Mannenvoeten in roze slippers: genderneutraal
Beebs Column

Genderneutraal, een nieuwe trend?

Er is de laatste tijd nogal wat om te doen geweest: Genderneutraliteit. De HEMA gaf vorige week aan dat zij voortaan de labels jongens en meisjes van hun kleding haalden en er ontstonden weer 2 kampen in Nederland. Er is de afgelopen week nog best wat over gezegd en geschreven over genderneutraliteit. Maar ik vind er nogal wat van. Je leest hoe/ wat in deze blog.

HEMA

Laten we bij het begin maar beginnen. Vorige week kwam de HEMA met het bericht naar buiten dat zij voortaan de labels van jongens en meisjes zouden verwijderen van hun kleding en uit hun winkels. De labels worden vervangen door een label met Kids en ook de ruimte in de winkels zullen voortaan zo worden aangeduid. Half Nederland uiteraard op de achterpoten want ons alles Hollandse keten HEMA gaat een beetje genderneutraal doen. Er waren kreten te horen als: Ik ga toch mijn jongen geen roze jurkje aandoen?!

 

Dom

Naast dat ik dat soort kreten ongelooflijk dom vind, is het ook nogal kortzichtig. In mijn optiek dan he. Het gaat hier namelijk erom dat kinderen meer vrijheid voelen om te kiezen wat zij willen aantrekken zonder in kaders te worden gezet. Een meisje die graag onderbroeken in een andere kleur dan roze of wit wil? Prima, daar hangen de blauwe. En zij hoeft zich niet meer tegen te laten houden doordat er een jongetje op afgebeeld staat. Een jongetje dat verliefd is op een eenhoorntrui? Prima, daar hangt er 1 in je maat en het jongetje hoeft niet meer zich af te laten schrikken doordat er op staat dat het voor meisjes is.

 

Protest

Een aantal jaren geleden stond half Nederland op z’n kop want er waren in speelgoedboeken alleen maar stoere jongens te zien. De meisjes stonden met schorten aan achter een speelgoedfornuis of waren met een speelgoedstofzuiger in de weer. Maar wanneer dus een bewuste stap in de richting van genderneutraliteit komt gaat weer een gedeelte van Nederland z’n beklag doen. En nee, dat betekent niet dat de rokjes en jurkjes verdwijnen. Of de shirts en sokken met afbeeldingen van monsters en auto’s. Wel betekent het dat jongens en meisjes voor de kleding kunnen kiezen die zij mooi vinden.

 

Ouders

Jij als ouder bent daarbij aanwezig. Jij kunt je zoon eventueel afraden om een jurkje aan te trekken. Jij kunt je dochter vertellen dat een boxer met ruimte voor een piemel anders zit bij een meisje dan een jongen. Maar hé, als zij dat nou lekker vinden zitten?! Nogmaals, jij bent erbij als ouder en kunt zodoende ook zelf met je kind bespreken wat zij leuk vinden, wat zij fijn vinden en misschien ook een stukje wat wijsheid is. Want waar Nederland als een enorm vrij en vooruitstrevend land bekend staat heb ik het idee dat we met z’n allen alleen maar meer bekrompen worden. Dat we overal een mening over hebben, die we ook nog eens moeten ventileren.

 

Trend

Dat stukje genderneutraal zijn staat in de zogezegde kinderschoenen. Er is in ieder geval onder een groot deel van de jeugd een stuk acceptatie gaande. Laten we dat ook maar voortzetten. Laten we onze kinderen meegeven dat ze mogen zijn wie ze zijn. En als een meisje dan kort haar wil of een jongen graag nagellak draagt, prima. Lekker genderneutraal zijn is toch ook prima! Dus als dat een nieuwe trend is die gaande is, ik juich het allemaal toe. Dat mijn kind 4 jaar geleden al jongenskleding droeg omdat ik al dat roze en zoete zat was, is dus alleen maar erg vooruitstrevend geweest. Lekker genderneutraal was die Evi dus al. Dat ze inmiddels het liefste alleen maar roze, glitters en rokjes/jurkjes draagt is dan weer wat minder genderneutraal maar goed. Misschien in de toekomst dat dit weer zal veranderen en het is fijn dat ze de keuze heeft.

 

Liefs Kimberly

 

Ik heb het in dit artikel bewust alleen over de genderneutrale kleding. Er is echter nog zoveel meer gaande in deze kwestie! Denk aan de begroeting in treinen die is verandert de laatste tijd, de genderneutrale toiletten etc etc. Hierop ingaan zou het artikel erg groot en uitgebreid maken.

 

Uitgelichte foto: Pexels.com

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast Beebs and Moms ben ik coach in Zwangerschapsverlies via www.liefgedragen.nl

«

»

1 COMMENT

  • Jeanine Suiker

    Ik vind dat het vooral heel erg wordt opgeblazen allemaal. Met aan beide kanten de meest treurige uitspraken haha. Laat de HEMA toch lekker met rust. ????

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 − 13 =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.