Een nieuwe en spannende uitdaging
Persoonlijk

Een nieuwe en spannende uitdaging!

Op de social media van de blog liet ik van de week weten enorm enthousiast te zijn over een nieuwe uitdaging. Iets dat ik enorm spannend vind maar waar ik weer door aan het bruisen ben. Een tijdje wist ik niet zo goed of ik er iets over wilde delen op de blog, maar hé steeds ben ik open en persoonlijk geweest in mijn blogs. Dus waarom eigenlijk niet? Ik laat je weten wat ik ging doen en hoe ik dat vond.

Miskramen en verlies

Steeds ben ik open geweest over het kindje die ik zelf verloren ben na problemen met Kell- Antistoffen maar ook over onze secundaire kinderwens. Al sinds mijn eerste miskraam in 2011 ben ik aan het malen geweest over dat ik meer voor vrouwen wilde betekenen na een miskraam. Deze hersenspinsels bleven maar in mijn hoofd doorgaan. Wat wilde ik dan doen en wat kon ik nou brengen? Het was een tijdje zoeken maar uiteindelijk kwam ik er wel.

 Lees ook: Mijn zwangerschapsverlies 

Nieuwe uitdaging

Een tijd dacht ik dat ik graag echo’s wilde maken. Nadat ik het afgelopen jaar veel met mijn vriendin (een verloskundige) sprak hierover kwam ik toch wel tot de conclusie dat ik geen fysiek contact wil met anderen. En dat is toch wel nodig hahaha. Daarnaast wil ik niet de brenger van slecht nieuws zijn. Door de gesprekken met mijn vriendin kwam ik erachter dat ik de therapeutische kant, de coachende kant op wil. Door een oproep op Twitter vorig jaar maakte ik kennis met Miriam van Kreij. Miriam is één van de weinige therapeuten op het gebied van miskraambegeleiding. Hieronder vallen ook doodgeboortes, verlies van de helft van een tweeling, zwangerschapsbeëindiging na negatieve 20-weken echo’s en ga zo maar door.

Door Miriam werd ik geïnterviewd voor haar boek waar ik eerder al een review over schreef. Ik hield contact met Miriam en ik leerde wat zij voor werk doet. En wat een prachtig werk is dat!

Miskraambegeleiding

Miriam helpt vrouwen die rouwen om wat was maar niet is gekomen. Hun kindjes. Want hoe ver je ook wel niet was, of het je eigen keuze was of niet, je krijgt te maken met rouw. EN dat was waar ik zelf het afgelopen jaar weer veel mee te maken heb gehad! Het voelde alsof de hemel boven me opende en een blauwe lucht verscheen. Dit was wat ik wilde doen. Vrouwen die in het gat van rouw komen na het verlies van hun kindje. Het is maar al te vaak dat je al snel weer door moet gaan van de wereld. Verdriet en rouw blijft natuurlijk een lastige opgave, een life-changing event. En daar is meer aan te doen dan alleen praten.

Begrip

Er wordt veel gerommeld door hulpverleners die hun best wel doen. Maar praten alleen helpt vaak niet. Het rouwen om wat niet is geweest is anders te verwerken dan het rouwen om iemand waar tastbare herinneringen aan zijn. De erkenning dat je moeder (of vader) bent ondanks dat jij je kind niet in de armen hebt is al een eerste stap. Zo verschrikkelijk vaak zijn er de dooddoeners: “Je weet nu dat je zwanger kan worden. Oh zover was je dus nog niet?” Ze sluiten gelijk de opties op erkenning, op begrip en de moeders trekken zich terug. Het gat kan heel groot worden, ik weet het uit ervaring. Dat terwijl ik lieve mensen om me heen heb en wel begrip kreeg. Maar ondertussen ook een hoop druk want ik moest doorgaan. En dat wilde ik nog niet, ik bleek nog niet klaar te zijn met rouwen.

Opleiding

Miriam heeft nu met al haar kennis een opleiding voor coaches ontwikkeld. En na alle moeders (en vaders) die zij heeft begeleid, de verloskundigen en echoscopisten in hun kennisvergroting op dit gebied, brengt zij heel wat kennis met zich mee. Dit is de eerste specifieke opleiding in Nederland op dit gebied en samen met 4 andere coaches (to be) ga ik de uitdaging aan om de vrouwen die een miskraam hebben ondersteuning te bieden. Begeleiding in hun rouwproces.

