Zelfzorgvrijdag Rory van 40envoorheteerstmoeder
Zelfzorg

De zelfzorg van Rory | #zelfzorgvrijdag

Iedere vrijdag delen moeders op Beebs and Moms hun zelfzorg ter inspiratie voor andere moeders. Hoe houden zij tijd over voor zichzelf terwijl ze werken, moeder zijn en hun huishouden onderhouden? Deze keer neemt Rory van 40 en voor het eerst moeder je mee in haar zelfzorg.

Zelfzorg toepassen als moeder?

Goed voor jezelf zorgen is voor velen een lastige klus, want we worden al snel in beslag genomen door de dagelijkse rompslomp. Iedere vrijdag roep ik daarom vrouwen op om tijd voor zichzelf in te plannen. Met de #zelfzorgvrijdag delen zij op Instagram hun momentje van zelfzorg. Dat momentje hoeft niet alleen op de vrijdag te zijn maar kan ook heel goed op een andere dag. De #zelfzorgvrijdag is vooral een reminder dat jij recht hebt op een moment voor jezelf en dat jij dat moment ook daadwerkelijk in je agenda zet.

Lees meer over zelfzorg en 50 tips voor het vergroten van zelfzorg

De #zelfzorgvrijdag van Rory | 40 en voor het eerst moeder

Rory werd voor het eerst moeder op haar veertigste en schrijft blogs over haar leven als 40 plusser. Vooral de blogs over haar moeder zijn me enorm bijgebleven, zo open en grijpend. Je leest alle blogs van Rory op haar blog 40envoorheteerstmoeder.nl.

1. Wie ben je, vertel eens iets over jezelf.

Ik ben Rory, 49 jaar en ik heb – na vanaf mijn twintigste toe en met mijn eenenveertigste in loondienst te hebben gewerkt – mijn eigen onderneming ‘40envoorheteerstmoeder’ ingeschreven bij de KvK. Ik heb van mijn hobby (schrijven, fotograferen, creatief bezig zijn) mijn werk gemaakt. Ik ben getrouwd en samen hebben we een dochtertje van 8 jaar, Mila.

Mijn hobby’s? Dansen! In clubs en op feestjes, maar dat zit er helaas even niet meer in door de coronamaatregelen. Ik doe heel graag en veel aan yoga. Ook dat is momenteel nog wat ingewikkeld (hot yoga dan) en dus volg ik iedere dag thuis ongeveer een uurtje yoga classes van Adriene (Yoga with Adriene) op YouTube. Ik sport dus eigenlijk nog meer dan ooit.

Verder ben ik dol op tekenen (doe ik veel te weinig) en – surprise, surprise – ik schrijf heel graag.

2. Hoe vaak neem jij per week een moment voor jezelf en wat doe je dan?

Te weinig zou ik willen zeggen. Vaak zit ik met opgetrokken schouders verkrampt te typen (werken kan alleen als dochter op school is en in de avonden en weekends). Sinds de intelligente lockdown doe ik wel iedere dag aan yoga. De eerste paar weken een half uur per dag maar uiteindelijk heb ik dat uitgebouwd naar een uur per dag. Dat heb ik echt nodig om ‘sane’ te blijven. Destijds viel het samen met het thuisonderwijs en dat kwam op mijn konto. Man moest thuis werken en sloot zich op (hij heeft het hoofdinkomen) en dat betekende dat de rest (huishouden, koken, thuisonderwijs) op mij neerkwam. Ja, dat heeft wel strijd opgeleverd. En nee, ik ben nog steeds niet blij met dat 24/7 op elkaars lip zitten.

3. Waar laad jij nou echt van op?

Het wordt saai, maar … yoga. En dan heb ik het over verschillende soorten lessen. Van vinyasa tot ‘open your heart’ of ‘fill your cup’ of ‘yoga for anxiety and stress’. You name it, zij (Adriene Mishler) geeft het. Aanrader en dikke tip!

Opladen doe ik ook van echt de tijd voor mijzelf nemen. Een gezichtsmasker, al dan niet gecombineerd met een haarmasker. Producten uitgebreid testen. Productfoto’s maken. En tegenwoordig… koken! Geweldig. Ik ga het toch echt bijna leuk vinden om gerechten van (sterren)chefs te maken, uit kookboeken en laatst nog een heuse online kookworkshop!

