zelfzorg van een pleegmoeder #zelfzorgvrijdag
Zelfzorg

De zelfzorg van een pleegmoeder | #zelfzorgvrijdag

Iedere vrijdag delen moeders op Beebs and Moms hun zelfzorg ter inspiratie voor andere moeders. Hoe houden zij tijd over voor zichzelf terwijl ze werken, moeder zijn en hun huishouden onderhouden? Deze keer neemt een pleegmoeder en blogger op hartvoorpleegzorg je mee in haar zelfzorg!

Zelfzorg toepassen?

Goed voor jezelf zorgen is voor velen een lastige klus, want we worden al snel in beslag genomen door de dagelijkse rompslomp. Iedere vrijdag roep ik daarom vrouwen op om tijd voor zichzelf in te plannen. Met de #zelfzorgvrijdag delen zij op Instagram hun momentje van zelfzorg. Dat momentje hoeft niet alleen op de vrijdag te zijn maar kan ook heel goed op een andere dag. De #zelfzorgvrijdag is vooral een reminder dat jij recht hebt op een moment voor jezelf en dat jij dat moment ook daadwerkelijk in je agenda zet.

De #zelfzorgvrijdag van hartvoorpleegzorg

Ook of misschien wel juist als pleegmoeder is het heel belangrijk om aan zelfzorg te doen. Deze pleegmoeder neemt je mee in haar leven op via Instagram en haar blog. Beide onder de naam Pleegouders in hart en nieren.

Wie ben je, vertel eens iets over jezelf.

Ik ben pleegmoeder, mijn echte naam gebruik ik niet op het internet in verband met de veiligheid en privacy van de kinderen die in ons gezin wonen. Ik ben 38 jaar oud en dik 12 jaar geleden getrouwd met de leukste man die ík ken.

Na jarenlange trajecten en uiteindelijk ongewilde kinderloosheid, is ons gezin nu vol, druk, hectisch en chaotisch, onze armen en harten zijn gevuld hoewel mijn buik altijd leeg is gebleven. Op dit moment wonen er drie pleegkinderen in ons gezin, twee daarvan zullen bij ons opgroeien en bij de derde is de toekomst nog niet duidelijk. Alle drie de kinderen hebben contact met hun biologische ouders en dat gaat soms heel goed en soms wat minder…

Een aantal jaren geleden ben ik gestopt met werken om ervoor te zorgen dat onze oudste pleegzoon bij ons kon blijven wonen. Hij heeft één op één begeleiding nodig, heeft leerplichtontheffing en heeft dus veel extra tijd en aandacht van mij nodig. Ik mis het wel hoor, werken buitenshuis, het hebben van collega’s en soms ook het hebben van een eigen wereld.

Als ik vroeger in een vriendenboekje in moest vullen wat mijn hobby’s waren, antwoordde ik altijd “Kinderen”. En stiekem is dat nog steeds een beetje zo, bezig zijn met de kinderen, knutselen, buiten gekke dingen doen of torens bouwen van duplo, ik vind het heerlijk. Andere hobby’s zijn haken, schrijven en mijn grootste hobby op dit moment is pleegzorg. Ik denk graag mee met organisaties en gemeente over pleegzorg en jeugdzorgproblemen en doe daarin leuk werk op vrijwillige basis. Ook op vakantie gaan, weekendjes weg, wandelingen in het bos of aan het strand vind ik heerlijk.

Hoe vaak neem jij per week een moment voor jezelf en wat doe je dan?

Een momentje voor mezelf plannen doe ik eigenlijk nooit, alhoewel ik ben afgelopen februari voor het eerst twee nachtjes alleen weggeweest. Helemaal alleen, geen vriendin, man of kinderen mee en ik heb er enorm van genoten. Het was ook écht nodig, dingen werden me allemaal even flink teveel… Als ik er nu aan terugdenk ben ik zo blij dat ik dat nog net voor de hele coronacrisis heb kunnen doen. Nog heerlijk onbezorgd en zonder stickers op de vloer…

De echte momenten voor mezelf pak ik altijd pas als het eigenlijk al te laat is, dan ga ik bijv. in bad maar lukt het al niet echt meer om te ontspannen of ga ik proberen een boek lezen maar kom ik maar niet in het verhaal.

zelfzorg van een pleegmoeder

Waar laad jij nou echt van op?

Als ik heel eerlijk ben weet ik dat dus lang niet altijd! Hoe weet je wat je nodig hebt? Over het algemeen denk ik dat ik oplaad van de natuur? Of misschien juist van samenzijn met familie en gezin? Ik weet het niet, er zijn veel dingen die ik leuk vind om te doen, maar soms kosten die dingen juist meer energie dan ze opleveren en het erkennen en erkennen van die balans vind ik waanzinnig ingewikkeld…

Soms zou het goed zijn om juist even onder de mensen te zijn, tóch naar die vriendinnenavond te gaan om op te laden. Maar ik ben moe en kies ervoor om niet te gaan, maar of dat de beste keuze is? Andere keren plof ik moe op de bank en blijf ik hangen achter een serie terwijl ik dan achteraf soms denk ik had beter kunnen gaan haken met een fijne podcast of muziek…

Kortom ik vind zelfzorg eigenlijk heel ingewikkeld…

Wat is je lievelingseten?

Mex gehaktschotel met rucola salade en lekker veel cheddarkaas en als toetje chocolademouse 😊

Wat vind jij het mooiste aan jezelf?

Mijn ogen denk ik?

Wat vind jij het leukste aan jezelf?

M’n gezin 😊 Als dat niet telt dan zeg ik dat ik mag houden van en zorgen voor kinderen die dat onwaarschijnlijk hard nodig hebben.

Waar verwen jij jezelf nou echt mee?

Zwemmen in een tof subtropische zwembad, weekendje weg met manlief of het hele gezin en chocolademousse.

Welk nummer is jouw favoriete powersong?

You say – Lauren Daigle

Noem eens iets dat jij graag zou willen leren!

Ontwikkelingspsychologie en meer over hechtingsproblematiek, ik merk dat ik door de problematiek van onze pleegkinderen steeds meer geïnteresseerd ben in hoe dingen werken in het kinderbrein. De pubertijd staat hier op de stoep en hoe werkt dat in een puberbrein als je ook nog ernstig getraumatiseerd bent én een stevig hechtingsprobleem hebt? Ik zou daar graag meer over leren, ik zou graag ook andere pleegouders en ook biologische ouders willen kunnen helpen met dit soort vraagstukken.

Wat wil je dit jaar graag eens doen?

Ik zou heel graag een weekendje of weekje weg willen in Nederland.

Jouw eigen #zelfzorgvrijdag delen?

Vind jij het leuk om mee te doen met de #zelfzorgvrijdag en jouw fijne dingen te delen? Stuur me een berichtje, dan zorg ik ervoor dat jij de vragenlijst ontvangt.

Lees ook de #zelfzorgvrijdag van andere moeders

De zelfzorgvrijdag van Jamie
De zelfzorgvrijdag van Joyce | Joyfromjoyce
De zelfzorgvrijdag van Suzanne
De zelfzorgvrijdag van Brenda
De zelfzorgvrijdag van Bregje
De zelfzorgvrijdag van Daisy
De zelfzorgvrijdag van Anouk
De zelfzorgvrijdag van Joyce | Indyspiratie

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms coach ik moeders en vrouwelijke ondernemers naar meer zelfvertrouwen en zelfzorg.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × 1 =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.