Facebook Blogtitel waarom ik het niet meer leuk vind.
Persoonlijk

Facebook; Waarom ik het niet meer leuk vind

Waar vroeger die ene dronken racistische oom los ging op verjaardagen, zit die oom tegenwoordig op Facebook. Facebook heeft niet meer de glans die het vroeger had, jammer of eigenlijk wel ok? Ik ben er een beetje klaar mee en laat je weten waarom eigenlijk.

Facebook

Weet je nog toen Facebook kwam? We hadden eerst Hyves met die dansende bananen en alles stond openbaar. We maakten ons er geen zorgen om, schreven toen statusupdates bij de vleet en ineens was daar Facebook. Je kon verschillende dingen aanpassen en ook je profiel beschermen. Veel handiger en we werden ons iets meer bewust van de invloed de Social Media. Ik blokkeerde wat mensen waar ik geen zin in had en ging met veel enthousiasme Facebook tegemoet.

Ontwikkeling

Aanvankelijk waren bedrijven nog niet aanwezig en reclames deed Facebook eigenlijk ook niet aan. Je zag vooral heel veel statusupdates van je vrienden en er was veel interactie. We deelden er met elkaar nog flink op los en ik weet nog dat mijn halve vriendenkring op Facebook meeleefde met de bevalling nadat een vriendin me een bericht had gestuurd die iedereen kon zien. Niet ideaal want daardoor niet veel rust en ik zou het nu zeker anders doen, maar zelfs 5 jaar geleden was dat niet heel vreemd.

Nu

Hoe anders vind ik Facebook nu! Ik zie vooral veel berichten van bedrijven en reclame. Ook zie ik vooral wat mijn vrienden leuk vinden of waar ze op gereageerd hebben. Hun statusupdates zie ik nauwelijks en dat vind ik jammer. Ook heeft Facebook de afgelopen jaren hun algoritmes veranderd. Wat een algoritme is? Dat zijn de instructies die bijvoorbeeld Facebook geeft aan hun systeem. Hierdoor zie je dus minder updates, meer reclames en zogenaamde interacties van je vrienden. Facebook geeft aan hun algoritme door wat zij belangrijk vinden, en dat is dus o.a. interactie. Inmiddels krijg ik ook geen updates meer over wie er jarig is waardoor ik nu dus ineens mega onattent ben. Balen want dat vond ik dus nog wel tof aan Facebook. Ik zie het wel wanneer er meerdere mensen iemand feliciteren en dan kan ik dus op die attent-trein springen.

Beebs and Moms pagina

Ik kijk dus steeds minder op Facebook, mis misschien daardoor ook meer maar gebruik het steeds meer alleen voor de blog. Ik ben lid van meerdere blogpagina’s en groepen. Overigens volg ik die groepen niet omdat ik er anders gigantische spam van krijg. Van 2 groepen krijg ik een melding als er iets belangrijks is en dat vind ik prima. Maar het afgelopen jaar merk ik dus ook dat waar ik erg actief was op de pagina van Beebs and Moms dat dit steeds minder aan het worden is.

Geregeld krijg ik nu een melding van Facebook dat mijn volgers al even niets meer van me hebben gehoord. Slecht eigenlijk van mij maar de interactie is sinds de laatste aanpassing in het algoritme ook weer minder geworden. Dat heeft Facebook expres gedaan want er zijn mensen die moeten leven van hun bedrijf/ blog en die via Facebook veel opdrachten genereren. Die betalen nu dus voor extra exposure en dat zijn natuurlijk inkomsten voor Facebook. Ik doe dat dus niet want ik hoef er niet van te leven en ik vertrouw erop dat de pagina vanzelf wel gaat groeien.Al is het wel te merken dat mensen steeds minder snel op de like knop van de pagina klikken. Ik doe het zelf ook. Jammer eigenlijk ook want het lijkt op deze manier wel alsof Facebook met hun missie juist het tegendeel bereiken.

Andere social media

Op Instagram en Twitter ben ik wel meer actief, de interactie is erg leuk en niet iedereen volgt gelijk wat je aan het doen bent. Al is Instagram sinds het van Facebook is ook meer aan het rommelen met algoritmes. En op Twitter heb je inmiddels ook dat men kan zien waar je op reageert etc. Maar goed. Die ene oom die normaliter dronken op verjaardagen zijn racistische meningen uit, die zit dus op Facebook zijn gal te spuien. Op Instagram zit die oom niet en op Twitter ook niet want dat was niet meer hip toch? Vind ik overigens erg mee vallen en ik vind de contacten leuk op Twitter en Instagram.