Zelfzorgvrijdag Rory - 40 en voor het eerst moeder

4. Wat is je lievelingseten?

Met stip bovenaan: Indonesisch / Indisch. Het liefst in het land zelf. Maar bij gebrek aan reislust momenteel (mij krijg je niet in een vliegtuig) – niet in volgorde van belangrijkheid – Mooi Zeist (in … duh … Zeist), Mades Warung (Amsterdam), Toko May (thuiskok in IJburg), Cindisch Soulfood in Nieuwegein en nog veel meer. We zijn nog niet in een restaurant geweest (ik vind het wat spannend) maar afhalen deden we al vrij snel.

Verder vind ik Japans (Okura hotel, restaurant Sazanka aan de Teppan Yaki-plaat) erg lekker en Thais eten ook. Lekker Aziatisch dus.

5. Wat vind jij het mooiste aan jezelf?

Lastig. Heel eerlijk ben ik – naarmate ik ouder word – steeds meer tevreden met mijzelf. Waar ik rond mijn twintigste bloedonzeker was over mijn lijf en leden, denk ik nu – als ik foto’s terugzie – mens, je was prachtig! Ik ben mijn lichaam en alles wat daarbij hoort steeds meer gaan waarderen. Ik ben blij met en dankbaar voor mijn huid (Indische genen, goede verzorging, best weinig rimpels) en figuur. Geloof mij, ik houd van lekker eten en drinken (speciaalbier, champagne, wijn). Maar daarentegen houd ik er ook van om lekker in mijn vel te blijven zitten. En dus sport ik iedere dag (omdat ik dat wil. Voor de lol, maar ook omdat het mij rust geeft in mijn hoofd) en snoep ik niet teveel. Gewoon omdat het voor mij niet perse hoeft.

6. Wat vind jij het leukste aan jezelf?

Mijn enthousiasme, spontaniteit en hervonden onbevangenheid (dat laatste heb ik echt niet altijd. Maar ik ben steeds meer richting ‘lak aan’ gegaan. En dat bedoel ik positief. Meer een houding van ‘maak je niet zo druk’.

zelfzorgvrijdag van Rory - 40 en voor het eerst moeder

7. Waar verwen jij jezelf nou echt mee?

Goede huidverzorging (en lucky me ontvangt dat met enige regelmaat voor de blog), kleding, schoenen en tassen (maar gelukkig incidenteel. Vroeger kocht ik veel te veel. Nu denk ik eerst nog een paar weken na. En het liefst – zeker in deze coronatijden – lokaal en van kleine ondernemers).

8. Welk nummer is jouw favoriete powersong?

Powersong? Poeh. Ik ben erg dol op loungemuziek van ClubNL (ja, ik ben nog van de oldskool CD’s) en de jazzy funk van Wicked Jazz Sounds. De relaxte danceable jazz van DJ Maestro (Blue Note Trip). Ik werk vanuit huis en altijd staat er muziek op. Het liefst lekker funky en dansbaar. It thrives me.

9. Noem eens iets dat jij graag zou willen leren!

De Indonesische taal leren: Bahasa Indonesia.

Zingen! Ik heb gehoord dat ik een hele goede stem heb, dus stemacteur staat ook op het lijstje (ik heb vroeger acteerlessen gevolgd).

10. Wat wil je dit jaar graag eens doen?

Een tweede tiny tattoo laten zetten (en dat gaat gebeuren).

En corona-wise, ik wil heel graag weer mijn vader, familie en vrienden kunnen zien (van dichtbij) en knuffelen. Want deze 1,5 meter afstand zorgt letterlijk voor een vorm van afstandelijkheid waar ik niet blij van word. Ik wil (huid)contact. Niet met zomaar kennissen of iets dergelijks. Dat handen schudden met vreemden hoeft voor mij ook niet persé. Maar met intimi… wel.

Jouw eigen #zelfzorgvrijdag delen?

Vind jij het leuk om mee te doen met de #zelfzorgvrijdag en jouw fijne dingen te delen? Stuur me een berichtje, dan zorg ik ervoor dat jij de vragenlijst ontvangt.

Lees ook de #zelfzorgvrijdag van andere moeders

De zelfzorgvrijdag van Jamie
De zelfzorgvrijdag van Joyce | Joyfromjoyce
De zelfzorgvrijdag van Suzanne
De zelfzorgvrijdag van Brenda
De zelfzorgvrijdag van Bregje
De zelfzorgvrijdag van Daisy
De zelfzorgvrijdag van Anouk
De zelfzorgvrijdag van Joyce | Indyspiratie
De zelfzorgvrijdag van een pleegmoeder

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijftien − 11 =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.