fantasie van jouw peuter - alles over de ontwikkeling van de fantasie van jouw kindje
Beebs Recente berichten

Alles over de fantasie van jouw peuter

Peuters hebben bergen aan fantasie en kunnen de fantasie nog niet zo goed scheiden van de werkelijkheid. Deze loopt vaak door elkaar heen. Hoe ga je om met je peuter, de fantasie en fantasievriendjes die je peuter heeft? Alles over de fantasie van jouw peuter lees je in dit artikel.

Fantasie van een peuter

Peuters beschikken over een enorme fantasie. Prachtig om te zien en iets om vooral in mee te gaan maar ook om rekening mee te houden. Doordat peuters fantasie en werkelijkheid nog niet goed kunnen scheiden kunnen zij bang of boos worden tijdens het spelen.

Waarom is fantasie belangrijk?

Fantasie is belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. Het helpt om gebeurtenissen te kunnen plaatsen en om te leren. Fantasie is onderdeel van ons als mens en vanaf een maand of 18 zal jouw kindje de fantasie steeds meer ontwikkelen. Samen met jou kan jouw kindje inzichten opdoen in sociale interacties door gewone situaties na te spelen. Daarnaast helpt fantasie bij het ondersteunen van de creativiteit. Heeft jouw kindje geen fantasie? Je kunt dit helpen te ontwikkelen door samen te spelen en je kindje uit te dagen.

Fantasiespel samen met jou als ouder

Hoe leuk is het om samen met je kindje te spelen en mee te doen met het fantasiespel van je kindje? Lekker zandijsjes eten en oneindig veel pizza die net gebakken is in het keukentje van je kindje. Of jullie zijn dieren uit de dierentuin, hartstikke leuk! Maar ook doen alsof jullie uit eten zijn in een restaurant is heel leuk om samen te spelen met jouw kindje. Met een keukentje of mooie verkleedkleding kun je jouw kindje extra stimuleren in zijn of haar fantasiespel.

Fantasie is belangrijk voor het ontwikkelen van sociale inzichten. Daarnaast kan fantasie van jouw peuter helpen bij de dagelijkse dingen. Boodschappen doen is ineens een stuk leuker wanneer je kindje een superheld is die niet zonder kaas en melk kan bijvoorbeeld. Maar je kunt ook “bellen” met oma met de afstandsbediening en doen alsof jullie op vakantie zijn. De sky is the limit!

Verzameling aan fantasievriendjes

Een peuter en kleuter kan behoorlijk wat fantasievriendjes verzamelen. Zo was bij ons Thomas samen met Mascha een tijdlang onderdeel van ons gezin. Thomas was haar vriendje en bood veelal steun. Mascha daagde haar uit om van de glijbaan te gaan en ondeugende dingen te ondernemen.

Fantasievriendjes zijn niet verkeerd en werken juist als een goede ondersteuning voor je kindje. De vriendjes kunnen steun geven, ervoor zorgen dat zij zich niet alleen voelen, geven uitdaging en kunnen als zondebok dienen wanneer het geweten van je kindje zich ontwikkelt.

Waar moet je op letten als ouder tijdens het fantasiespel van jouw peuter?

Het kan zijn dat je kindje makkelijker dingen vertelt aan zijn of haar fantasievriendje. Het wil dus best lonen om te blijven luisteren tijdens het spelen. Zo hoor je misschien je kindje vertellen dat het ergens bang voor is, of zenuwachtig. Ook kun je jouw kindje vragen waarmee het fantasievriendje helpt, dan kun je daarop inspelen wanneer het vriendje “meegaat” naar bijvoorbeeld de huisarts.

Hou hiernaast wel ook in de gaten dat je kindje niet alleen met de fantasievriendjes speelt maar ook nog steeds met andere kindjes. Want samenspelen met andere kinderen is natuurlijk gewoonweg heel goed voor de ontwikkeling en om energie kwijt te raken.

Liefs, Kimberly
alles over de fantasie van jouw peuter - van fantasiespel tot fantasievriendjes. En wat doe je als je kind geen fantasie heeft?

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast Beebs and Moms ben ik coach in Zwangerschapsverlies via www.liefgedragen.nl

«

»

2 COMMENTS

 • Hier geen imaginary friends, maar wel een hele rijke fantasie als het aankomt op wat ze de afgelopen dagen heeft gedaan bij haar vader of op de opvang. Er komen hele verhalen uit, waarvan ik 100% weet dat het niet zo is. Toch wel heel grappig. En wat ook zo grappig is, is de fantasietaal. Hoe ze er af en toe bij komen en welke woorden ze verzinnen 😉
  Kirsten Mamagisch onlangs geplaatst…Oververhit: naar school in de tropische hitteMy Profile

  • Kimberly
   AUTHOR

   Hahahhaha ja heerlijk hè

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee + 16 =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.