Dus mocht je Beebs and Moms alleen op Facebook volgen? Op Instagram en Twitter zie je wat meer, dus is het zeker de moeite waard om me daar te volgen. Laat je me weten wat jij van Facebook vind tegenwoordig? Ik ben namelijk wel benieuwd naar jullie mening.

 

Liefs Kimberly

Waarom ik Facebook niet meer leuk vind

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast Beebs and Moms ben ik coach in Zwangerschapsverlies via www.liefgedragen.nl

«

»

13 COMMENTS

 • Jeanine

  Zo herkebbaar! Ik baal zo van het algoritme maar krijg nog altijd wel de meeste bezoelers via Fb. Op mijn eigen pagina ben ik dus nog wel actief maar op mijn priveaccount. Wel geef ik vaak aan dat ik bepaalde dingen van bedrijven niet meer wil zien en dat helpt en heeft facebook voor mij weer ietsje leuker gemaakt.

  • beebsandmoms
   AUTHOR

   Dat geef ik inderdaad ook vaak aan. Helpt wel iets maar niet tegen alle tag en win of tag en lach dingen helaas.

 • Christa

  Ben het wel met je eens. Ik vind Facebook ook steeds minder leuk worden.. ben ook sterk aan het twijfelen of ik het nog aanhoudt

  • beebsandmoms
   AUTHOR

   Ik heb het alleen ivm de blog eigenlijk nog. Doe er verder weinig mee.

 • Romy

  Ik ben er nu een paar maanden mee gestopt en ik mis het echt totáál niet. Voor de blog was het handig, maar na een klein dipje weten de mensen mijn blog nu via andere kanalen te vinden. Prima! Vond Facebook niets meer aan, interactie was er nauwelijks.

  Verder vind ik Instagram een leuk platform, ondanks de algoritmes. Heb onlangs wel een bewuste keuze gemaakt om mijn privé-account weer nieuw leven in te blazen. Voelt fijner om blog en privé gescheiden te houdend

  • beebsandmoms
   AUTHOR

   Dat doe je goed! Van jou wist ik het inderdaad dat je er klaar mee was en verwijderd hebt.

 • Eva

  Facebook is inderdaad niet meer zo leuk als het “vroeger” was. Ik vind instagram veel leuker en daar is meer interactie

  • beebsandmoms
   AUTHOR

   Volledig met je eens!

 • deflopvader

  Mijn facebookpagina werkt ook maar bizar, op blogposts niet zo veel respons, post ik iets grappig dan gaat dat soms heel ver… maar van die 700likers bereik ik er dus initieel maar een 100tal… balen ????

  • beebsandmoms
   AUTHOR

   Ja dat heb ik dus ook, weinig bereik of ineens veel bereik maar dan blijft er niemand hangen bij me…… Maakt me ook weleens onzeker.

   • deflopvader

    Ik snap je, Ik heb zelfs men moeder al gezegd te stoppen met al mijn posts te liken ????

 • Melanie

  Ik vind sociale media zo en zo steeds minder leuk. We worden er steeds a-socialer van. Mensen zijn meer bezig met hun telefoon dan met elkaar. Selfies maken om een moment vast te leggen is. Dan heb ik het nog niet over de verschrikkelijke opmerkingen die mensen overal posten. Elke keer val ik weer in verbazing wat mensen veilig vanachter hun internet plaatsen. En maar klagen over de maatschappij. Niet beseffend dat ze zelf de rotte appels zijn. De algaritme tot daar aantoe. Dat zal wel. Bepaalde creatieve facebook groepen vind ik leuk om rond te snuffelen. Bloggers en vrienden zie ik amper voorbij komen. Heb het al los gelaten. Ik merk dat ik mezelf moet dwingen om op sociale media te zitten. Het is omdat ik een blog heb anders had ik mezelf allang verwijderd.

  • Kimberly
   AUTHOR

   Herkenbaar hoor. De meldingen die ik krijg op Facebook komen vooral van de blog. Twitter en Instagram heb ik ook alleen maar i.v.m b&m. Het lijkt wel steeds meer te moeten dat je overal en nergens bent met die telefoon. Soms trek ik dat niet meer zo goed en neem ik afstand. Net weer gehad.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 + 14 =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.