Eerste dag

Gisteren had ik mijn eerste dag van de opleiding. En jeetje wat was het een fijne groep dames, wat was het leerzaam en wat voelt dit als mijn bestemming. Lucht brengen in de tijd dat vrouwen dat nodig hebben. Hopelijk kunnen we er ondertussen de professionals ook in scholen. Vrouwen kiezen over het algemeen tegenwoordig heel bewust voor kinderen. Dat en de vroege bevestigingen van zwangerschappen door testen en echo’s maakt het rouwproces steeds meer aanwezig. De tijden veranderen en daar moet de begeleiding op gaan aansluiten. Ik ben ontzettend trots op dat ik onderdeel mag zijn van dit proces. Aan de voet van deze ontwikkeling mag gaan aansluiten. En ondanks dat ik gisteren heel erg moe was kon ik alleen maar stralen zodra ik hieraan dacht. Wat brengt deze opleiding me veel energie! De komende tijd ga ik al “oefenen” met de geleerde informatie zodat ik eind Maart echt kan gaan beginnen met het coachen van vrouwen.

 

Professionals en moeders

Ben je een professional en wil je meer weten over deze opleiding of over de trainingen voor verloskundigen/ echoscopisten / gynaecologen? Kijk dan vooral op de website van Miriam- www.miskraambegeleiding.nl  

Ben je moeder van kindjes die je niet in je armen kan houden en merk je dat dit je bezig houdt? Dat je moe blijft sinds het verlies van jouw kindje? Stuur me dan a.j.b. een berichtje (kan ook privé) om te kijken wat ik of 1 van mijn mede-coaches kan betekenen voor jou.

 

Liefs Kimberly

 

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast Beebs and Moms ben ik coach in Zwangerschapsverlies via www.liefgedragen.nl

«

»

13 COMMENTS

 • Laura

  Wat prachtig dat je dit doet! Ik wens je heel veel succes!

  • beebsandmoms
   AUTHOR

   Dank je wel!

 • Chantal

  Super Kim! Toffe uitdaging, is op je lijf geschreven!
  Heel veel succes!

  • beebsandmoms
   AUTHOR

   Wat lief van je, dank je wel!

 • Anita

  Wat een mooie nieuwe stap die je veel energie gaat geven! Succes met de opleiding! Ik merkte inderdaad ook dat na mijn twee miskramen er weinig begeleiding is, goed dat Miriam hiermee aan de slag is gegaan!
  Anita onlangs geplaatst…Mijn 2017 in een notendopMy Profile

  • beebsandmoms
   AUTHOR

   Fantastisch hè, ik hoop zo dat we de opvang na een verlies zo groter en misschien wel beter kunnen gaan maken.

 • Wat ontzettend goed! En zo nodig!
  Super dat je hebt gevonden wat jou energie geeft. Heel veel plezier en succes????
  Cindy | Sleutel in de Tuin onlangs geplaatst…[Tip] Gratis: Mijn Schooltas; wees er snel bij!My Profile

  • beebsandmoms
   AUTHOR

   Dank je wel!

 • Kris (deflopvader)

  Echt top! Ik wens je veel succes!

  • beebsandmoms
   AUTHOR

   Dank je!!

 • Michelle

  Heel mooi dat je dit gaat doen ❤️ Succes met de opleiding!

 • Rory

  Wat mooi dat je dit doet. Heel bijzonder. Ik kan mij voorstellen dat dit iets is wat je bezig blijft houden. Hoe mooi is het dat er dan mensen zijn die je begrijpen en begeleiden in het rouwproces. Heel heftig overigens. Het lijkt mij wel heel moeilijk om niet mee te gaan in het verdriet. Ik weet nog goed dat ik een EHBO-workshop deed. En ik een babypop moest gebruiken om te oefenen (omdat de baby zich zogenaamd had verslikt). Ik geloof dat ik een van de weinigen was die tranen had. En dat terwijl het om een pop ging…
  Rory onlangs geplaatst…47 en voor het eerst (Klingel)modelMy Profile

  • beebsandmoms
   AUTHOR

   Heel eerlijk gezegd merk ik nu dat het me helpt om verder te gaan. Het gevoel kan ik buiten mezelf plaatsen en ik kan me het verdriet zo enorm goed voorstellen, ik ben er zelf meerdere keren doorheen gegaan. Ik hoop dat ik daardoor vrouwen misschien wel nog beter kan gaan helpen om hun verdriet wat lichter te maken.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × vijf =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.