Gefeliciteerd 10 jaar een brief
Persoonlijk

Hoera 10 jaar! Een brief aan mijn dochter

Ieder jaar komt dan toch die ene dag, de dag waarin ik ineens word teruggeblazen door alle afgelopen jaren: de verjaardag van mijn dochter. Ineens besef ik die dag hoeveel tijd er voorbij is gegaan, wat we allemaal al hebben meegemaakt en wat ons nog te wachten staat. Ook schrijf ik ieder jaar een brief aan haar, zo krijgt zij later een kijkje in ons leven én weet zij hoe dol ik op haar ben!

Lieve Evi,

10 jaar alweer, een echte tiener. Ik kan er niet meer onderuit dat mijn kindje nu dan echt een tiener is geworden. Het afgelopen jaar was dat natuurlijk al steeds minder te ontkennen. Ik leerde dat woorden als cringe, preppy en emo toch een ietwat andere betekenis hebben voor jouw generatie. Dat deed me toch best wel oud voelen, daar kan ik niet over liegen. Als ik ergens aangaf de laatste maanden dat ik een dochter van bijna 10 heb, dan keken mensen me raar aan. Gelukkig maar, want daardoor voelde ik me toch ineens nog af en toe een jonge moeder.

Je schaamt je tegenwoordig steeds vaker voor me. Hoorde ik in het verleden nog weleens dat ik een hippe/ coole moeder was, tegenwoordig ben ik vooral erg gênant. Je eigen keuzes en voorkeuren komen ook steeds vaker naar boven. Erg leuk om te zien maar toch ook wel erg wennen want zo is jouw kledingkeuze weer heel anders dan die van mij. Preppy is een stijl en jij kan je er erg in vinden.

Op jouw leeftijd wilde ik vooral niet dood gevonden worden in spencers, jij vind ze geweldig en draagt ze dan ook graag. Het is wat wennen. Voor mij dan tenminste. Want ook neem je steeds vaker tijd voor jezelf, zonder ons, op je kamer of je kijkt me de kamer uit. Dan geef je hints over mijn werk en of ik niet toevallig zelf ook even wil chillen. Ik kan er wel om lachen, al moet ik er soms ook een beetje “boos” over doen omdat ik van mezelf je niet alles kan laten bepalen.

Het is je weg vinden als meisje die volgens mijn opa tussen een servet en een tafellaken in zou zitten. Een uitdrukking die ik niet zo goed begreep vroeger maar nu ik het bij jou zie gebeuren volledig begrijp. Er zit daar namelijk niets tussen dus is het een beetje zoeken waar je bij hoort. Je bent geen klein kind meer, je bent ook nog geen echte puber, je hangt er een beetje tussen. Je geeft het zelf ook weleens aan dat het maar een gekke leeftijd is, dat 9 jaar zijn. Zeker omdat de meeste van je klasgenoten al 10 jaar zijn en soms zelfs al 11 jaar.

Voor ik het weet moeten we aan de bak voor een middelbare school. Bizar! Ik kan me nog zo goed herinneren dat je bij me werd neergelegd, klein en net geboren. Of dat ik je hielp met leren lopen. Al die kleine stapjes leiden naar de volgende. De middelbare school dus straks, een stap en periode die ik als puber echt ongelooflijk heftig vond. Ik ben heel erg benieuwd hoe dat jou straks gaat bevallen.

Maar net zoals al die andere stappen in je leven gaan we dat samen doen! Jij, je vader en ik. Ondanks dat papa en mama echt ongelooflijk gênant zijn en vooral zich achter je moeten gaan bewegen in plaats van voor of naast je. Altijd zullen we je de rugdekking geven die je nodig zal hebben. Vol liefde en overgave!

We zijn in ieder geval dol op je en ik vind het prachtig om te zien hoe je aan het veranderen bent, aan het groeien bent, je eigen persoonlijkheid aan het ontwikkelen bent. Maar ook dat je een stukje zelfstandigheid aan het ontwikkelen bent, je wordt gewoon een grote meid en dat is een ongelooflijk mooi proces op te aanschouwen.

Lief, dapper en slim meisje van mij. Ik hou van je en ben heel erg benieuwd naar het komende jaar!

Liefs, mama

Eerdere jaren ook lezen?

Een brief aan mijn dochter | Evi 9 jaar!
Gefeliciteerd mijn kind | Evi 8 jaar
Een brief aan Evi | Evi 7 jaar
Een brief aan Evi | Evi 6 jaar
Lieve Evi vandaag ben je 5 jaar geworden; Een brief.


Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms ben ik werkzaam als cursusleider in de verstandelijke gezondheidszorg.

«

»