koekjes, snoepjes, komkommers, vlees, groentes etc. Dat gaat dus best wel hard en daarom vind ik die enkele keer legen in 4 weken best wel weinig. Nu past niet alles in de bak waardoor we uiteindelijk toch dingen in de grijsbak gaan gooien. Maar ook doordat het regent bijvoorbeeld merk ik toch dat we sneller iets in de gewone prullenbak gooien dan dat we het in de bakken buiten gooien. Lui zijn we eigenlijk.

Een beter milieu begint bij jezelf

Inmiddels heb ik dus wel in de gaten dat recyclen beter is voor het milieu en wil ik ook mijn steentje bijdragen door ons afval te scheiden. Maar ik ben dus wel een luie recycler. En daarom denk ik dat we binnenkort toch maar op een andere prullenbak overgaan. Deze luie en eigenwijze moeder moet het zichzelf maar makkelijker maken ook.

Ben jij actief in het sorteren van je afval?

Liefs Kimberly

Liked it? Pin het op Pinterest!

Je afval scheiden - hoe kun jij recyclen

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms ben ik werkzaam als cursusleider in de verstandelijke gezondheidszorg.

«

»

1 COMMENT

  • Marie de Jonge

    Ik geloof dat we allemaal een steentje bij kunnen dragen aan een beter milieu. Het hoeft ook niet lastig te zijn in deze tijd. Voor mij is afval scheiden een gewoonte geworden waar ik niet eens meer bij na hoef te denken. Ik heb verschillende prullenbakken in mijn keuken staan en zelfs mijn kinderen sorteren hun eigen afval.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *