Lieve Merel
Column Recente berichten

Hoe eerlijk mag jouw kind tegen jou zijn?

Eerlijkheid duurt het langste en we geven onze kinderen mee dat zij eerlijk moeten zijn. Maar al te vaak hoor en zie ik dat kinderen die eerlijk zijn worden terechtgewezen. Hoe gaan wij om met de eerlijkheid van onze dochter en ik vraag me af: Hoe eerlijk mag jouw kind tegen jou zijn?

Niets eerlijker dan dronken mensen en kinderen

Lieve Merel,

Zo is het toch? Kinderen en dronken mensen spreken de waarheid. We willen allemaal als ouder ook dat kinderen eerlijk zijn tegen ons. Maar wanneer zij eerlijk zeggen een snoepje te hebben gepakt volgt er vaak straf. Of als je kindje flink de balen heeft in papa of mama omdat hij/ zij terecht gewezen wordt en hen stom noemt, krijgen ze op hun kop. Ik zie het zo vaak gebeuren en vind er het mijne van.

Vanaf dat Evi een ieniemienie was geef ik haar mee dat zij mag benoemen wat zij stom vind e.d. Dus ook dat ze mama even stom vind. Anderen vinden dat brutaal of kwetsend. Ik vind het eerlijk. Er zijn zo vaak momenten dat ik iemand echt niet leuk vind. Inmiddels kan ik als volwassene zeggen dat ik dat gedrag niet leuk vind. Maar bij Evi zijn we met het beginsel begonnen: Herkennen waarop je boos bent en dat kunnen benoemen. Als zij dus zegt dat zij vind dat mama stom is omdat zij geen snoepje mag zie ik dat niet als brutaal of kwetsend. Ik ervaar het als mijn kind die haar emoties leert te herkennen en deze benoemd.

Uiteraard zitten er bij ons ook grenzen aan. We blijven wel respectvol naar elkaar. Heeft Evi een snoepje gepakt zonder akkoord? Dan zeg ik tegen haar dat ik dat niet leuk vind omdat we de afspraak hebben dat ze dat aan mij vraagt. Bij haar werkt dit, zou zij het vaker doen, dan zal er wel een consequentie aan hangen. Maar ik hoop haar mee te geven dat zij zelf de consequenties kan bedenken van een handeling. Dat zij hoe dan ook wel weet dat zij bij mij terecht kan.

Dat zij ooit als tiener ergens strand waar ze niet op dat tijdstip of in die omstandigheden zou moeten zijn. Dat het tegen de afspraken is. Maar dat zij mij altijd mag bellen wanneer zij mij nodig heeft. Ook op dat ene moment dat de afspraken volledig achter haar zijn gelaten. Dat niet overal direct een afstraffing op haar staat te wachten, dat haar eerlijkheid belangrijk is maar dat er wel mogelijk een consequentie zou kunnen zijn bij herhaling.

Iedereen gaat weleens op z’n snufferd of doet dingen die niet helemaal binnen de lijnen zijn. Ik wil dat niet direct afstraffen. Voor mij valt eerlijkheid daar ook onder. Net als alle kinderen roept Evi ook dingen op de meest ongemakkelijke momenten: Bij de kassa van de Action dat mama ongesteld is en heel veel bloed uit haar doossie heeft, dus tampons nodig heeft. Dat die ene meneer zijn haar wel heel gek zit terwijl je diegene net passeert. Of dat die ene mevrouw wel raar loopt terwijl zij wijst en dat net zolang doet totdat ik haar bevestig het ook te zien.

Op die momenten bevestig ik haar maar later geef ik wel aan waarom ik het een beetje ongemakkelijk vind of dat het niet leuk voor die mensen is als zij dat zo hard zegt. Deze aanpak helpt bij Evi heel goed gelukkig. Ook al lijkt het op dat moment niet aan te komen, de volgende keer benoemd zij het anders of geeft zij aan: “Weet je nog mama, ik doe het nu anders”.

Eerlijkheid van mijn kind, ik vind het belangrijk en wil haar daar de ruimte ook voor geven. Wat anderen daarvan vinden leg ik dus naast me neer, er is misschien veel ruimte daarin. Maar Evi betrap ik niet vaak op een leugen en als dat wel het geval is weet zij dat daar een consequentie op staat. Straf is een groot woord en vind ik vooral zelf ook heel stom.

Merel, hoe sta jij tegenover straf en hoe ga jij met straffen om?

Liefs, Kimberly

Merel en ik schrijven elkaar sinds een tijdje wekelijks brieven naar elkaar over de meest uitlopende dingen. We love pulp-tv, sparren over ons werk, over de kinderen en houden wel van een bitterbal op z’n tijd. De brieven van Merel lees je via Lotus Writings.

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast Beebs and Moms ben ik coach in Zwangerschapsverlies via www.liefgedragen.nl

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × 4 =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.