Trouwen dresscode
Family Fashion Tips

Dresscode voor een bruiloft, wat trek je aan?

Steeds vaker gebruiken a.s. bruidsparen een dresscode op een bruiloft. Maar wat betekenen de dresscodes en hoe zorg je ervoor dat je geen flater slaat op de bruiloft als gast? Alle dresscodes inclusief duidelijke uitleg op een rij zodat jij weet wat het bruidspaar van jou verwacht.

Wat is een dresscode?

Een dresscode is de kleding die het bruidspaar voor zich ziet voor de gasten. Dit vult dus de wensen aan van het feest, de foto’s en de sfeer die zij voor zich zien. Ook al is het je ding misschien niet helemaal, het is dus wel belangrijk om je eraan te houden. Het draait die dag niet om jou, jij bent een bijdrage aan de mooie dag voor het bruidspaar.

Onduidelijkheid over de dresscode van een bruiloft?

Bij vragen kun je het bruidspaar of de ceremoniemeester benaderen. De gegevens van de ceremoniemeester staan als het goed is vermeld op de uitnodiging. Ook de dresscode staat als het goed is vermeld op de uitnodiging. Is dit niet het geval, dan kun je voor de zekerheid de ceremoniemeester raadplegen maar bij een bruiloft is netjes en feestelijk over het algemeen wel gangbaar. Voor vrouwen is het belangrijk om rekening te houden dat witte kleding echt niet kan als je de bruid of bruidsmeisje niet bent. Never steal the brides thunder!

Tip: De ultieme No Go’s op een bruiloft als gast

Welke dresscodes zijn er?

Dresscode : White Tie

Deze dresscode is het meest formeel van alle verschillende dresscodes die er zijn. De mannen dienen dan in rokkostuum gekleed te gaan. Een rokkostuum is een jasje waarvan de achterkant (achterpand) langer is dan de voorkant, een witte strik en wit overhemd horen hierbij.  Vrouwen dragen een galajurk, een lange galajurk wel te verstaan.

Dresscode : Black Tie

Bij een black tie dresscode dragen de mannen een zwart (of donkerkleurig) kostuum en de vrouwen een jurkje of pak. Net als bij white tie is het ook bij black tie pertinent niet de bedoeling dat iemand een jeans draagt! Voor de dames is het verstandig een galajurk of cocktailjurkje te kiezen. Niet veel korter dan de knieën trouwens, dat is wel belangrijk. Black tie en white tie zijn formele dresscodes en dienen echt aangehouden te worden.

Dresscode : Cocktail

Bij dresscode cocktail is het de bedoeling dat mannen een donkerkleurig pak dragen en de vrouwen een feestelijke (korte) jurk. Weer niet veel hoger dan de knieën trouwens. Bij een bruiloft met cocktail dresscode is iedereen mooi aangekleed maar niet zo zeer formeel. Zwierige jurken, mooie jumpsuits en luxe stoffen, deze dresscode is ideaal voor een bruiloft!

Dresscode : Gala

Ook bij een gala thema dragen de heren een donkerkleurig pak maar dragen de vrouwen een lange nette jurk. De jurken zijn meestal van glimmende stoffen (satijn) en hebben geen split. Een gala dresscode is redelijk formeel, de haren van de vrouw zijn meestal opgestoken met deze dresscode.

Tip: Zo maak jij je budget trouwkaarten zelf!

Accessoires als onderdeel van de dresscode

Accessoires zijn altijd belangrijk! Voor de dames zijn hakken en goede oorbellen/ ketting/ armbanden een must. De heren kunnen hun stropdas aanpassen aan de themakleur. Als die er is tenminste.

Themakleur van de bruiloft

Sommige bruidsparen vinden het leuk om een themakleur toe te voegen aan het feest en aan de dresscode. Zo hadden wij de kleur paars. Ons thema was cocktail with a touch of purple. Het was dus niet de bedoeling dat iedereen vol in het paars op kwam draven maar een paarse stropdas, een paarse armband, paarse pumps, paarse oorbellen of een printje met paars erin verwerkt vonden wij geweldig! Geeft het bruidspaar een themakleur aan? Dan is het wel de bedoeling dus om daar iets mee te doen. Zoals ik al zei hoef je jezelf niet helemaal in de themakleur te hijsen maar het zijn de kleine dingen die het doen. Zo hadden een aantal mensen bij ons kleine paarse accessoires (bloem in het haar, armband, oorbellen, bloem op de jurk) aangebracht in hun outfit. Klein is fijn zeg maar.

Tip: Zo planden wij onze trouwdag

Je niet houden aan de dresscode?

Je niet houden aan de dresscode is echt een no go! Vraagt het bruidspaar om een black tie maar kom jij in je jeans of bonte broek aan? Je verpest dan toch wel het groepsgevoel op foto’s en tijdens de trouwdag. Dat is zonde, zeker omdat die dag het om het bruidspaar moet draaien. Wij hadden op onze bruiloft met cocktail dresscode 2 mensen die zich niet aan de dresscode hadden gehouden. Dit zie je terug op foto’s maar dit horen wij ook terug als we het met anderen over de bruiloft hebben. Het is mensen opgevallen. En daarbij, hoe vaak kun je jezelf nou lekker opdoffen voor een feest? Daarom hadden wij ook onze dresscode gekozen en het droeg echt bij aan het speciale gevoel van die dag voor ons.

Had jij op jouw trouwdag ook een Dresscode? Zo ja, welke? Ik ben benieuwd! En wil je meer tips voor je bruiloft, dan heb ik ook de ultieme tips voor het kiezen voor een trouwfotograaf.

Liefs, Kimberly
Dresscode bruiloft

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast Beebs and Moms ben ik coach in Zwangerschapsverlies via www.liefgedragen.nl

«

»

6 COMMENTS

 • Nicole

  Informatief artikel! Wij hadden eigenlijk geen dresscode maar wel een kleur.. Rood!

  • beebsandmoms
   AUTHOR

   Ik hou van rood! En thanks ????

 • Lieke van Veen

  Ik denk dat ik er persoonlijk niet voor zou kiezen om er een dresscode aan vast te hangen. Iedereen moet lekker zelf weten wat ze aan doen. Zolang het er maar netjes uitziet.

 • Vlijtig Liesje

  Wij hebben ons er ook netjes aangehouden toen mijn zusje trouwde.

  • beebsandmoms
   AUTHOR

   Heel goed! Bij ons dus 2 mensen niet, m’n man kan er nog pissig om worden. Waren ook nog mensen van “mijn” kant.

 • Lisette

  Handig even zo alles op een rijtje. Ik vind dat je je wel aan een dresscode moet houden. Alleen zou ik zelf nooit voor een dresscode kiezen.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 − 10 =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.