Overprikkeling Hoogsensitiviteit Hooggevoeligheid HSP December
Opvoeding Persoonlijk Recente berichten

December, de maand vol overprikkeling

December is toch wel de maand vol activiteiten en feestdagen. Naast de feestdagen hebben we hier in huis ook nog een jarig meisje. En dan is het met onze hoogsensitiviteit soms best wel zoeken naar balans en rustmomenten. Geregeld vragen andere moeders mij hoe ik het aanpak in december en daarom deel ik mijn tips voor rust in deze drukke maand.

December overprikkeling

Zo richting 11 november begin ik het te voelen: Een druk die ik niet kan verklaren en een steeds grotere behoefte aan rust. Gewoonweg alleen zijn en niets hoeven. Ik merk dat ik begin te denken aan de Sint, aan de verjaardag van Evi en aan de kerstdagen. Pinterest gooi ik vol met ideeën van traktaties, ik spreek een thema voor haar verjaardag af met Evi, koop van alles op AliExpress en bereid alles voor. Dit jaar was ik ook voor het eerst zelfstandig ondernemer en ik had veel review opdrachten. Veel druk dus en zeker omdat overprikkeling bij hoogsensitiveit snel op de loer ligt.

Afgelopen jaar

Ik leerde dit jaar veel over mijzelf door mijn hooggevoeligheid en die van Evi te omarmen. Zo leerde ik dat het niet erg is als ik tegelijk met Evi naar bed ga, puur en alleen omdat ik gewoon alleen wil zijn. Ik ben heel blij met mijn woonkamer maar er lopen 2 katten rond, de ruimte is groter etc, Patrick die koffie zet en heen weer loopt. Allemaal heel normaal en gezellig maar met mijn volle hoofd soms gewoonweg too much. Dan irriteert dat geluid van de Nespresso me echt te veel en zit ik te snauwen. Dat wil ik allemaal voorkomen en zodra ik dus merk dat mijn hoofd vol zit zorg ik ervoor dat ik me gewoon kan terugtrekken.

Dat is ok, dan kan Patrick ook zijn eigen ding doen en Evi ligt toch lekker te slapen. Sinds ik dat doe scheelt het enorm! Soms werk ik nog wat bij vanaf mijn lijstje en anders probeer ik Netflix te kijken. Dat scheelt enorm, nu nog wat eerder slapen want dat doe ik toch vaak later dan ik eigenlijk zou moeten.

Mijn tips voor de decembermaand

Waar ik eerder al schreef over mijn ervaringen als HSP moeder en daar al tips gaf over het omgaan met onze beider hooggevoeligheid, is december een hele andere gradatie. Wat dat betreft had Evi beter in de zomer geboren kunnen worden zodat ook voor haar e.e.a. verdeeld zou zijn. Maar goed, ze is in december jarig en dus zitten we nu met 3 extra dagen spanning (partijtje, verjaardag en feestje). Hoe pak ik dit allemaal aan om voor haar en mijzelf alles te vergemakkelijken?

 • Aftekenlijst! Al jaren maak ik met Evi een aftekenlijst, eerst nog met stickers, nu vind ze het fijner om kruisjes te zetten. Voor de hele maand maak ik een lijst, vaak beginnende bij Sint Maarten om dan door te gaan naar de intocht e.d.
 • Ook de bijzonderheden van school zet ik op de aftellijst als ik ze weet. Zo staat het feestje van school voor de Sint op de kalender. Maar ook de studiedag zodat Evi weet dat zij dan bij mama is de hele dag.
 • Andere leuke dingen zetten we ook op de aftellijst zoals de 2x bioscoop omdat we voor mijn werk naar leuke films mogen. Zo gingen we afgelopen weekend naar de Grinch en komend weekend naar Ralph breaks the internet. Leuke dingen maar wel belangrijk dat zij op de kalender staan. Maar ook ons weekend naar Hof van Saksen staat op de aftellijst.
 • Laat dingen los, je kunt niet meer dan je best doen. Dit is toch wel de beste tip. Schrijf de belangrijke dingen voor jezelf in je agenda zodat je deze niet vergeet. Helaas sturen de meeste juffen alle informatie verspreid over verschillende mailtjes. En dat naast de al verkregen informatie en dus is het soms echt opletten voor de dingen die op school gebeuren. Een duidelijke juf helpt enorm en die heeft Evi dit jaar absoluut. Dat scheelt.
 • Zorg voor genoeg tijd om bij te komen, ook voor je kind. Kijken ze even wat meer tv dan normaal? Prima, hoe ontprikkel je zelf vaak?!
 • Leg je telefoon weg en zorg voor daadwerkelijk contact. Zeker als je kind last heeft van de drukte tijdens de decembermaand. Doe een spelletje, speel mee en wees aanwezig.
 • Zorg voor een goede afsluiting van de dag: Wij vragen altijd wat de plus en min was van de dag. Zo komen er toch vaak dingen naar boven die Evi gedurende de dag niet had verteld maar die haar wel bezig houden.

 

Hoe pak jij de decembermaand aan?

 

 

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms coach ik moeders en vrouwelijke ondernemers naar meer zelfvertrouwen en zelfzorg.

«

»

1 COMMENT

 • Lilian

  Ik vind de decembermaand nu al heftig, maar helemaal met een verjaardag…! Wij hebben het dit jaar relatief goed gedaan. We hebben de Sint intocht overgeslagen, met de belofte dat we een keer naar het Pietenhuis gingen. En het Sinterklaasjournaal heeft ze misschien drie keer gezien en voor de rest zijn we het vergeten. Dat alleen al scheelt zoveel hier! 🙂 Overigens scheelt het ook dat Anna niet meer gelooft, waardoor ze geen angst meer heeft voor ‘vreemde mannen in huis’.
  Lilian onlangs geplaatst…#2 • Sinterklaas • Capsule Wardrobe • ‘Volwassenheid’ • Plannen voor 2019My Profile

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × 1 =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.