Voorleestag
Moederschap Tags

De voorleestag

Voor de ontwikkeling van je kindje is het heel belangrijk om voor te lezen. Het helpt hen de woordenschat te vergroten en is een fijn momentje tussen de ouders en kinderen. Maar hoe gaan wij om met het voorlezen van Evi en wat zijn haar favoriete voorleesboeken van dit moment? Ik vulde de voorleestag in.

De voorleestag

Door Miriam van Meervanmir  werd ik getagd om de voorleestag in te vullen. Ik vind het enorm belangrijk om Evi voor te lezen en haar de aandacht te geven. Ook is voorlezen natuurlijk dè manier om de woordenschat van je kindje te vergroten! Daarnaast leren kindjes van voorlezen wat een goede zinsopbouw is, geeft het hen inzichten en kun je boekjes uitkiezen die bij hun levensfase of ervaringen past.

De vragen

1. Wat is op dit moment het favoriete boek van je kind?

Evi leest momenteel graag een boekje dat gaat over kleuren mengen; Het Kleurenwinkeltje van Marianne Busser en Ron Schröder. In dit boekje worden de kleuren besproken en kan ze per verhaaltje een x aantal vormen in bepaalde kleuren zoeken. Dat kan Evi prima maar ze vind het leuk, het is wat interactiever zo. Ook vind ze Kwallenpap en Slakkenvla en andere griezelversjes van Marianne Busser en Ron Schröder erg leuk. Deze lezen we sinds de Boekenweek met het thema griezelen.

Evi heeft een aantal boekjes die ze op dit moment graag leest en allen zijn ze in rijmvorm geschreven. Rijmen kan ze dus echt nog niet en misschien is dit het teken dat het er wel aan gaat komen. Kan ze mooi mijn Sinterklaasgedichten opstellen straks 😉

2. Heb je een vast voorleesmoment?

Soms lezen we een boekje op de bank of aan de eettafel. Maar over het algemeen lezen we boekjes voor het slapen gaan. Wij gaan dan lekker bij haar zitten in bed met Evi tegen ons aan en lezen dan samen een boekje.

3. Lees je precies wat er staat of maak je er wel eens je eigen verhaal van?

Ik verdraai weleens woorden of zinnen. Maar alles met stemmetjes en beleving. Zo is iedere keer voorlezen toch weer wat anders en Evi geniet er enorm van. Patrick en ik wisselen elkaar af met lezen en hij doet geen stemmetjes maar dat vind Evi ook prima. De verschillen tussen ons vind ze prima.

4. Mag je kind een boek uitkiezen of kies jij wat er voorgelezen wordt?

Evi heeft 2 lades onder haar bed waar haar boekjes in liggen. Zelf mag ze kiezen voor een boekje, maar als ik een boekje al 6x gelezen heb die week probeer ik haar wel te stimuleren om een ander boekje te kiezen. Soms lukt dat dan gelijk die dag en de andere keer kiest ze ervoor om dat boekje nog 1 keer te lezen en af te spreken dat de volgende dag weer een ander boekje aan de beurt is.

5. Als het boek uit is en je kind wil het nog een keer lezen, lees je het dan nog een keer of kies je een ander boek?

Dit doen we eigenlijk niet omdat we voorlezen voordat zij gaat slapen. Wel mag ze zelf dan nog even in haar boekje lezen, wat er nu vooral op neerkomt dat ze plaatjes kijkt en de woorden benoemd die zij wel al kan lezen of herkent.

6. Maak je gebruik van luisterboeken?

In het verleden heb ik dit weleens geprobeerd maar het kon Evi niet echt boeien. Ze vind het leuker om een boekje erbij te hebben en de plaatjes met de bijbehorende woorden ook te zien. Ik heb de luisterboeken dus nog wel liggen maar we doen er verder niets meer mee.

7. Maak je gebruik van digitale voorleesboeken?

Nee, eigenlijk ook nooit over nagedacht dat dit zou bestaan. Oeps.

8. Koop je vaak nieuwe voorleesboeken?

Nee, Evi heeft er veel en als we bij de Action of de kringloop zijn dan neem ik wel wat mee. Van opa en oma krijgt zij ook wel boekjes en voor haar verjaardag heeft zij laatst weer wat boekjes gekregen.

9. Leen je boeken bij de bibliotheek?

Ook probeer ik af en toe met Evi naar de bibliotheek te gaan. Dan kan ze zelf boekjes uitkiezen die ze graag zou willen lezen. Maar eerlijk gezegd ga ik minder vaak naar de bieb met haar dan dat ik zou willen. Het zit niet echt in mijn systeem terwijl we echt frequent gingen toen ze nog niet naar school ging. We moeten dit echt weer oppikken met haar want het is wel erg leuk en dan bezwijken de lades onder haar bed tenminste niet aan alle boeken die erin liggen.

10. Welke tip over voorlezen wil je andere ouders meegeven?

Maak er een vast moment van, breng de rust aan in de dag om voor te lezen en wissel met elkaar af. Iedereen leest weer voor op zijn eigen manier en dat maakt het afwisselend voor de kinderen.

 

Dit waren mijn antwoorden. Wil je ook graag de voorleestag invullen? Hartstikke leuk! Wil je dan wel aangeven waar je hem tegen bent gekomen?
Ik tag Cassandra van Momambition en Max van The Daily Max  om ook de voorleestag in te vullen.

 

Liefs Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms ben ik werkzaam als cursusleider in de verstandelijke gezondheidszorg.

«

»

4 COMMENTS

 • Rachel

  Wat een leuke tag. De luisterboeken heb ik nog nooit voor mijn kind geprobeerd. Wel heb je voorleesboeken met plaatjes erbij (voor op de tablet bijvoorbeeld). Mijn jongens vinden dat altijd erg leuk (al heeft alleen oma deze boeken en heb ik het voor thuis nog nooit geprobeerd.

  • Kimberly
   AUTHOR

   Oh joh dat ken ik helemaal niet. Wat een hippe oma!

   • Rachel

    Oma werkt in de bibliotheek, dus wat betreft boeken is ze heel hip ????

  • Kimberly
   AUTHOR

   O en voel je vrij om de tag over te nemen hoor!

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *