Goede begeleiding na een miskraam?
Een miskraam of doodgeboorte ervaren is een enorm heftige gebeurtenis in je leven. Goede begeleiding na een miskraam is belangrijk, maar wat is nou goede begeleiding na zo’n ervaring? Het luistert allemaal nauw en is vooral persoonlijk.
Vrouwen met een miskraam goed begeleiden
Met 2 miskramen en een doodgeboorte (vroeggeboorte) kan ik er goed over meepraten: de begeleiding na een miskraam luistert nauw. Veel mensen vinden het maar lastig om erover te praten en vinden dat je door moet gaan, eigenlijk gelijk al. Gelukkig waren mijn ervaringen met de huisarts en verloskundigen goed. Maar er is veel te leren op dit gebied want de reacties van de professionals kunnen bepalend zijn voor een rouwende vrouw.
Lees ook: Mezelf onder de oksels pakken en het leven weer volgen of Mijn 2e zwangerschap: Van droom tot nachtmerrie
Miriam van Kreij
Een trainer en lansbreker op dit gebied van rouw is Miriam van Kreij. Zij is al een aantal jaar een trainer van professionals op het gebied van de begeleiding van vrouwen die een miskraam hebben gehad. Ook begeleid zij vrouwen in hun rouwproces na het verlies van hun kindje(s). Er komt steeds meer aandacht voor het proces en dat rouw er mag zijn. Waar vroeger je geacht werd door te gaan en de kindjes na een dood(geboren) kindje zelfs de naam van het dode kindje kregen, krijgen deze sterrenkindjes tegenwoordig hun eigen naam en hun eigen afscheid. Miriam benadert de rouw vanuit het systematische proces: Alle kinderen in het gezin hebben een plek, ook de kindjes die niet leven. En waarom zou je jouw kinderen niet betrekken in de miskraam of doodgeboorte? Uiteraard aangepast aan het niveau van je kindje.
Boek voor professionals
Miriam schreef een boek over de begeleiding van vrouwen met een miskraam. Een heel bijzonder boek omdat het gebruikt zal gaan worden op meerdere opleidingen van verloskundigen en echoscopisten. Ik sta met mijn verhaal in het boek zelfs! En naast mij meerdere andere moeders met hun eigen verhaal. Op deze manier heeft Miriam geprobeerd om een persoonlijke noot aan het boek te geven zodat duidelijk is hoe belangrijk de opvang en begeleiding is met een miskraam. In het boek staan tips die je goed kunt gebruiken wanneer je een miskraam doorgaat, maar vooral voor de professionals hoe zij deze tips kunnen geven. Het zit hem in kleine dingen; plassen door een vergiet is er 1 bijvoorbeeld. Klinkt heel gek misschien maar het zorgt ervoor dat je duidelijkheid hebt en afscheid kunt nemen.
Boekpresentatie
Zondag 17 december werd het boek officieel gepresenteerd. Omdat ik in het boek sta met mijn verhaal vroeg Miriam mij of ik erbij wilde zijn met mijn gezin. En zo togen we afgelopen zondag naar Utrecht waar het boek werd gepresenteerd. Evi speelde wat, knabbelde op zoute sticks en bekeek het allemaal. Patrick en ik luisterden naar het verhaal van Miriam hoe zij bij het schrijven van dit boek is gekomen en de 2 moeders die een deel van hun verhaal vertelden. Heel bijzonder! En zoals ik bij Miriam al aangaf; veel mensen verwachten toch dat je gelijk weer verder gaat. Nu waren we in een ruimte waar ons verdriet er volledig mocht zijn, waar wij de ouders van 2 kindjes waren. Dat was ontzettend fijn, want ook ons zoontje hoort gewoonweg bij ons gezin.
Professionals
Dus ben je een huisarts, echoscopist, gynaecoloog of verloskundige? Het boek is een grote bron aan kennis, tips en ruggensteun voor tijdens de begeleiding van vrouwen (en mannen) met een miskraam of doodgeboorte. Miriam geeft ook geaccrediteerde trainingen die je kunt opvoeren voor de verplichte trainingsuren. Het loont dus absoluut om eens in gesprek te gaan met Miriam om te kijken wat zij kan betekenen voor jouw praktijk!
Met Miriam kun je contact opnemen via haar site www.miskraambegeleiding.nl

2 COMMENTS
Roelina
5 jaar agowauw…. goed dat er zulke boeken bestaan. Het is niet niks. Zeker niet bij een ‘nieuwe zwangerschap’, dat wordt nogal eens onderschat. Goede begeleiding is schaars op dat gebied, simpelweg (is mijn ervaring) omdat men niet goed kan verplaatsen in degene die zoiets heeft meegemaakt. gelukkig aan de ene kant, maar daarom is het goed dat er dit soort boeken zijn.
beebsandmoms
5 jaar ago AUTHORJa absoluut! Ook het stukje betrekken van de andere kinderen in het rouwproces, ook zij rouwen. Miriam levert fantastisch werk en ik hoop dat door dit boek ook meer vrouwen beter zullen worden opgevangen.