Mijn dochter is een onzeker kindje
Column Kinderen Recente berichten

Er was eens een onzeker kindje

Een diepe zucht, een bedachtzaam koppie, een traan uit een helderblauw oog en de woorden stromen uit haar mond. Gelukkig deelt zij het met mij, voelt zij de ruimte om dit bij mij te kunnen zeggen. Na een dikke knuffel en doorvragen kom ik erachter dat zij groep 4 zo spannend vind, dat de druk voelbaar is en misschien wel te groot is.

Er gaat van alles door me heen terwijl ik haar troost…

Mijn dochter is alles en meer van wat ik ooit maar heb gewenst. Ze is lief, slim, grappig, leuk, sensitief, inlevend en ze is de mijne. Maar ze is ook een onzeker kindje. En dat vind ik heel lastig want ik wens haar de wereld en het universum toe. De beste dingen, de mooiste dingen en vooral bergen aan liefde wens ik haar toe.

Maar daar komt steeds die onzekerheid roet in het eten gooien. De onzekerheid zorgt ervoor dat mijn dochter zich soms timide gedraagt, dat zij zich tegen laat houden door angst. Maar vooral dat zij zichzelf heel klein kan maken. Mijn dochter kan huilen van verdriet omdat iedereen haar stom vind. Of omdat iedereen haar dom vind. En dat kan door van alles worden getriggerd, zoals haar beste vriendin die eens naast een ander in de schoolbus gaat zitten tijdens schoolreisje.

Gepest wordt zij niet, haar klas is ontzettend lief naar elkaar. Mijn dochter wordt uitgenodigd voor partijtjes, gevraagd voor speeldates, voor samen een broodje eten tussen de middag en altijd begroeten meerdere klasgenootjes haar zodra zij haar zien. Zelfs als zij verdrietig is en zegt dat iedereen haar stom vind knuffelen een aantal kindjes haar en zeggen zij haar dat zij haar heel lief vinden.

De boodschappen komen niet binnen, zij kijkt anders naar zichzelf dan dat ik dat doe. Ook al zeggen wij of anderen dat zij haar wel leuk vinden. De spanningen van een nieuw schooljaar eisen veel, de faalangst komt weer opzetten en dat allemaal terwijl zij pas 6 jaar is. Mijn lieve gevoelige, slimme en doortastende meisje haalt zichzelf naar beneden. En ik kan juist zoveel dingen bedenken die haar naar boven halen.

Kon zij zichzelf maar zo zien, zoals ik haar zie. Al was het maar een minuutje, dan had zij nooit meer een reden om onzeker te zijn. Of een reden om aan zichzelf te twijfelen. Ik zie al haar potentie, al haar fantasie, hoe gevat zij is. Als mama probeer ik haar te helpen om in te zien dat zij mag zijn wie zij is, dat zij goed is zoals zij is, dat zij ertoe doet. Het grijpt me geregeld bij mijn kladden, haar verdriet kan ik namelijk niet weg kussen. Ik kan er geen pleister op plakken, of een lolly geven om de gedachten ergens anders op te vestigen.

Ging het maar zo makkelijk, was er maar een pil of een pleister of een kus mogelijk die het verdriet weg kon halen. Een knuffel, een aai door haar haren, een knipoog of gewoon mijn hand in de hare. Maar niets van dit alles geeft een directe oplossing. Was die er maar. Dat ik haar op deze momenten in mijn armen kon nemen en alle onzekerheid uit haar kon knuffelen. Dat ik haar gedachten kon vervangen met mijn gedachten over haar. En dat de bergen liefde die ik voor haar voel een knop konden omzetten.

De gedachten razen door me heen terwijl ik haar troost, mijn armen om haar heen en mijn vingers door haar haren. Ik kan alleen er maar zijn voor haar, haar knuffelen en proberen haar hart lichter te maken. Zij gaat rustig een broodje eten met een gelucht hart, haar zorgen zijn gehoord en begrepen. Ik sta op en loop naar de keuken terwijl ik een traantje wegpink om haar verdriet.

Liefs, Kimberly

Tip: Mijn kind is een vroege leerling

Tip: Overprikkeling bij een kind

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms coach ik moeders en vrouwelijke ondernemers naar meer zelfvertrouwen en zelfzorg.

«

»

6 COMMENTS

 • Eveline

  Ahh dit is zo herkenbaar! Met Fiene hebben we dit precies hetzelfde. Zij zit nu in groep 3..
  Poeh, wat kan het heftig zijn om te zien! Ik voel met je mee als ik dit lees.
  Wij zijn sinds kort begonnen bij een orthopedagoog bij praktijk Irene Heim. Fiene gaat er graag heen. Een uur lang spelenderwijs praten en spelen. Ze komt er blij vandaan.. hopelijk gaat ze er in de toekomst wat aan hebben, want dit is niet van de een op de andere dag veranderd in haar koppie!
  Wat boft Evi met een moeder zoals jij! Mooi hoe je alles beschrijft!

  • Kimberly
   AUTHOR

   Wat lief van je Eef! Bij jullie dus ook aan de hand, ik hoor het wel vaker om me heen. Die kleintjes zijn zo kwetsbaar nog. Gelukkig helpt de orthopedagoog nu bij jullie!

 • Jasmijn

  Wat een mooi stukje. Heel herkenbaar. Wat een geluk dat jij haar mama bent.

  • Kimberly
   AUTHOR

   Wat lief van je, dank je wel!

 • Kelly

  Ik vind je verhaal heel herkenbaar. Onze dochter is precies zo, groep 3 en 4 was bij ons het ergst. Ik heb toen gesprekken gehad op school waarna een interne begeleider en een oefen therapie haar hielp om wat meer zelfvertrouwen te krijgen. Dit heeft wel iets geholpen.
  Het belangrijkste is wat je nu al doet, er voor haar zijn, haar een veilig en geborgen gevoel geven, haar de andere kant van zich zelf te laten zien.
  Mijn dochter zit nu in groep 6 en ze ziet zichzelf nog steeds niet zoals wij haar zien. Ze zit nu in de fase dat ze lichamelijk aan het ontwikkelen is en begint te puberen, ze vindt zichzelf dik. Dit is ze absoluut niet maar het jaagt me enorme angst aan dat zij dit wel vindt.
  Ik probeer maar het goede voorbeeld te geven door niet af te geven op mijn dikke billen of buik maar blij te zijn met hoe ik ben en dat ik mezelf mooi vindt in de hoop dat ze dit uiteindelijk van mij overneemt.

  Ik denk dat je op de goede weg zit en gelukkig hoor je haar, dat is echt het allerbelangrijkste

  • Kimberly
   AUTHOR

   Wauw wat een enorm lieve reactie van je, dank je wel! Fijn ook om te horen dat wij niet de enigen zijn die hiermee kampen. Wel heel sneu voor je dochter dat zij zich nu (al) zo onzeker weer voelt, hormonen zijn natuurlijk ook nog eens enorme rotzakken. Voor jullie ook heel veel liefde en wijsheid gewenst!

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *