It takes a village to raise a child
Moms Opvoeding

It takes a village to raise a child | Het belang van een netwerk

Het is mijn meest favoriete uitspraak over het ouderschap: It takes a village to raise a child. Het ouderschap kan enorm overweldigend zijn, heftig ook. Daarom is het zo belangrijk om een vangnet te hebben voor jezelf.

It takes a village to raise a child

De uitspraak komt uit Afrika volgens mij en waar ik het vroeger een beetje overdreven vond ben ik daar volledig op teruggekomen. Volgens mij komt het er namelijk op neer dat niet dat hele dorp zich bezighoudt met het kind. Maar ook dat het een vangnet vormt voor de ouders. We houden met ons hele hart van onze kinderen maar de schatjes kosten wel een hoop energie.

Vangnet

Zoals ik al eerder heb aangegeven is het ontzettend belangrijk om met je partner dezelfde kant op te kunnen kijken. Te weten wat er in hun hoofd omgaat maar ook welke kant hij/zij op wil gaan is noodzakelijk denk ik. Dan hoef je het niet eens te zijn met elkaar hoor, maar sta je wel aan dezelfde kant. Tegenover dingen die je energie kosten moeten ook dingen staan die je energie geven. En daar komt je vangnet dan weer van pas.

Zo kunnen zij er dus voor zorgen dat je opvang hebt en iets voor jezelf kan doen. Je bent naast moeder natuurlijk ook nog jezelf. Je eigen persoonlijkheid en karakter. Dat mag aandacht krijgen. En dat kun je dan samen met je partner doen, met je vriendinnen of gewoon alleen. Even stilte om je heen, niemand die iets van je wil of continue tegen je aan praat.

Ontspanning en steun

Maar dat vangnet is ook zo belangrijk om op terug te kunnen vallen op de momenten dat je het even niet meer zo ziet zitten of niet meer weet. Even je hart kunnen luchten, om advies vragen of afleiding wanneer je dat nodig hebt. En vergeet de steun die we elkaar kunnen bieden niet. Het ouderschap vind ik een puzzel waarvan ik steeds een stukje kwijt lijk te zijn. Hoe fijn is het dan om met elkaar naar dat stukje te kunnen zoeken, of om bevestigd te krijgen dat meer moeders dat stukje kwijt zijn?

Opbouwen van een vangnet

Tja dit blijft toch een lastige. Zoals ik vertel in vriendschappen als moeder en dertiger, contacten komen op je pad. Je kunt ze natuurlijk ook opzoeken. Op school, bij mamacafés in je buurt, bij de sportschool of bij de hobby’s van je kind(eren). Er zijn een hoop moeders die er behoefte aan hebben om meer contact te hebben. Ik hoor het in ieder geval geregeld terug op social media en ook in de reacties op mijn blogs. Maar vergeet niet dat je buren, je ouders, je familie er in de meeste gevallen ook voor jou en je kinderen zullen zijn. Zoek daar je eigen manier in die bij iedereen past.

Maar misschien vind je het ook gewoonweg fijn om met andere vrouwen online te praten. Er zijn een hoop pagina’s op Facebook en ook op Instagram zul je merken dat je niet alleen bent. Dat is het voordeel aan deze social media tijd; Mensen delen van alles dus ook hun onzekerheden. Daardoor zal er steeds minder binnenshuis plaatsvinden.

Niet alleen voor de kinderen

Zo zie je maar, die: “It takes a village to raise a child” is toch wel een hele goede uitspraak. Dat dorp dat nodig is om op te voeden slaat dus niet alleen op het kind maar ook op de ouders.

Hoe zit het met jouw vangnet, heb je deze?

Liefs Kimberly

It takes a village to raise a child

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast Beebs and Moms ben ik coach in Zwangerschapsverlies via www.liefgedragen.nl

«

»

5 COMMENTS

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 − 4 =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.